Så, är jag kanske den sista personen på jorden som skriver om det här ämnet just nu? Kanske, ja. Men det måste ut, och jag har tänkt på det så mycket på sista tiden att jag nästan har svårt att formulera mig. För det är något som skaver, och det skaver riktigt rejält.

Konsumtionen. Denna eviga, eländiga och evinnerliga konsumtion. Den som ingen riktigt kan stå över, för vi behöver alla saker som enbart går att få genom inköp. Som mat, kläder och ett hem. Nu kanske inte hyra direkt är ett inköp, men det är fortfarande en transaktion av pengar i utbyte mot tak över huvudet, så nära nog.

Och jag är så himla trött på konsumtionen. Jag är trött på att läsa om den, trött på att konsumera själv och trött på hela idén om att konsumtion på något sätt kan rädda oss, oavsett om en tror på ett konsumtionssamhälle som det ser ut idag, eller om en arbetar stenhårt för zero waste och köper in en miljon nya saker för att göra det enklare att inte göra av med avfall. Men tröttast är jag ändå självklart på den ohållbara konsumtion som även jag står för, överkonsumtionen av nya pryttlar och saker som får hem att svämma över till den grad att det nästan inte går att bo där.

En fantastisk julkula jag hittade på Myrorna i förra veckan, som fick följa med mig hem.

Som på fredag, denna shoppingdag, Black Friday. Behöver du något nytt egentligen? Är det något som har tagit slut som behöver fyllas på? Något som gått sönder som faktiskt inte går att laga? Då kanske det är en bra idé att skaffa det lite billigare. Men sen då? Allt det där som köps för att det är billigt? För att det är en bra deal? Jag har säkert själv gått på bra deal-grejen hur många gånger som helst. Men jag försöker verkligen jobba bort det beteendet.

Igår, som en motvikt till allt detta, hela Black Friday-geggan, startades White Monday i stället. En fin tanke, en bra idé i grunden. Tills jag insåg att det ändå ska konsumeras? Att företag som har en hållbar inställning till konsumtion (second hand-butiker, tågföretag, osv), släpper rabatter då i stället. Men varför? Ska jag konsumera på en dag som är en motvikt till en dag som handlar om konsumtion? För mig är det helt befängt.

En kappa jag haft i några år som inte passar, som hela tiden haft trasiga fickor. Lagade fickorna för att kunna sälja den vidare till någon annan.

Tack och lov var det många i mina flöden som inte konsumerade alls igår. Och som skapade nya saker av gamla, lagade och lappade kläder, spred medvetenhet och på andra sätt faktiskt gjorde något för att vara en motvikt i detta. Såna personer som inspirerar till ett hållbart leverne alltid, oavsett dag. I applaud you. Jag ska dedikera ett eget inlägg till er senare.

Så vad är det jag säger egentligen? Jag sa ju att detta skulle bli ett spretigt inlägg och att jag inte riktigt vet vad jag vill säga. Okej, jo, men såhär då:

Jag är så himla trött på konsumtion.

Det är det allra viktigaste jag har i huvudet just nu. Att jag är trött på konsumtion och att jag vill hjälpa miljön så gott jag kan. Och vad försöker jag göra då?
Jag försöker själv sluta shoppa sånt jag inte behöver. Och det jag behöver försöker jag hitta begagnat i den mån jag orkar och kan. Jag jobbar på att minska mitt matsvinn ännu mer än jag redan försökt sen tidigare. Vi källsorterar allt, och har ett eget skåp för vårt avfall. Jag försöker ta in färre saker i plast, och främst i köket byter jag sakta men säkert ut redskap i plast mot redskap i trä, metall och glas som jag hoppas ska hålla länge.

Tänker ni mycket på det här? Cirkulerar det lika mycket i era huvuden som i mitt? Hur tänker ni kring hållbarhet? Det är så mycket som går att göra, att det nästan snurrar lite i mitt. Och jag skulle vilja att vi pratar ännu mer om det här. Ännu mer.

2 svar till ”Är så himla trött på konsumtion just nu”

 1. Profilbild för Linnéa

  Jag reagerade faktiskt också på White Monday faktiskt lite gick ut på att konsumera. Det kändes faktiskt en aning kontraproduktivt. Det hade ju varit bättre om de bara hade kampanjat för att inte konsumera och att om man nu tvunget skall konsumera borde man göra detta secondhand. Tycker egentligen det är sjukt att det tillåts finnas sådana här reahelger som så tydligt fokuserar på mer konsumtion. Vissa kommer ju argumentera att det är för att butikerna skall klara konkurrensen från utlandet. Då får man väl försöka få till en internationell överenskommelse eller något om att konsumtionen måste dras ner.

  Jag kan få lite klimatångest ibland, speciellt runt sådana här högtider som är så fokuserade kring konsumtion. Så jag har definitivt börjat förändra mina konsumtions vanor en del. Men mitt största problem är att hitta kläder secondhand som passar :/ Jag är för ”liten” för plus size sortimentet och för stor för de ”normala” storlekarna när det kommer till secondhand. Jag har lyckats köpa 3 plagg på secondhand i mitt 24-åriga liv, två kjolar med resår och en stickad tröja. Så att handla kläder secondhand för min del är nästintill en omöjlighet. Det är mycket enklare att hitta i butiker med nyproducerade plagg, där hittar jag nästan alltid något som passar så länge det går över mina breda axlar och höfter.

  1. Profilbild för Beatrice

   Skönt att det inte bara är jag! Blev först jätteglad – en reaktion mot det absurda i att företag börjat med Black WEEK????, och sen besviken när jag klickade mig in på evenemanget, där var ju en massa rabattkoder och grejer för företag ändå? Hur hållbara de än är – det känns inte riktigt bra i maggropen. Sen tänker jag ändå att vi i Sverige är bland de bästa på att återvinna material, och att vår sopsortering är ace. Men mer då? Vi konsumerar och reser å andra sidan som om det fanns, hur många jordklot är det nu? 4? 10? Fler än som finns i alla fall. Så så jäkla bra är vi ju inte vi heller.

   Ja, kläder är fasen skitsvårt?! Är också i mellanstorlekarna (42-48 typ, beroende på plagg och ja, du vet), och orkar inte ens leta längre. Köper så sällan kläder att jag känner att det är okej. Framförallt byxor är skitsvårt?? Köpte precis två par jeans på H&M+ för att kunna ha några som förhoppningsvis håller längre än 3-4 månader. De var i typ 99% bomull i stället för mina vanliga från Gina i 98% bomull, så jag gissar att de kommer hålla längre. De har i alla fall inte nopprat sig där de brukar än, trots att jag gått mer i de än jag brukar en vanlig vecka, så hittills alltså! Men det ger mig ännu mer dåligt samvete, för det är ju H&M? Skitsvår situation, och något som behöver diskuteras mer i kretsar av hållbarhet – inte bara smala personer vill leva hållbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram