Hej, hallå, här kommer en liten guide! Eller en bunt med tips. Sånt jag lärt mig under det senaste året sen jag började sticka. Sånt jag tagit med mig som varit användbart, och sånt som jag önskar att jag hade vetat när jag började sticka. Eller för länge sen, egentligen, då när jag hatade att sticka. Nu älskar jag det! Och därför vill jag ju dela med mig till alla er som kanske inte vågat börja än.

Så jag har satt ihop ett inlägg här med alla tips och lärdomar jag samlat ihop sen jag började sticka på riktigt i december 2020, och här är de! Ett nybörjar-inlägg från mig till er andra nybörjare, oavsett om ni stickat innan eller om ni inte stickat alls.

Välj något som lockar dig, snarare än ”enkel övning” som en lång, smal halsduk. Det är inte roligt (för det mesta) och blir sällan så bra som man tänkt sig. När jag började igen stickade jag ett par sockar, för det var vad jag behövde och ville göra, och det var helt plötsligt kul att sticka! Nästa projekt blev en tröja, som var ännu roligare. Att välja efter behov och intresse är mycket bättre än att välja efter hur enkelt något är.

Sänk kraven. Det första man stickar blir inte alltid så bra. Mina sockar är lite skeva, har ett par maskor som är vända fel och är för stora. Men jag använder dem ändå, jag har ju stickat dem själv! Det är inte meningen att något som är stickat för hand ska se ut som att det är stickat av en maskin – du är ingen maskin.

Börja med räta och aviga maskor. Till en början behövs det inte så mycket mer än så, för många mönster för nybörjare baseras mest på det ändå. Vill man lägga till mer så är det bra att kunna plocka upp maskor, öka och minska. Ungefär där tar mina egna kunskaper slut (nästan i alla fall, jag har testat annat som jag inte skulle säga att jag kan), och det ger mig massor av möjligheter!

Ha koll på dina mått. Mät dig själv i bekväma underkläder, och skriv ner dina mått för att ha koll på till när du ska välja storlek. Det är lite läskigt i början (tro mig, jag vet), men det är faktiskt väldigt värt det. Mät inte ditt värde i måttet, bara se det som en fördel när du ska sticka! Har du koll på dina mått och din stickfasthet kommer du alltid få ett plagg som passar i slutändan.

Lär dig sticka en provlapp! Det är en life saver. Utgå från masktätheten som står i mönstret, eller om du hittar på själv så gå efter vad som står på banderollen till garnet. Eller hitta på fritt! En hel del av uttrycket i färdig stickning handlar om kombinationen av stickor och garn. En provlapp ger ett hum om hur det färdiga plagget kommer att se ut och hjälper till med matten för att se hur mycket garn som kommer gå åt. Och glöm inte att skriva ner vilka stickor du stickat med, för det är så lätt att glömma!

Faktum är, skriv ner allt! Garn, stickor, eventuella ändringar, mönster som används, idéer. Skriv ner allt! Samla det i en liten bok eller nåt, för alla små papper jag har liggandes är värdelösa… Man glömmer mer än man tror också, så skriv ner alla förklaringar du kan komma på. Du har garanterat glömt vad det var du gjorde för tre månader sen när du pausade och tänkte ”det där minns jag ju absolut vad jag menar med!”.

En annan bra sak att lära sig är att byta ut garn till sånt man redan har, eller något som är likvärdigt med garnet i ett mönster som man inte kan få tag på. En bra regel är att gå efter samma material (ull byts till ull, bomull till bomull, osv), och att titta på löplängden på garnet. Den står på banderollen, och det brukar stå antingen 50g = eller 100g =, beroende på hur stort nystanet är. Ett garn som är 50g = 100m är exempelvis ungefär lika tjockt som ett garn som är 100g = 200m. Det kan ibland skilja lite, men för det mesta fungerar det. Och så kan man ju alltid provlappa!

Något jag alltid glömmer hur man gör är att se stickfastheten i en provlapp, så jag brukar googla varje gång något inte stämmer med mönstret. Men i praktiken handlar det om att man kan gå upp eller ner i storlek på sina stickor om masktätheten inte stämmer. Det finns massor av bra videos på Youtube, jag gillar t.ex den här från Anoushka på The Crimson Stitchery.

Man ångrar aldrig, och jag menar aldrig, en repning! Det är också frustrerande att repa upp sitt hårda arbete, men det är alltid värt det i längden. Vill man bara repa några varv, så är det praktiskt att lära sig att lägga en livlina, som det kallas. Då plockar man upp maskor i ett helt varv högre upp, med hjälp av antingen en annan sticka eller med nål och garn i annan färg (för att se lättare), och så kan man repa sen utan att behöva börja om från början och tappa maskor och hålla på.

Ibland har man olika spänning på sina maskor när man stickar räta och aviga. Mina aviga maskor är exempelvis mycket lösare än mina räta maskor, för andra är det tvärt om. Kan man upptäcka det tidigt så kan man försöka anpassa! Jag stickar alltid hårdare på aviga varv med flit, t.ex. Och alltid hårdare i de aviga i resår! Då blir de räta mycket snyggare lärde jag mig genom någon på Instagram. Så tips, tips!

Och så till det sista, men kanske viktigaste, tipset:
VÅGA! Jo, gör det. Våga testa. Det värsta som kan hända med garn är att det trasslar sig lite, eller att man får repa upp. Och då kan man ju sticka om med samma garn igen. Och då får man ju lägga dubbelt så mycket tid på det som är kul! Och vågar man inget så lär man ju inte sig. Så våga testa det där som ser lite spännande men läskigt ut! Det mesta blir bra, och blir det inte bra så blir det ofta kul. Blir det inte ens kul så repar man och lär sig till nästa gång. Och så vågar man en gång till med något annat bara!

Så, iväg och sticka med er! Jag har börjat älska stickning mer än alla andra hantverk jag provat förut, trots att jag tidigare avskydde det. Men det allra bästa är ändå att blanda lite hejvilt mellan stickning, broderi och virkning, man kan ju faktiskt göra alltihop i ett och samma plagg! Men det kan vi ta när vi alla lärt oss lite mer…

Och till er mer erfarna stickare som läser bloggen, dela gärna era bästa tips i kommentarerna! Det hade varit fint att ha en liten databas med kunskap som är lätt att få översikt på. Både för min och andras skull.

Ett svar till ”Guide till stickning från en nybörjare till andra nybörjare”

  1. Profilbild för Linnéa

    Verkligen bra tips! Hade önskat att jag fått dem till mig när jag börja sticka för en herrans massa år sedan. Jag har fått lära mig allt på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram