Solen är tillbaka! Eller ja, den var det igår. När jag skriver detta (liveblogg?!) så är det mulet och trist igen, och jag antar att så fort jag sätter foten utanför dörren så börjar det väl regna igen. Men våren, den är i alla fall här i Malmö redan. Och vår = sticklingssäsong!

Varje vår hittills har jag haft så svårt att klippa i mina älsklingar, och framförallt har jag haft växter som är svåra att dela på, vilket ju allra mest betyder svårt att dela med sig av, eftersom det inte bara är att klippa. Men i år! I år har jag vågat och kunnat klippa i flera växter, som jag hoppas kommer ge mig fina små nya plantor att byta till mig annat med.

På det så har jag också fått och bytt till mig lite annat kul, som jag tänkte att jag kunde passa på att visa upp. För växter är ju livet, ändå!

Just nu har jag egentligen två sticklingsbord, det ena är vårt ena soffbord som huserar några vaser, och det andra är ett litet bord vi hade som sängbord innan vi möblerade om, och som nu huserar en ljusbricka med vaser fulla av sticklingar. Är väldigt nöjd med detta upplägg!

Så igår klippte jag en massa sticklingar, så nervös över att alla ska dö och att jag klippt i onödan, haha. Men här är alltså ett gäng från fyra plantor jag har hemma! Dels är det en Philodendron ’Brasil’, några stycken från min enorma Rhaphidophora tetrasperma, ett litet gäng från min Gullranka ’N’Joy’ (eller ’Pearls and Jade’, jag är inte riktigt säker på skillnaden egentligen), samt några stycken från en trefärgad Skvallerreva!

Sen har vi annat jag fått och bytt till mig! Längst fram står en asblomma och rotar sig fint i burken. Eric fick den av en kollega, som fick en stickling av Gullrankan tillbaka som tack. Lille asblomman ska snart få en kruka, för den har redan en rot och gillar väl egentligen inte vatten sådär värst bra.

Sen har vi ju två palettbladssticklingar! Jag fick dem av My när jag var där i förra veckan. En ’Marooned’ och en jag är 99.9% säker på är ’China Rose’, och jag gillar att de blir en fin kontrast till alla gröna växter jag har hemma.

Och sist, men inte minst, mitt lilla sticklingsbord! Här står alla jag klippte igår, plus två nytillskott jag fick i ett byte via en grupp på Facebook. Jag ville bli av med en kaktus som behövde omvårdnad, och tillbaka fick jag en Dr Westerlund-stickling, och två rotade sticklingar av Purpurblad! Hoppas innerligt att de tar sig, och med Purpurbladet har jag nu fyra sorters Tradescantia hemma. De två som är på bild ovan, ett Zebrablad som jag visade första gången här, och en stickling som står i köket som Eric tog på jobbet, hehe.

Och det var det hela! I princip alla andra sticklingar jag tagit, fått eller bytt till mig de senaste månaderna har nu äntligen fått krukor, och jag har börjat det stora projektet att plantera om i princip allt som behöver ny jord eller större krukor. Nu är bara frågan – var ska de få plats allihop när fönstrena är överfyllda?

3 svar till ”Sticklingssäsong och det lilla sticklingsbordet”

 1. Profilbild för Linnéa

  Vad mysigt med sticklingar i hemmet! Jag hade också velat kunna ha det så, men med en växtgalen katt så hade de nog dött rätt så fort ? Men jag är i alla fall glad att få ha mitt lilla växthus i fred så jag kan driva upp några palettblad ?

  1. Profilbild för Beatrice

   Åh, katten då <3 men ja, växthus! Palettblad från frö eller från sticklingar?! Har testat att så fröer i år, och är så spänd på vad det ska bli för sorter!

   1. Profilbild för Linnéa

    Jag testar från frön och har haft väldigt tur med att nästan alla frön jag sådde har börjat växa. De flesta av dem har börjat få sitt andra par blad nu så förhoppningsvis har jag små plantor inom en snar framtid. Får bara vänta att se vad jag får eftersom jag glömt av vilken sort det var jag sådde i vilken kruka ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram