Även fast jag själv känner att våren kanske verkar komma lite väl tidigt i år, så tycker växterna väldigt mycket om det återvändande ljuset! Eller ljuset tycker jag såklart också om, men när körsbärsträden börjar blomma i början av februari känns det liksom lite fel. Det som däremot känns rätt är att mina växter börjar växa igen! Woho! Säger jag, och tar bild på bild på bild. Startar upp växt-kontot på instagram igen. Och delar med mig här, såklart. Här är ett gäng som har börjat skjuta ut nya blad nu under veckan.

Den här Begonian fick jag som stickling för snart två år sen av Alicia när hon var nere i Malmö! Det är en Begonia maculata, och den är så himla fin! Men liten, för att den stod i en vas i nästan ett år… Eh, ja. Det där med att ta tag i saker? Men nu börjar den växa till sig, och jag tycker så mycket om den!

Också den här Begonian kommer från Alicia! Den har tagit sig mycket bättre och fortare, och är en Begonia tamaya. Den blommade till och med i höstas! Och nu skjuter den ut ett nytt blad där ett gammalt fallit av. En liten magisk växt, helt enkelt!

Andra växter är lite mer subtila, haha! Som mitt paradisträd, som verkar skjuta ut en ny liten stam där ett blad lossnat!? Den står fint i söderfönstret i en kruka jag gjort själv! Men den senaste keramiken har jag visst inte visat än? Lovar inlägg med den snart! Men alltså – ser ni ens den lilla, lilla gröna pluppen på närmsta stammen på bilden?

En annan subtil växt som gömmer nya skott under bladen är den här, min Scindapsus treubii ’Moonlight’. Så vitt jag vet har den inget svenskt namn? Men jag har haft den snart ett år, och det här är andra (!) nya bladet den får! Så jag är milt överlycklig, så att säga.

Också min Gullranka N’Joy skjuter en ny gren där jag har klippt av den! Hoppas att den får lika fina blad som resten av plantan. Man ser den mer i sin helhet i bokhyllan här.

Sen har vi ju det där med sticklingar. Snart är det dags på riktigt! Men eftersom jag varit lite orolig för min Huernia schneideriana (eh, har den ett svenskt namn? Det är en asblomma i alla fall!), så plockade jag av några små delar! Nu ska de ligga här på glasslocket och läka lite och kanske få luftrötter. Hoppas på luftrötter. Sen blir det förhoppningsvis nya, fina plantor! Kanske kan jag samplantera dem med det som är kvar i krukan?

Mindre subtila växter är ju bland annat den här! Min Monstera. Mitt lilla träd. Eller vad jag ska kalla den. Det där bladet ploppade ut redan i början av November, men först nu börjar veckla ut sig. Så glad för det! För det betyder dels att den föredrar sovrummet, och dels att den börjar må bra igen!

Även den här börjar bli mindre diskret, haha! Den växer bakom gardinerna, på ett smalt rep som jag bundit fast mellan fästena för gardinstången. Det här är andra bladet sen den började klättra där bakom, och äntligen verkar den trivas igen! Det är också en Monstera, faktiskt. Fast den här sorten är det ingen som riktigt vet vad den heter. Men den brukar gå som antingen Monstera karstenianum eller sp. Peru. Fin är den oavsett, och det är ju huvudsaken!

Men allra minst subtil är nog den här Tradescantian? Eric tog den som en liten stickling på jobbet förra våren, och då var den ungefär fyra blad stor. Sen har den grenat sig och grenat sig och grenat sig, och nu skjuter den upp tre nya små grenar! Mycket rolig växt, och världens enklaste att ta hand om. Om ni någonsin ska leta efter en bra nybörjarväxt så rekommenderar jag denna utan tvekan!

Och det var alles! Nu ska jag gå och börja med lunchen och sen ska jag förhoppningsvis få njuta en stund i solen när jag tar Alves på sista lunch-promenaden. Solen! DEN LYSER IGEN! Älskar solen. Så glad över att den kommer tillbaka allt mer igen. Och för att växterna älskar den.

Har era växter också börjat komma igång igen efter vintern? Klarade de sig?

4 svar till ”Vårkänslor i fönstren och massor av nya blad!”

 1. Profilbild för Sofie

  Alltså, det ÄR så härligt när man ser sina växter komma till liv igen, och känner hur en själv också börjar vana till från vinter-vilan och få tillbaka lite energi och inspiration! Mina har inte riktigt vaknat ännu, men snart nog. Har några mango-kärnor som ligger i blöt och gror just nu, men det blir nog perfekt att plantera dem när vårsolen riktigt kommer fram.

  1. Profilbild för Beatrice

   Det är ju verkligen det! Och om jag trodde att växterna hade satt igång då i början av februari så hade jag verkligen fel, haha! För nu är det som att hela hemmet exploderar i ny tillväxt. Så spännande med mangokärnor! Jag tror jag provade en gång, men fick aldrig kärnan att gro… Håller tummarna för dina!

 2. Profilbild för Linnéa

  Det känns så konstigt att tulpanlökarna har börjat komma upp och att något körsbärsträd inne i stan börjat blomma lite smått. Nog för att det har varit skönt med en mild vinter, men växterna hade ju gärna fått vänta lite till innan de kommer upp.

  Vissa av mina växter har börjat komma till liv igen. Men jag hade ju gärna fått lite liv i mina orkidéer igen. De har inte blommat på minst ett år nu. Jag älskar mina orkidéer men det är så tråkigt att bara ha gröna blad och rötter som pryder fönsterbrädorna.

  1. Profilbild för Beatrice

   Jaa, nu såhär i april känns det mycket rimligare!? Men jag läste någonstans (eller hörde..?) att vissa arter agerar på temperatur och andra på ljusmängd! Så det kan ju vara så att flera arter tycker att nu är det vår för det är varmt nog, medan de som inte blommat än är såna som väntar på ljusets faktiska återkomst? Tänker på framförallt träden på gatan vi bodde innan som alltid blommade ungefär samma tid varje år, tror det diffade på max en vecka. Och de borde slå ut nu om typ ett par veckor igen, så vi får väl se!

   Får också erkänna (hehe) att orkidéer är typ min tråkigaste växt. *skäms* Kanske mest för att pappa alltid haft såna i köket och jag har aldrig riktigt fattat grejen. Men så föredrar jag också gröna växter! Så blommor är väl inte riktigt min grej bara. Men hoppas såklart ändå att dina börjat blomma redan!? För orkidéer är ju trots allt vackrast när de blommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram