I år har vi alltså inget Monthly Makers, och jag saknar det verkligen. Jag vet att vi tog rätt beslut just nu, men det är ändå sorgligt. Men! Det finns en ny utmaning, som jag med glädje kommer försöka delta i varje månad. Jenny har startat en broderiutmaning, där vi varje månad får ta del av en landskapssöm! Genialt, om ni frågar mig. Själv ska jag alltså försöka ta tag i det där broderandet som farmor lärde mig när jag var liten, och som jag alltid gillat men aldrig riktigt lyckats avsluta.

Först ut är Järvsösömmen, som jag lite blandade ihop med Delsbosömmen (som tydligen är rätt lik men inte samma), och därför kallade för Järsvbosöm. Close enough såhär i efterhand, men Järvsösöm är det alltså vi broderar i januari!

Ända sen Pinterest kom till, och kanske ännu tidigare när WeHeartIt var en grej, så har jag sett negative space-broderier. Ni vet såna här? Och jag har länge velat göra ett eget, men aldrig kommit mig för. Dessutom är det alltså så att Järvsösömmen har små ”tofsar” som de kallas, som kändes enkla nog för mig att fylla nästan en hel cirkel med. Sagt och gjort!

Jag skissade upp ordet Stitch i min Bullet Journal, drog ut bladet och använde det som mall att rita av på tyget. Jag har en sån där magisk penna som försvinner i vatten, som jag är väldigt fascinerad över, hehe. Så jag ritade upp med den, och sen skrev jag ON! under, så nära mitten jag kunde. Ordet on broderade jag med kedjestygn, medan alla de andra stygnen är små tofsar. Några enligt Jennys beskrivning, men andra lite mer kompakta.

Efter ungefär en dag (alltså, kanske 5 timmar från skiss till solen nästan gått ner) hade jag hunnit såhär långt! Målet var ju dock att verkligen får ordet Stitch att sticka ut, genom att fylla allt utrymme runt det och sen få bort färgen jag markerat med.

Och två dagar senare, så har jag kommit såhär långt! Inte är den fylld än, men på god väg. Jag tror att den kommer bli riktigt bra, när jag är klar. Färgerna jag valt känns precis sådär våriga som jag vill att de ska vara just nu. Påminna om att våren är snart, snart här. I alla fall här nere i Malmö. Knopparna har ju redan börjat ploppa fram på träden i parkerna.

Just nu har jag också skissat upp med pennor i samma fyra färger, ungefär var jag vill ha de olika färgerna när jag broderar. Lite klurigt ibland att hitta rätt ställe, men men ser ändå lite skillnad på pennmarkering och broderade stygn. Kanske kan ni se var jag ritat dit några små tofsar strax ovanför det absolut sista på H:et?

I alla fall. Det syns ju rätt klart och tydligt att jag inte är färdig än. Men på god väg är jag minsann! Och jag har tolkat Järvsösömmen på ett sätt som passar mig. Vårigt, färgglatt och modernt. Kanske blir det nästa gång en mer klassisk tolkning?! Vi får se, allt beror på vilken söm det handlar om, hehe.

3 svar till ”Järvsösömmen i en inte så traditionell tolkning med våriga pasteller”

 1. Profilbild för Alicia

  SÅ ROLIGT! Heja dig! Och heja landskapssömmarna och att vi plockar upp och dammar av väldigt intressant historia!

  Så roligt med Järvs-bo-sömmen och jag tycker du får göra en broderikombo av Järvsö och Delsbo nån gång 😉 De är ju lika i material och motiv (mycket blommor i rött på vitt) och socknarna ligger intill varandra så mycket utbyten har det varit, men i regel är Delsbosömmen mer slingrande med mjukare former än Järvsösömmens taggiga. Jag gillar verkligen din tolkning och det ska bli så spännande att se den färdig! Så effektfullt med negative space-broderi, har ännu inte provat det själv 🙂

 2. Profilbild för Linnéa

  Så häftigt!! Ditt färgval är ju helt underbart, känns väldigt vårigt ? Ser framemot att få se hur du väljer att avsluta ditt broderi.
  Jag blev också lite förvirrad av det där med Järvsösömmen och Delsbosömmen, så jag hade nog också kunnat kalla den för Järvsbosömmen av misstag ?

 3. Profilbild för Jenny

  Jag tycker det här är så fantastiskt!!! Snacka om att damma av och modernisera gamla traditioner! Plus att man blir så glad av vårpeppfärgerna<3 Ser mycket fram emot att se den här färdig sedan 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram