Jag har läst igen! Årets hittills bästa bok. Inte så svårt kanske, när man bara läst tre, men oavsett. Helt klart en bra bok, om vi säger så.

Årets andra bok blev nämligen Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan! Som jag läste tre böcker av förra året, faktiskt. Då hennes trilogi om Det lilla bageriet på strandpromenaden, som jag gav 4, 3 och 4 stjärnor på Goodreads, i respektive ordning. Och nu har jag läst ytterligare en, som jag alltså tyckte mycket om!

Boken handlar om Nina, som blir uppsagd från sitt jobb som bibliotekarie på ett lokalt bibliotek i Birmingham när staden ska centralisera biblioteken. Hon älskar böcker, samlar dem på hög och huset hon hyrt in sig i (hos en numera bästa vän, som är den som äger huset de bor i) är fyllt av dem. Men hennes hemliga dröm är att starta en bokhandel, eftersom hon älskar att passa ihop rätt bok med rätt person.
Såhär beskrivs boken på baksidan:

Så hon flyttar alltså till Skottland! Där hon hittar en gammal brödbil som hon startar bokhandel i. Och därefter följer en mysig och något klyschig beskrivning av hennes liv efter det! Ja, klyschig, för den följer egentligen ett ganska klassiskt tema av livsomvälvande ändringar, att följa sina drömmar och hitta en man att leva med. Och det kan man ju tycka lite vad man vill om. Jag är egentligen måttligt förtjust i det, men det är något med Jenny Colgans språk som jag verkligen tycker om.

Och just den här boken, mer än trilogin om Cornwalls landsbygd, får mig att vilja flytta till Skotska landsbygden och bosätta mig där för alltid. Väderlek och allt! Med utsikt över dalar och kullar, med djur runt knuten, och med roliga grannar som man lär känna med tiden. Jomen, jag blir liksom sugen. Mer än jag redan var så att resa till Skottland för att få se landet. Framförallt skotska höglandet där boken utspelar sig.

Tror jag att det finns teman i boken som är… kanske något problematiska? Absolut. Allt från synen på Skottland som något mer magiskt och lite mystiskt än England, till hur unga människor enbart bryr sig om image och digitala lösningar och inte om relationer och gamla saker. Men det är något med den här boken… Jag fastnar och jag vill läsa mer och jag vill liksom inte släppa den där jäkla lilla byn hon hamnar i!

Det allra bästa (nej, men en klar fördel) är att jag hittade boken begagnad! För jag erkänner att jag kanske var något tveksam till den trots att jag gillade språket i alla tre böckerna från förra året. Men jag är svag för inbundna böcker, och jag är väldigt glad att jag köpte den. Faktum är att jag satt uppe halva natten för att jag inte ville lägga ner den. Jag tror inte nödvändigtvis att alla tycker så mycket om den, men för mig kom den helt rätt i tiden.

Som andra bok på året följde den ganska snart efter Ett år av vila och avkoppling, som jag tyckte var sådär. Så en lättsam bok med gulligt tema var antagligen precis vad jag behövde. Och den här passar perfekt in på det! Lättsam och lättläst med enkelt tema.

Goodreads gav jag den fem av fem stjärnor! Jag vet inte om den kommer hålla den nivån i längden, men det var en väldigt bra bok för mig just då. Jag uppskattade läsningen, och om någon frågade mig om lättsam läsning är den här boken en som kommer upp direkt i mina tankar.

Har ni läst den? Berätta vad ni tyckte om den! Jag har också sett att det finns två halvt fristående uppföljningar, berätta gärna om ni läst dem också!

4 svar till ”Finns det lediga hus på skotska landsbygden, tro?”

 1. Profilbild för Linnéa

  Jag har läst den och jag tror jag gillade den. Däremot har jag inte känt mig lockad att läsa de andra böckerna. Jag har lite tappat suget efter Jenny Colgans böcker efter att jag började läsa på en annan fortsättning som inte alls var bra.

  1. Profilbild för Beatrice

   Nej, jag är nog inte heller riktigt sugen på fortsättningarna faktiskt, jag tycker det är lite synd att de verkar fokusera på andra personer. Men åh, vad tråkigt! Vilken var det du blev besviken på? Jag har fått tips om Den lilla ön, nämligen, så tänkte om det var den eller någon av hennes andra miljoner böcker, haha?

   1. Profilbild för Linnéa

    Det kan ha varit fortsättningen på den lilla ön. Det var i alla fall någon av hennes böcker som utspelar sig på en ö utanför den skotska kusten.

    1. Profilbild för Beatrice

     Haha, men då är det säkert den! Attans… Men det får va, jag letar ändå efter böckerna second hand, så det lär ta ett tag innan jag hittar ett ex!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram