Det här med scrunchies. Jag började sy egna för något år sen, men då med en enligt mig ganska tidskrävande process där jag sydde ihop dem för hand på slutet. Det funkar fint, såklart, men det tar tid. Och ju slinkigare tyg desto svårare att få det att hålla utan att svära i flera timmar. Och då syr jag både ganska fort och gärna för hand. Jag har bara lite dåligt tålamod ibland, hehe.

Så när jag hittade ett bättre sätt att sy ihop dem, som ger samma effekt av puffig scrunchie men som är helt sytt på maskin, blev jag superglad! Därför delar jag informationen vidare, för er som också är sugna på att sy era egna scrunchies. Alla sömmar på maskinen är såklart utbytbara mot handsömnad. Det tar tid, men går egentligen lika bra! Då föreslår jag antingen efterstygn eller förstygn som sys först åt enda hållet och sen tillbaka igen för att någorlunda imitera maskinsömnad. Men har man en symaskin är det smidigast.

Jag tycker det allra bästa är att man kan använda stuvbitar och på så sätt matcha till andra kläder man sytt! Eller för all del att använda tyg från något favoritplagg som inte går att laga fler gånger. Så länge man har en bit som är tillräckligt stor, eller kanske två som går att sy ihop, så går det att fixa!

Du behöver:
Tyg på 10×40 cm ungefär
Resårband med 5mm bredd (ca 20 cm per scrunchie)
Sax
Måttband/Linjal/Mönster i papper
Symaskin/Nål och tråd
Säkerhetsnål

Klipp ut din tygbit. Jag har ett mönster som jag klipper eller ritar längs med, som är halva längden av den färdiga tygbiten. Alltså 20×10 cm, eftersom jag vill ha mitt tygstycke 40×10. Lägg helt enkelt mönstret med ena kortsidan mot en vikt kant (som på bilden), och klipp längs de andra tre sidorna. Jag klipper alltså en bit lika stor som mitt mönster, eftersom jag gillar de så smala, men vill man ha en bredare scrunchie så klipper man med sömsmån på minst 1 cm.

Vik ihop tyget räta mot räta på längden. Nåla och sy en söm längs med långsidan. Starta och sluta ungefär 3 cm från kortsidan. Glöm inte att fästa genom att backa både i början och slutet!

Men kan, om man vill eller har ett tyg som lätt repar upp sig, sicksacka längs med hela ytterkanten av sin tygbit innan man nålar ihop långsidan, men jag har hittills bara haft det problemet med resårtyger. Men vill man vara på den säkra sidan så kör på!

Vänd tuben du skapat ut och in, så att den rätta sidan är utåt. På bilden syns hur långt från kortsidan jag börjat sy ihop tuben.

Klipp till ditt resårband. Jag brukar ha ungefär 20 cm långa bitar, då passar det bekvämt runt min handled när jag knutit resåren sen, men välj en längd som passar bra för ditt hår eller handled!
Trä resåren genom tuben. Se till att inte båda ändarna följer med in i tuben, utan att den skrynklar ihop sig. Enklast är att använda en säkerhetsnål för att trä resåren genom tuben, som bilden visar. När du fått igenom resåren knyter du ihop ändarna så att det bildas en cirkel.

Nu är det dags att sy ihop den! Lägg kortsidorna räta mot räta och nåla. Det är väldigt svårt att visa detta snyggt på bild, men man syr helt enkelt sömmen som gör scrunchien till en cirkel. Se till att tyget inte skruvat sig när du trädde i resåren, då kommer scrunchien vara skruvad sen. Sy ihop kortsidorna.

Vik in fållen på det lilla hålet som uppstår i den långa sömmen, och nåla ihop. Sy så nära kanten som möjligt när du syr ihop det lilla hålet, så syns det mindre sen. Om du är osäker på hur jag menar, så titta på nästa bild så hoppas jag det är tydligt nog.

Grattis! Du har sytt en scrunchie. Nu är det bara att fortsätta sy fler! För visst behöver man alltid en extra? Eller tio? Något som matchar alla ens kläder i garderoben?

Har du sytt scrunchies såhär innan, eller gör du på något annat sätt? Jag har sett så många olika versioner, men har själv fastnat för den här. När man lärt sig hur man ska göra går det på knappt 10 minuter från urklippt tyg till färdig scrunchie, och det är ju faktiskt himla roligt! Älskar när skapande går fort och blir bra på samma gång.

Känner du för att testa att sy ihop för hand så visar Fredrika jättetydligt hur du använder samma teknik jag gjorde förut, och gillar du en mer platt look så finns den här videon av Janelle på Rosery Apparel som jag tycker är bra!

Hoppas att ni blev någorlunda sugna på att göra egna scrunchies om ni aldrig testat innan, och glöm inte – alla tyger går lika bra! Tjocka, tunna, vävda, stickade. Det spelar ingen roll. Det viktigaste är att det är kul!

4 svar till ”Snabbaste sättet att sy en scrunchie på”

 1. Profilbild för Isabelle
  Isabelle

  Tack för guiden! Blev inspirerad och sydde en bums.

  1. Profilbild för Beatrice

   Åh, men vad kul!

 2. Profilbild för Linnéa

  Så smart! Har dragit mig från att sy en scrunchie eftersom de flesta guider har krävt handsömnad och det är inte något jag är sugen på att göra ?

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, men kör på!! Det tar som sagt nästan ingen tid alls, eller ja, det är lite pilligt de första gångerna kanske, men det är betydligt enklare än att sy en snygg söm för hand!? Och då har jag ändå alltid försökt göra efterstygn när jag sytt för hand, och svurit i flera timmar för att ens göra klart en…. Så eh, runt 10-15 minuter är helt klart betydligt bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram