Textilsommar 2021 – min variant av Sybingo!

De senaste två eller tre åren har jag varit en flitig deltagare i ett superkul initiativ som drivits av Alstra Studio (tidigare Sypeppen/Sew It Yourself) som har skötts över Instagram. Det har varit en bingobricka med 25 rutor som utmanar en att skapa textilt över sommaren, och det har varit så otroligt kul att hänga på! I år har jag inte hört något om en Sybingo, och för några månader sen verkade det som att det inte skulle bli något i år eftersom Fredrika och Josefine (som driver Alstra) har en massa annat spännande på gång. Så jag började skissa på en egen bingobricka, och tänkte först bara ha den för mig själv. Utmana mig själv bakom kulisserna, kanske på sin absoluta höjd blogga den här så att det gick att följa. Men så satt jag och skrev med Johanna, min gamla Monthly Makers-kollega, på Instagram och berättade att jag hade funderat på det här och hon tyckte att jag skulle göra den publik! Så nu kommer den, min bingobricka!

Jag har beslutat att göra den lika stor som i Sybingon, alltså 5×5 rutor, och att ha samma tema – textilt skapande. Detta såklart för att det är allra enklast så, och jag är ju trots allt extra sugen på just textilt skapande! Med lite andra inslag, hehe. Sybingon brukar vanligtvis vara sponsrad av företag, och tidigare har det varit såna fina priser som symaskiner och garnvinster. Men eftersom jag inte driver något eget företag och gör detta som 100% en hobby, så har jag helt enkelt valt att bara köra på själv! Det kommer bli någon form av pris, men jag förklarar det tydligare lite längre ner i inlägget. Nu tar vi oss en titt på Bingobrickan!

Jag är själv väldigt nöjd med den, och tycker att den är alldeles lagom tydlig och samtidigt ganska öppen. Jag gillar referensramar som man kan tolka fritt utifrån, och många av rutorna har flera roliga tolkningssätt. För att ge er en extra inspirations-boost så har jag därför skrivit ner några tolkningsidéer för varje ruta! Men allra först känner jag att vi behöver ha lite koll på hur det hela kommer att fungera, eller hur?!

Utmaningen, eller projektet eller vad du själv väljer att kalla det, pågår från och med idag 15 juni fram till den 15 augusti. Det är samma datum som Sommarkorten för kollektivtrafiken gäller i både Skåne och Halland, och därför lätt att komma ihåg. Förhoppningsvis för andra i landet också? Så två hela månader har man på sig att kryssa på bingobrickan!

Man tolkar varje tema helt fritt utifrån sina egna preferenser, och enbart ett par av brickorna (som virka något, sticka något, sy något, väv något och brodera något) har särskilt satta ramar. Det går sjävklart bra att kombinera rutor för ett projekt! Om du virkar något till ett barn så kan du kryssa två rutor. Om du broderar på samma projekt kan du kryssa en till.

Lägger du ut bilder på Instagram så är det extra roligt om du använder #textilsommar2021 så att vi kan se varandras bilder! Det är även där jag kommer lägga ut det mesta jag själv skapar i sommar. Någon gång runt den 15 juli kommer jag försöka göra en sammanfattning och pepp här på bloggen också. Och kontinuerligt kommer jag att dela era bilder på instagram, med taggar såklart, och främst i stories. Så att vi alla kan inspireras av varandra!

Det är viktigt att det som kryssas på bingobrickan skapas under tiden som utmaningen pågår. Det går fint att ha avslutat något som påbörjades tidigare, men alster som avslutades innan den 15 juni undanbedes vänligt men bestämt. De går dock att använda som inspiration, såklart! Men för att kryssa en ruta behöver åtminstone en del av alstret vara skapat mellan den 15 juni och den 15 augusti.

Det kommer att finnas ett litet pris till de som kryssar hela brickan! Eller två priser, rättare sagt. Jag kommer att lotta ut två små paket (eller stora, vi får se) med textilt tema till två personer som kryssar alla 25 rutor! Ett paket kommer vara garnrelaterat och ett paket kommer att vara tygrelaterat. Allting i paketen kommer att komma från min egen stash eller från sånt jag köper på loppis, och planen är att skicka dem i någon form av projektpåse sydd av mig. Frakten står jag för, såklart! Om ingen skickar in en färdigkryssad bingobricka så kommer jag lotta från de som skickat in delvis kryssade brickor – så skicka in även om du inte kryssat alla rutor!
För att vinna ett av de två paketen behöver man skicka in sin kryssade bingobricka till mig, senast den 20 augusti, på blogg@beahallberg.se. Det räcker fint med en bild på en kryssad bricka, vare sig det är en utskrift, en egenritad eller en digitalt ifylld. Huvudsaken är att jag ser att den är kryssad på ett eller annat sätt och att den kommer in i tid! Jag kommer sen att lotta mellan de som deltagit och skickat in sina kryssade brickor, och höra av mig till dem via mejl senast den 25 augusti.

Och nu när vi har gått igenom det praktiska, så är det väl dags för lite inspiration!? Om det inte räckte för er med bingobrickan, för då kan ni skippa den här delen av inlägget. All den viktiga infon har ni redan läst om ni kommit såhär långt. Det enda som kan vara bra att ha är absolut sista bilden, som är en annan variant av bingobrickan med en liten bård runt. Båda brickorna är kvadratiska och fungerar därför fint på Instagram! Ni hittar även brickan bland mina bilder på Instagram och sparad i Stories under Textilsommar. Nu: inspiration!

Bilder: 1 | 2 | 3

Småskaligt

Har du kanske en härva OOAK-garn från någon som färgat själv? Eller ett sömnadsmönster från något litet indieföretag? Eller varför inte producera något eget småskaligt, som egenfärgat tyg eller en liten kollektion av varor? Om det småskaliga i själva produktionen inte tilltalar dig så går det ju att tolka helt annorlunda och i stället ge sig in på Miniatyr-banan! Kanske en stickad tröja till en docka, eller varför inte följa Alicias exempel och skapa ett helt hus fyllt av miniatyrer?

Virka något

En av de mer straight forward tolkningarna. Men virkning går ju att variera i det oändliga! Gör något stort, eller virka en bård på något om du inte tycker att virkning är så roligt. Kanske en lite kant på något stickat eller sytt?

Laerke Bagger

Köpenhamns kanske coolaste person, som är en otrolig inspirationskälla för mig just nu. Här går det att inspireras av mycket! Laerke är stickdesigner, och använder sig till stor del av restgarn i knäppa färgkombinationer och roliga tekniker. Hennes klädstil skulle också kunna vara en inspirationskälla. Eller varför inte inredningen i hennes lägenhet eller studio? Hur hon klär sina barn eller vad hon äter? Det finns en uppsjö med idéer och inspiration hos Laerke, och du hittar henne på Instagram.

Bilder: 1 | 2

Ordagrant

Fritt val mellan att följa något till punkt och pricka, alltså ordagrant, eller att text textilt! Kanske brodera ord på något, eller trycka eller måla med textilfärg? Virka bokstäver?

Skapa ett plagg

Ett tema jag kan tänka mig att många känner är rätt stort och läskigt. Jag är här för att berätta att det är lugnt, det behöver inte vara så stort! Det behöver inte vara något stort plagg alls, faktiskt. Virka en hatt eller sticka ett par sockar (eller en socka om du inte kommer längre!), eller varför inte skapa ett plagg till ett barn eller en docka? Det behöver alltså inte vara svårt. Men vill du hellre sy en ullkappa för hand, så går det såklart också bra!

Brodera något

Ett monogram, en tavla, en hel jacka, eller varför inte på en gammal duk? Korsstygn eller fritt broderi, allt räknas. Ullgarn som Moulinégarn som det där garnet du hittade en snutt av i restgarnslådan – har du använt det för att brodera med så räknas det! För extra inspiration hänvisar jag till min broderi-inspiratör nummer ett: Alicia Sivertsson.

Skapa till ett barn

… eller kanske ett djur? Jag antar att ett djur skulle kunna gå bra också, faktiskt. Det behöver inte vara något svårt eller komplicerat. Jag brukar t.ex virka citron-skallror till mina vänners barn. Men vill man skapa ett plagg eller någon annan form av leksak eller kanske ett gosedjur eller varför inte en födelsedagstavla eller något, så är det fritt fram!

Bild: 1 (egen) | 2

Väv något

Kan låta lite snävt, men går att variera i oändlighet! Väv en liten lagning i ett plagg eller sitt hela sommaren och arbeta på en enorm väggbonad. Eller landa mitt emellan om det känns bättre. Eller för all del, låna en vävstol och väv en matta av trasor eller ett helt tyg att sy kläder av. Möjligheterna!!

#mendsday

Mendsday är det nya Wednesday! Onsdag, alltså. Onsdagar är lagningsdagar, och för att kryssa den här rutan behöver du helt enkelt laga något textilt på en onsdag. Hashtagen #mendsday startades av Visiblemend på instagram, ett konto som drivs av Kate Sekules som också har skrivit en bok på ämnet Visible Mending. Alltså att laga sina kläder på ett synligt sätt. Men man behöver absolut inte göra lagningen synlig, det går fint att gömma den så gott det går också, om man vill. Så länge man lagar på en onsdag!

Användbart

Skapa något du har användning av! Är det en ny projektpåse, eller en plånbok? Eller kanske en väska eller förvaringskorg? Eller jag vet inte, det kanske är en kylskåpsmagnet eller en leksak till ett djur som behöver underhållas. Något du behöver och kommer använda, alltså!

Skapa från stashen

Rota i skåp och lådor! Vad finns gömt som du redan har hemma? Att skapa från sin egen stash ger en lite lagom utmaningar och ramar, samtidigt som det kan öka kreativiteten rejält! Själv har jag samlat på mig… lite väl mycket skapandematerial genom livet. Men även en ganska liten stash kan resultera i spännande projekt!

Bild: 1 | 2

Testa något nytt

Det här var en av mina favoritrutor i förra årets Sybingo, men då var det ”Testa en ny teknik” vilket en del tyckte var svårt. Därför breddade jag det lite! Här är det fritt fram att välja mellan tekniker och material, och kanske till och med färgkombinationer?! Är det nytt för dig och du testar det under utmaningen gång så har du testat något nytt!

Surprise!

Hoppsan, vad hände här?! Helt plötsligt ploppade det fram något ur en ficka, ett hål blev en tunga som man kan stoppa in armen i, och på insidan av sömmarna finns små hemligheter broderade. Eller så blev det bara en överraskning till sig själv när det inte blev som man hade tänkt sig. Då får man skratta lite åt det och gå vidare. Och kanske bygga på det till en mer utmanande överraskning?! (Här är en kul video på en äkta överraskning!)

Sy något

För hand eller på maskin, en söm eller många, det är inte så petigt. Kanske vill du bara göra snabb tråckling av en söm för att hålla ihop den. Eller så går du all in med franska sömmar eller varför inte overlockade kanter?

Färgfest!

Färg, färg och mera färg! Är du inte en färgperson? Svart och vitt är också färger! Beige och brun också, faktiskt. Nyanser och mättnad är fritt fram, alltså. Men färg åt folket! Och i mitt fall vill jag våga mig på lite fler starka färger.

Återbruka något

Ett loppisfynd som inte känns helt rätt? De där små tygbitarna som blev över från sömnadsprojektet eller kanske garnresterna? Gör något nytt av dem! I allra värsta fall så är det absolut något nytt att stoppa kuddar och sittpuffar med överblivet textilt material. Men det finns så mycket man kan återbruka! Eller använd skräp och gör något kul med det, som att trycka skrottryck på textil.

Hur sjutton…?!

Jag har en mapp på Instagram där jag sparar sånt som jag gillar men inte förstår. Den heter just ”Hur sjutton…?!”, och innehåller väl inga mängder. Men det som sparas där är sånt jag vill försöka förstå mig på, och som jag tycker ser spännande ut. Så hitta något du inte riktigt förstår, googla (eller hitta på eller fråga!) och testa! Själv är jag sugen på att sticka massor av i-cord och sticka med den färdiga i-corden. Som jag listade ut att den här tröjan måste vara gjord. Mycket spännande!

Mer mönster!

Skapa något mönstrat, helt enkelt! Ränder, rutor, prickar, blommor, abstrakt eller verklighetstroget – allt är tillåtet. Eller för all del, om du verkligen inte klarar av mönstrat… gör ett eget mönster! Skriv eller rita eller vad som passar bäst för den textila metoden. Rita ett eget sömnadsmönster eller skriv ett stick- eller virkmönster. Eller kanske skapa en stämpel och tryck ditt eget tyg? Mönster! Fram med mönstren!

Gör klart ett UFO

UFO i hantverksvärlden står för UnFinished Object. Alltså något du slängt längst in i garderoben och inte gjort klart! Så rota i den dära UFO-lådan eller korgen eller påsen eller vad du har, och plocka fram något som du gör klart! Är det den där sista sömmen? Knapphålen på kjolen? Att sy ihop delarna i den stickade eller virkade tröjan? Eller började du bara, kom några varv och gav upp? Stort eller litet, gör klart något!

Bild: 1 | 2

Sticka något

Stickat, rätt och slätt! Eller med reliefmönster kanske? Själv ska jag försöka träffa farmor igen så att hon äntligen kan lära mig att sticka flätor!

Sommar och Sol

Gör nåt somrigt! Skapa utomhus? Somrigt! Sy en sommarklänning? Somrigt! Brodera underlägg till glas så att kondensen inte rinner ner på bordet? Också somrigt! Det finns egentligen inga gränser här. Vad tycker du är somrigt?

Monokromt

Enfärgat, alltså. En eller flera nyanser av samma färg. Helsvart kanske, eller helvitt? Eller varför inte helrosa eller helblått? Så länge det är monokromt passar det fint in här!

Skapa av Loppismaterial

Min favorit! Jag går ofta på Second hand (vi kan kalla det loppis, va?) och letar i gömmorna efter textila saker att skapa med. Garn och tyg är lätt att hitta. Knappar också. Och stickor och virknålar, såklart! Det mesta, egentligen. Broderigarnet i min samling kommer mestadels från loppis, t.ex. Men du kanske har köpt ett plagg på loppis som du vill göra om? Det räknas! Så länge någon form av loppismaterial används så räknas det. Klä om en loppad lampskärm i nytt tyg om det är det du vill, liksom!

Remake!

Gör om något, oftast ett plagg, till något annat! Eller gör ett plagg av något som inte var ett plagg från början, typ en gardin eller duk. Eller gör en väska. Väv den där trasmattan. Jag sydde t.ex. om en skjorta till ett linne. Gör om något till något annat, helt enkelt – en remake!

Ur en Godispåse

Sa någon godis?! Min påse är oftast fylld av choklad med rosa och gula inslag, hur brukar era godispåsar se ut? Inspireras av det! Färger eller former, kanske ett mönster med godistryck? Virka en godis-amigurumi? Eller kanske, bara kanske, se ditt förråd som din godispåse och använd det där heliga materialet som du aldrig vågar använda upp. Oavsett om det är en fin härva garn eller ett tyg som du tycker är för fint. Kanske är det helt enkelt så att du botaniserar bland knapparna och väljer ut de som ser mest ut som godis? Någon som är ytterst bra på att klä sig som om hon plockade favoriter ur en godispåse är Julia. Bland annat hennes garderobs-kategori på bloggen tycker jag ni ska kika på för inspiration!

Bild: 1 | 2

Så, phew! Det var extra mycket inspiration inför varje tema, det. Dels för er och dels för min egen skull när jag sitter där och fastnar i tanken kring ett tema. Nu övergår vi till avslutet av inlägget.

Snabb recap alltså: Textilsommar 2021 är en utmaning som pågår mellan den 15 juni och 15 augusti. Vill man vinna en av två vinster, som består av två paket jag sätter ihop själv, så kryssar man sin bricka mellan dessa datum och skickar den till mig i bildform, senast den 20 augusti. Skickar in gör man till blogg@beahallberg.se. Vill man inte ha en vinst så kan man kryssa på utan att skicka in! Man tolkar varje ruta helt fritt, och det går fint att använda ett projekt för att kryssa flera rutor.

Och det var det hela! Jag ser fram emot att skapa med er i sommar, och skulle det visa sig att det ändå blir en Sybingo från Alstra så kommer jag själv att kombinera dem. För bingobrickor är ju himla kul!? Från och med nu ses vi nog mest på instagram när det kommer till Textilsommar, och ni hittar mig på @bea_skapar där. Nu skapar vi med lite nyfunnen inspiration hörni!

(Den här bilden går fint att använda på Instagram, precis som bingobrickan längre upp i inlägget!)

3 svar till ”Textilsommar 2021 – min variant av Sybingo!”

  1. Profilbild för Linnéa

    Så roligt att läsa om hur du tänker om de olika rutorna! Inser att det är ganska många av rutorna som passar in på den brickan som jag och mina kompisar har gjort tillsammans. Så kommer definitivt köra dem parallellt 😄

  2. Profilbild för Sofie

    Du hade så många bra rutor i denna bricka! Tyvärr hade jag så mycket annat för mig den här sommaren att jag inte deltog i något bingo. Men så himla fin idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram