Mycket av mitt liv just nu kretsar kring instagram, eller ja, det är där jag spenderar majoriteten av min sociala medier-tid nu för tiden. Så det är ju naturligtvis så att jag följer ett helt gäng inspirerande och spännande personer! Via Kim (blogg/instagram), som också bor här i Malmö, hittade jag en utmaning som heter 10×10. Den startades redan 2015 av Lee på Style Bee (blogg/instagram), och sen igår är årets sommarupplaga igång!

Det funkar lite kortfattat såhär: Du väljer 10 plagg ur din garderob (med eller utan skor, jag valde med), och under 10 dagar använder du enbart de kläderna! Dock ingår inte underkläder, träningskläder, accessoarer eller slapparkläder, så enbart sånt du skulle ha på dig för att gå utanför dörren och som är ett klädesplagg.

Eftersom jag varit i Falkenberg fram till i förrgår hade jag inte tid att förbereda mig, men faktum är att jag ändå hade packat ganska precis vad jag ville ha med, så det gjorde ju inget! Men idag har jag satt ihop bilder på mina 10 plagg, och tänkte dela med mig av planeringen här. Sen om runt 10 dagar, så tänkte jag att vi kan titta på hur det har gått, och sammanfatta lite outfits! Kul va?!

Det jag har valt är egentligen exakt vad som rekommenderas att välja, men som ytterplagg har jag i stället valt en tunn kimono, eftersom det som svalast den senaste veckan varit runt 23 grader. Den stickade tröjan är mest tänkt till svalare kvällar, och kanske inte som ett plagg att ha dagtid. Detta är vad jag valde att ta med:

2 par skor
2 par shorts
1 t-shirt
1 linne
1 stickad tröja
1 kimono
1 skjorta
1 klänning

Saker jag planerar att packa ner/ha tillgängligt är förutom underkläder: cykelbyxor, en strandklänning, två bikinis och en slapp klänning, ett par gympaskor, samt en tunn t-shirt att sova i. Så helt enkelt inte så mycket mer än det jag redan tagit med i beräkningarna! Men är det så att man tycker att det är svårt att välja 8 klädesplagg och 2 par skor, t.ex, så går det fint att välja bara 10 klädesplagg och välja fritt bland sina skor. Tycker man att 10 plagg är svårt går det också bra att köra typ 15×15, 20×20 eller annat nummer som passar en bättre!

Men här kommer i alla fall en närmre titt på exakt vilka plagg jag valt att använda de kommande dagarna:

 • Randig skjorta från H&M+, inköpt i år. Lös, luftig och lätt att klä upp och ner lite efter vad som behövs.
 • Sandaler från Din Sko, inköpta i år. Bekväma med liten klack, för att klä upp sig lite grann, eller när jag vill ha nåt som sitter fast på foten bättre än de andra sandalerna.

 • Jeansshorts från H&M+, inköpta i år. Bästa vardagsplagget, och sitter som en smäck! En favorit.
 • Rosa t-shirt med v-ringning från Lager 157, inköpt i år. Sval, luftig och klockar sig lite ner över höfterna.

 • Blommig kimono från H&M, inköpt för två år sen. Bästa plagget för att täcka axlarna för att slippa bränna sig, utan att svettas ihjäl i värmen.
 • Svart linne från H&M, inköpt i år. Ett av mina bästa basplagg, perfekt för att göra lager med andra plagg.

 • Stickad tröja från Lager 157, inköpt i år. Lagom sval, men också värmande när det behövs.
 • Svarta viskosshorts från H&M+, inköpta i år. Hög och bekväm midja, snörning i midjan och mjukt, mjukt tyg.

 • Sandaler från Ica Maxi, inköpta förra året. Svala, enkla och praktiska till typ allt. Förutom att klättra på steniga stigar, men det funkade det med.
 • Blåmelerad klänning från Lager 157, inköpt i år. Från början längre, men jag sydde upp den. Med fickor (!), och slutar precis ovanför knäna, skön och luftig.

Och det var mina 10 plagg! Nu återstår bara att inte använda något annat förutom när jag ska sova eller bada då, och att inte glömma att få fotat lite outfits. Skitsvårt, tycker jag som hatar att stå framför kameran. Men det ska nog gå, och redan på utflykten igår fotade Eric det jag hade på mig, på en bänk i Simrishamn.

Om ni hänger på; glöm inte att använda #summer10x10!

Annat jag tänkt mycket på i och med detta, är att alla plagg jag har tagit med, förutom ett par sandaler och min kimono, är köpta i år på typiska fast fashion-butiker. Och att det känns sådär i magen. Men samtidigt känns det bra i magen, för att jag vågat gå till plusavdelningarna när jag behövt något som faktiskt sitter bra. Svår nöt att knäcka med kläder som passar vs. hållbarhetstanken. När ska det göras bättre hållbara kläder för folk som inte passar samhällsnormerna? Så trött på att tvingas handla på H&Ms plusavdelning för att hitta något som passar. Om den ens finns i butik, alltså.

Men nu är det dags att avsluta detta (som tagit mig nästan 5 timmar att skriva eftersom Photoshop bestämde sig för att krångla rejält), gå och äta kvällsmat och sen jobba på ett stoooort inlägg som kommer upp imorgon! Är det någon som känner sig manad att hänga på den här omgången av 10×10, eller bara vill läsa mer och är nyfiken på hur det fungerar mer exakt, så finns mer information här, i ett inlägg hos skaparen Lee.

Har ni hört om 10×10 förut? Är det någon annan som tänkt hänga på, eller som provat innan?

2 svar till ”Summer 10×10 och ett klädexperiment”

 1. Profilbild för Jenny

  Så intressant och jag känner spontant att jag nog kan spinna vidare på ämnena du tar upp nästan hur långt som helst så jag ska försöka hålla mig kortfattad 😉
  Jag försöker själv tänka lite tvärt om nästan. Senaste månaderna har jag typ använt fem plagg. Dels för att jag typ aldrig gör något efter jobbet där jag behöver vettiga kläder och dels för att jag även om jag börjat bli modigare och mer sugen på färg och mönster är så van vid att klä mig så diskret och nedtonat som möjligt.
  Så just nu försöker jag peppa mig själv till att använda hela garderoben, hitta kombinationer jag trivs i och våga bära sådant jag gillar men kanske inte är helt bekväm i.

  Och heja dig som tar upp ämnet om plusstorlekar! Jag hatar att behöva leta efter skyltarna som visar till de stora storlekarna där det mesta som finns är tältliknande former och tshirtar med lökiga citat eller strassprydda stadsmotiv. Eller när man väl hittar någonstans där de har samma modeller även i större storlekar men till mycket högre pris. Jag menar kom igen, så mycket extra tyg krävs det inte.

 2. Profilbild för Linnéa

  Så modigt att gå över till plussidan! Det skulle verkligen behövas en seconhand kedja som fokuserar på kläder för personer som inte ”smala som pinnar”. Jag förstår egentligen inte varför vi ”skäms” över att handla större storlekar. Det är ju bättre att köpa plagg som sitter bra än ett plag som är alldeles för tajt och bara blir liggandes i garderoben. Förstår helt din kännsla av att inte kunna handla kläder ”hållbart”. Jag skulle vilja kunan handla mer på seconhand. men när man är bredaxlad, lite byst, har breda överarmar och breda höfter är det extremt svårt att hitta secondhandplagg som sitter bra. Och att sy en hel gaderob i seconhandtyger är inte heller ett alternativ, eftersom det skulle ta så förbannat lång tid att få klar ens ett plagg för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram