Så börjar jag gå igenom bilderna från Frankrike, ordentligt och långsamt. Tittar igenom alla bilder och väljer ut favoriter, inser att inte ens om jag delar upp varje dag i flera delar får jag plats med alla här på bloggen. Så jag väljer ut ännu färre, sållar och sållar och till slut har jag nu kommit fram till vilka jag vill dela med mig av här och nu. Resten hamnar på Facebook i nåt album för nära och kära. Fint så.

Jag tänkte att jag ville visa mer detaljerat vad vi faktiskt hittade på där nere på kontinenten, så här kommer ett första inlägg med bilder från dag ett! Det var en fredag, den 4 maj, och vi flög från Kastrup runt 10 på morgonen och var framme lagom till lunch…

Vi hade med oss lunchmackor på flyget, så när vi kom fram åkte vi direkt mellan terminalerna på Charles De Gaulle för att hämta ut vår hyrbil. Larrey ligger ett par timmar utanför Paris, och det går ingen kollektivtrafik direkt till närheten. Så vi letade fram vår hyrbil och körde ner på motorvägarna mot Bourgogne.

Och kom fram till huset! Själva det gamla huset tog jag inga bilder inuti för där är så mörkt med få och små fönster. Men i ladan däremot! Det är i ladan det finns två extrarum, ett eget kök och så ja, en pool också. Den byggdes för kanske tio år sen, på platsen där det redan stod en lada. Jag frågade om taket kanske hade funnits i den gamla ladan, men det är tydligen ditflyttat från en annan lada någonstans i Frankrike.

Just när vi var där fungerade dock inte värmen i poolen, så det var bara 18 kalla grader i vattnet och därför inte så skönt att bada. Men jag svalkade mina varma, svullna fötter en hel del. Skönt när man promenerat i timmar i 27 graders strålande solsken, hehe.

Så vi tog det lugnt i trädgården, bäddade våra sängar, och bara njöt av att ha lite semester. Av att vara framme. Att ingen behövde laga mat den kvällen, för det skulle Monique göra. Hon bor några hus bort och kollar till huset när ingen i familjen är där, och då och då lagar hon mat när de får gäster! Fin gest, och hon är dessutom en riktigt duktig kock.

Men under tiden vi väntade på att maten skulle serveras umgicks vi i trädgården, åt de godaste potatischipsen jag ätit, och drack rosévin. Eller ja, det var inte direkt ett gott rosévin, så jag tror inte jag drack så mycket av det. Men chipsen var goda i alla fall, framförallt i värmen!

Med oss var också lilla Illias, Thalias hund. Jag tror att han har figurerat här någon gång förut kanske. Han brukar få följa med till Sverige ibland när hon hälsar på. Men lille gullevovven var också med i alla fall. Mest sprang han runt och jagade flugor, och låg i skuggan och flämtade. Och poserade fint på bild, såklart.

Sen hittade jag ett konstigt kryp på gräsmattan?! Någon sorts…. mal, kanske? Ingen visste riktigt vad det var för sort, men den hade fina färger, så vi tog några bilder och släppte ner den i ett hörn av trädgården i alla fall. Fin, men lite obehaglig också, har ni sett de stirrande ögonen??!!

Sen kom maaaaateeeeen! Jag orkade inte ens fota vår Boeuf Bourguignon, med potatisgratäng och grönsaker. Men sen kom det en tarte tatin också, och den var jag ju tvungen att fota i alla fall! Alltså, så god maaaat. Orkar inte. Fick också lära mig två viktiga saker för fransmännen. Den första är att en Boeuf Bourguignon är godast dagen efter den har fått koka ihop sig. Så gör man den dagen innan den ska ätas och värmer upp den blir den som allra mörast och godast! Den andra är regeln om vilka bakverk som ska eller inte ska in i kylen när man inte ätit upp dem. Är det ägg i bakverket? In i kylen så blir det inte dåligt! Är det inte ägg i bakverket? Då kan det stå framme över natten. Ät allra helst till frukost, pga lyxigt och gott med efterrätt till frukost, hehe.

Medan de andra drack Salvia-te tog jag och Eric en liten kvällspromenad genom byn. Tanken var att jag skulle fånga solnedgången, men den syntes inte från något håll, så vi fotade annat i stället.

Som skylten in till byn, halvt dold bakom en syrénbuske i full blom. Eller fälten utanför byn med rosalila himmel bakom. Små vägar kantade av stora och små stenhus i sval sten, trots att solen legat på hela halva dagen. Kyrkan i bakgrunden, och blåregn ovanför stenbänk. Allt som är fint i en liten fransk lantby, med andra ord.

Och till slut gick vi tillbaka till huset och satte oss och pratade med de andra i någon timme innan det var dags för att sova, och det var den första dagen i Frankrike!

Det tar som sagt tid att gå igenom alla bilder, men sakta men säkert sparar jag lite så fort jag orkar sitta med det. Andra inlägget kan komma lite när som helst, för sen i maj har det ju hänt en massa annat fint! Men det kommer också i separata inlägg. Nu ska jag klä på mig (det är lite molnigt och kyligt i Falkenberg idag) och åka hemåt till mitt barndomshem för att leta fram lite saker till lägenheten hemma i Malmö. Ha en fin dag så länge! Tills vi hörs igen; kram på er!

4 svar till ”Frankrike dag 1 – Resan, vandring genom vår lilla by och fantastisk mat”

 1. Profilbild för Alicia

  Så vackert! Det låter som början av en väldigt fin semester och jag blev himla sugen på att baka paj och titta på fransk film 😛

 2. Profilbild för Jenny

  Men åh vilken dröm! Ser fram emot att få läsa om resten av semestern! 🙂

 3. Profilbild för Mikaela

  Vad fint!! Krypet är någon sorts svärmare, en nattfjäril!

 4. Profilbild för Wilda

  Vilken mysig by och så mycket stämning överallt <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram