Gott nytt år från en oerhört pretentiös person! Nu har jag gått igenom hela året i både bilder, blogginlägg och egna analyser och satt ihop ett ganska långt inlägg med hela året i massvis av sammanfattningar. Först ut en snabb månadsgenomgång med bilder och punkter, sen en lista om bokåret 2021, några tankar om höjdpunkter, loppisfynd och saker jag testat för första gången i år, och så slutligen de väldigt få och korta målen jag har för 2022. Ska vi köra igång då? Här kommer min lilla årskrönika!

Januari

– Började äta ångestdämpande
– Klippte och klistrade ihop ett par zines
– träffade Mirre, Charlie och Henri en fin helgdag

Februari

– Stickade tröja!
– Fyllde 27
– Klippte lugg
– Började ny kurs i skolan efter uppehåll


Mars

– årets första loppistur
– en fin vecka i Falkenberg
– ett jäkla skaparflow


April

– andra påsken i Malmö
– första tiden hos min nya psykolog!
– färdig med livets första teststickning!
– femårig förlovningsdag med finmiddag som take away

Maj

– MeMadeMay! Nästan hela månaden gjorde jag det.
– långhelg i Falkenberg
– loppade livets hängselshorts!

Juni

– Flytthjälp den varmaste helgen i juni
– Fina helger i Falkenberg
– massor av tid utomhus!
– skapa, skapa, skapa mer

Juli

– Massor av tid i Falkenberg
– Skroten i Kinna
– Erics första semestervecka
– vaccin!!!

Augusti

– Skåne med bil och massa god mat
– Erics andra och tredje semesterveckor
– Lavendel!
– loppis, loppis, loppis!

September

Urban Sketchers-träff i Malmö
– Floorcassonne (att spela Carcassonne på golvet, alltså…)
– ännu en mysig Falkenbergsvecka

Oktober

– Mest VFU och inget annat?
– en del läsning
– och så lite skapande också!

November

– Eric fyllde 27
– årliga tarmundersökningen
– Lunds botaniska trädgård!
– Babyshower för Kajsas andra bebis

December

– Sista kursen!
– inför julen-mys med adventskalender och pralinkalender
– snö på julafton!
– en lugn nyårsafton

Bokåret 2021

Antal utlästa böcker?

35 stycken! Jag siktade på 36, men precis i slutet blev vi förkylda och jag blev stressad och gav upp. Flera andra påbörjade dock, så hade jag avslutat alla böcker jag påbörjat hade jag läst fler än mitt mål. Men 35, inte illa pinkat!

Vilken genre läste du mest?

Det är rätt oklart, skulle jag säga. Men om jag får gissa (och det får jag ju!) så är det antagligen klassiska romaner, eller vad sjutton de kallas på engelska. Romance-böcker?? Lättläst har varit nyckelordet känns det som i alla fall. Och så ett gäng Fantasy-böcker i olika fantasy-genrer.

En bok du inte läste klart?

Flera. Mrs Dalloway av Virginia Woolf som jag inte kommer in i trots flera försök och väldigt kort bok. Ockult, en gammal pocket jag köpte för säkert över 10 år sen. Consumed av Aja Barber, som jag fick i julklapp och började läsa på annandagen. Och så Tredje Flickan av Agatha Christie, som jag påbörjade dagen innan nyår som ”lätt läsning” men inte riktigt fastnade i. Kanske nån mer också?

Ny genre du läste i år?

Poesi, kanske? Jag hade nån idé om att jag skulle läsa mer än jag gjorde, men en diktsamling tog jag mig igenom i höst. En kass en, men absolut en diktsamling. Ser fram emot att läsa bra sådana det kommande året!

Årets bästa bok?

Jag vet faktiskt inte? Jag har gett 5 stjärnor till hela 9 böcker i år, men jag kan inte påstå att det är de jag minns mest…? Men flera av Jenny Colgan, och hon är ju bra. Men en av de mest minnesvärda är otippat nog en Romance-bok? Strandläsning av Emily Henry är en bok jag kommer på mig själv med att ofta sitta och fundera kring såhär ett halvår senare.

Årets viktigaste bok?

Har jag ens läst så många viktiga böcker i år? Tveksamt. Men Queenie av Candice Carty-Williams har absolut ett viktigt perspektiv, och jag gav den till slut 4 stjärnor!

Årets sämsta bok?

Close tie mellan Räddaren i nöden av JD Salinger och novellen Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amansa Svensson. Wow, så irriterad jag var under hela läsningen av båda. Kanske vinner ändå Räddaren i nöden eftersom den är längre. Skrev mer om den här.

Några speciella teman som upptäckts i efterhand?

Jenny Colgan, hehe… Tror jag läste 4 eller 5 böcker av henne i år. Nej, lögn nu när jag kollar igenom listan igen… så har jag läst 7 Jenny Colgan-böcker i år. Tre olika serier visserligen, men ja. Jag har gett alla 4:or och 5:or utom en som fick en 3:a, så… Ny favorit, helt klart! Noveller har väl också varit lite av ett tema, eftersom jag läst 3 stycken i år.

Höjdpunkter 2021

Årets bästa loppisfynd?

Det har blivit en hel del fynd under året som gått, vissa bättre och andra sämre. Men några som sticker ut är Hängselshortsen som användes flitigt hela sommaren. Läderväskan som rymmer otippat mycket, och som Eric köpte åt mig efter min årliga tarmundersökning. Några fantastiska böcker har jag också hittat, både klassiker och nyare romaner. Och så ett gäng otroligt vackra ljusstakar i mässing som använts massvis nu i höst.

Några tankar kring stil och kläder från året som gått?

Året förde med sig inte en, utan två kläd- och stilutmaningar! Först ut i maj var Me Made May, en utmaning där man hela maj månad har på sig plagg man skapat själv. Jätteroligt, tyckte jag, som äntligen kunde vara med för första året! Mestadels hade jag samma 7-8 plagg i olika kombinationer med andra plagg, men under månadens gång gjorde jag också klart några fler plagg att variera med. Absolut mest använd, eftersom maj var så kallt så länge, var min Alone Together Sweater – den första tröjan jag någonsin stickade! Även linnekjolen jag sydde sommaren 2019 och min teststickade Virvel-basker gick varma. Absolut roligast var nog ändå att se hur bra mycket av det jag skapat matchar! Mycket blått, mer blått och lite mer lått. Små stunder av färg, och så vitt och svart och grått som bas.

I oktober drog en Youtube-favorit igång en stilutmaning där man skulle inspireras av Helena Bonhamn Carter! Leena filmade en enorm, fantastisk video och jag fick genast ett sug att sätta igång själv. Samtidigt visste jag att jag skulle vara på förskolan hela månaden, och fick lov att anpassa lite efter vad jag kunde ha på mig rent praktiskt på en förskola. Men kul hade jag absolut! Läppstift nästan varje dag, roliga kombinationer, mer svarta kläder än på länge, och absolut en del som inte riktigt funkade för mig. Jag sydde dessutom en skotskrutig kjol av loppistyg som jag hade på mig väldigt mycket.

Slutsatserna jag kom fram till efter båda utmaningarna är detta: Jag föredrar kläder med hög midja, tajtare överdelar och lösare nederdelar. Kjol är kul och skönt! Mer kjolar åt folket. Men inte glömma fickorna! Och det går absolut att vara både praktisk och ha kul med stil samtidigt. Och läppstift är riktigt, riktigt kul!

Årets bästa händelser och upplevelser?

Jag har bara en halv kurs kvar i skolan innan jag är klar med min utbildning! Under 2021 klarade jag dessutom två kurser till, varav en är en jobbig praktikkurs. Att ta tag i min mentala hälsa, äta medicin och gå hos psykolog. Älskar min psykolog. Att gå 100 korta promenader som ett projekt. Textilsommar 2021 som blev så fint att följa på Instagram! Att Kajsa fick en ny bebis (som jag inte hunnit träffa än). Vi firade fem år som förlovade <3. Att göra spellistor varje vecka (även om jag inte postade alla på bloggen och det avtog lite mot slutet av året). Att 2021 verkligen var ett otroligt ros-år!? Att jag lärde mig sticka igen och tycker att det är så roligt. Och så all tid i Falkenberg, som varit så otroligt välbehövlig.

Finns det något som gjorts för första gången?

Appselut! Flera stycken, faktiskt. Några har med skapande att göra, så vi river av allihop samtidigt: Jag har stickat en hel tröja! Jag har också teststickat och dessutom testvirkat. Och så har jag varit på min första Urban Sketching-träff där jag vågat skissa ihop med andra människor för första gången.

Något annat som jag gjort för första gången är att klippa min egen lugg! Det har jag gjort massor av gånger i år efter den första gången, men så sent som idag (dock nytt år, men jaja) lyckades jag klippa ett pyttelitet jack i mitt högra ögonlock, så det där med övning ger färdighet vet jag inte…

Sen är det säkert massor av små andra saker, men det är ingenting jag kommer på just nu helt ärligt. Men fram för fler nya erfarenheter under 2022!

Mål för 2022

Jag försöker verkligen att inte pressa mig själv för mycket längre, för det blir aldrig bra. Men ett eller två mål har jag faktiskt för 2022.

Fortsätter detta året som de två tidigare – med att försöka läsa 36 böcker under året som går. Ska jag klara av att spränga gränsen i år?! Vi får se. På det målet så har jag som mål att inte köpa fler böcker under hela 2022. Jag har gott om böcker i bokhyllorna som jag inte hunnit läsa än, och får jag akut sug efter något jag inte äger så kan jag alltid låna på bibblan. Så fram för att spara pengar under 2022!

Och så har jag väl en sorts Make Nine för mitt skapande (stickande) också, men den får faktiskt ett eget inlägg, för nu börjar det här bli för långt till och med för mig. Så med detta avslutar jag årskrönikan för 2021, och fortsätter vidare med bloggen in i 2022! God fortsättning, fina fina ni. Jag hoppas på ett fint bloggår i år. <3

2 svar till ”Årskrönika 2021”

 1. Profilbild för Linnéa

  Jag försökte mig också på Mrs Dalloway för något år sedan men gav upp. Vet inte vad det var med den boken, men den föll mig inte i smaken.

  Det låter som ett rimligt läsmål! Jag satte min ribba lika hög i år som förra året. Tror jag missade eller gick över med en bok.

  Kul med klädutmaningarna. Jag har aldrig lyckats med me made may. Jag vill ju gärna inte ha mina hemsydda eller stickade plagg på mig på jobbet, vilket gör det lite svårt att delta när jag spenderar mest tid på jobbet. Men Helena Bonham Carter utmaningen låter lite mer görbar i förskolan. Så det skulle ju vara kul att testa på något liknande.

  1. Profilbild för Beatrice

   Spännande att det inte bara är jag som inte fastnar för Mrs Dalloway! Vet inte heller vad exakt det är, men den vill inte läsas klart…

   Och ja! Gör en klädutmaning! Jag har på mig alla mina hemgjorda plagg på förskolan också, men det kanske är lite skillnad på restgarnströja och finkofta i mohair, hehe… Men jag struntar nog faktiskt i det, så länge det är tillräckligt funktionellt så har jag på mig det, det är ju ändå bara kul att få använda det. Tycker jag, alltså, förstår ändå att man har en annan känsla för det man lagt ner massor av tid på. Utomhus kan man ju alltid ha sina stickade mössor och halsdukar i alla fall! 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram