Som den crazy plant lady jag blivit, så har jag ju såklart utforskat Malmös och lunds utbud av utflyktsmål som kombinerar både växter i växthus och växter man kan köpa. Därför har jag samlat ihop dessa och tänkte nu tipsa! Som en liten mini-guide till växt-Malmö, fast samtidigt med ett Lunda-tips! Här är alltså mina bästa utflyktsmål i Malmö och Lund som alla är växtbaserade.

Trädgårdspaletten

Statenavägen 5, Malmö
Ta dig hit: Åk buss 7 mot Svågertorp och hoppa av på Velandergatan, gå in i området mot vänster

Paletten är kanske min favorit av utflyktsmålen i Malmö. Hela området består av sex enorma växthus, varav det ena förut agerade isbana på vintrarna. Hur coolt?! Numera är det också fyllt med enbart växter och krukor, men är fortfarande otroligt mysigt att gå omkring i. I det enda växthuset finns enorma bananträd och palmer, kaktusar upp till taket och annat drömmigt. Hit åker man för billiga växter, krukor och andra kul tillbehör (och begagnade böcker!), men även för en fin stund bland mängder av växter, sköldpaddor och fåglar!

Oasen

Östergatan 1, Malmö
Ta dig hit: Gå från Malmö C eller åk buss 3 (Ringlinjen) åt valfritt håll och hoppa av på Caroli

Oasen är… annorlunda. Största delen av affären ligger i källaren, och där nere är det som en labyrint av korridorer som sträcker sig under en majoritet av byggnaden den ligger under. Riktigt häftigt, med andra ord! Där finns ett enormt utbud, och det mesta du någonsin kan önska i växtväg finns här! Finns en del problematiska grejer på väggarna dock, men utöver detta är det riktigt, riktigt häftigt! Varje rum har teman från olika länder och världsdelar i världen, och även om växterna inte speglar det längre så är det coolt! Bästa grejerna här: billiga växter med bra utbud och riktigt bra och billiga terakottakrukor! Plus att det är häftiga lokaler då!

Lunds Botaniska Trädgård

Östra Vallgatan 20, Lund
Ta dig hit: Lättast är alltid att promenera i Lund, och finast också! 10 minuters promenad från Lund C.

Lunds Botaniska Trädgård alltså. Need I say more? Men om jag behöver prata mer om varför detta är ett fantastiskt utflyktsmål, så gör jag väl det då! Här finns en enorm park som jag inte hunnit utforska färdigt än, med olika delar som speglar olika landskap i Sverige och delvis övriga världen. Det finns en björnbärs-trädgård (!) i ett hörn, och så växthuset. Som är min bästa del. Ganska stort för en inte särskilt stor stad, och välfyllt! Här finns mina favoriter: kaktusdelen och den tropiska delen som man kommer in i först, men också det häftiga rummet med enorma ormbunkar i alla dess former, orkidérummet, och ett flertal andra rum. Några har dammar med fisk, och andra rum har vaktlar som springer omkring i buskarna och gömmer sig och äter ur skålar och är allmänt söta. Det här är ett sånt utflyktsmål som passar alla, i alla åldrar, och som tack och lov är öppet året runt!

Bubblare

Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, Lund – en liten och mysig butik mot slutet av en av shoppinggatorna i Lunds centrum. Har fyndat min första monstera deliciosa där, men de kan ha lite allt möjligt och det verkar vara lite hit or miss där. Dock kan det vara värt ett besök om man ändå är där!

Florista, Kärleksgatan 4, Malmö – Sofie som äger den här butiken är en så himla mysig person! Här är en av de minsta butikerna jag någonsin varit i, och den är fylld till bredden av blommor och krukväxter! Sofie tar bara in det bästa hon kan hitta, och därför finns här bara fantastiska saker. Väl värt ett besök om man är mitt i Malmö centrum och vill köpa blommor eller en krukväxt!

Botanisk Hage, Köpenhamn – Nog för att det är i Köpenhamn och inte varken Malmö eller Lund, men har man tid över eller bor här i krokarna och inte har varit där, ÅK! Bästa utflyktsmålet jag varit på, och ska tillbaka dit så fort jag bara kan. Det mest magiska växthus jag någonsin har besökt? Check! Plus för att det ligger centralt och bra till skillnad från många andra botaniska trädgårdar i huvudstäder! OBS! Missa inte kaktushuset om du är där de få öppna timmarna!

 

Har ni varit på något av dessa ställena? Vilka är era bästa växtbaserade utflyktsmål? Oavsett stad! Jag letar alltid efter nya favoriter när jag är ute och reser i Sverige!

13 svar till ”3 växtrelaterade utflyktsmål i Malmö och Lund”

 1. Profilbild för Carin

  Jag rekommenderar Bara Blommor (Friisgatan) och Florera (vid St Knuts torg) i Malmö – ekologiskt utbud och bra kvalitet. De har även finfina instagramkonton för inspiration!

 2. Profilbild för Carin

  Oj, klickade på skicka för snabbt… Jättefin lista du skrivit! Instämmer med oasen massor av fint men en hel del problematiskt (bl.a. allt som finns på hyllorna över kassan.) De är dock en av få butiker i centrala Malmö som har kattgräs vilket gör att jag besöker dem en gång i veckan. Rekommenderar deras så/kaktusjord för sticklingar och elefantöron

  1. Profilbild för Beatrice

   Tack så mycket! Både för komplimang och tips. Florera har jag varit på en gång tror jag, men Bara Blommor har jag bara gått förbi, hehe. Tänker mig ofta att Florera och Florista är rätt lika!? Men ja, Oasen har sina för- och nackdelar, ska kolla upp kaktusjorden dock, min kaktus behöver planteras om, och det gör några succulenter också!

 3. Profilbild för Wilda

  Så fina tips! Är jag neråt i landet någon gång framöver ska jag definitivt kolla upp dessa, även om växterna får stanna där 😉 <3

  1. Profilbild för Beatrice

   Tack! Ja, kom ner hit och häng! Och en liten växt har ju aldrig gjort någon skada i ett hem 😉 <3

 4. Profilbild för Mikaela

  Fint <3 <3 Vill åka till Malmö bara för att gå i växtbutiker hehehe. I Uppsala är det givna utflyktsmålet Botaniska trädgården, både utedelarna, tropiska växthuset och orangeriet!

  1. Profilbild för Beatrice

   Tack <3 Och hallå, KOM HIT har jag ju sagt, haha! Och hade gärna kommit och kikat på Botaniska i Uppsala också, botaniska trädgårdar är ju trots allt de bästa utflyktsmålen!

 5. Profilbild för Linnéa

  Ser ut som väldigt mysiga platser! Får nog ta mig en tur till dem nästa gång jag åker söder över. Min absoluta favorit växtplats är den Botaniska trädgården i Göteborg 🙂 Även Tjolöholms slott har en väldigt vacker trädgård som är värd att besöka.

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, de är bra verkligen! Och håller absolut med om Gbgs Botaniska, älskar den också! Även den i Visby om man någonsin är där. Tjolöholm har jag (Hallänning till trots) aldrig varit på faktiskt, men visst är där en hel del vacker rhododhendron som blommar på våren? 🙂

 6. Profilbild för Rebecca

  måste verkligen kolla in detta!

  1. Profilbild för Beatrice

   Alltså, jättesent svar, men do it!! Så himla bra ställen. Framförallt tycker jag att Trädgårdspaletten är värt, där är både billigt ovh fantastiskt!

 7. Profilbild för kelly

  Your pictures are amazing ! I went there last week Malmo is such a beautiful city !
  xx
  Kelly

  1. Profilbild för Beatrice

   Thank you! Glad you liked Malmö, I love it here too!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram