Bland mina mål i år står att jag vill läsa minst 12 böcker ur bokhyllorna som jag av olika anledningar inte har läst innan. Detta för att helt enkelt utmana mig själv att dels läsa mer igen, men också för att utmana mig själv i vad jag läser. Många gånger läser jag bara om samma böcker om och om igen, och så står där böcker och väntar på att bli lästa som jag aldrig riktigt känt för, trots att jag en gång köpt dem.

Men ändring på det från och med nu! I januari har jag läst i alla fall två böcker som jag inte alls läst innan, men också ytterligare en jag inte läst på engelska förut, och så ytterligare två som jag läst om på ett eller annat sätt! Ska visa er i stället för att babbla i skrift, här är de fem böckerna jag hann läsa ut i januari!

Varje bok kommer få ett slags betyg i… vi tar väl snöflingor i januari va? Ett betyg i snöflingor där 5 är bästa betyg och 1 är sämsta. Eftersom jag är rätt sällan avskyr en bok lär ingenting hamna lägre än 3 oavsett, men ni vet. Svårt att ha en skala om en bara ska ha bra betyg med, hehe.

Söta pojkar är bara på låtsas av Moa Eriksson Sandberg – ❄︎❄︎❄︎

Vi börjar med den bok jag har haft svårast för hittills, och också en av de böckerna jag haft länge men inte läst! Av någon anledning, för jag tyckte både omslaget och titeln och allt den handlade om verkade bra och har tittat på den många gånger i bokhyllan och funderat.
Den handlar om Ella, som bor i Laholm och börjar teaterlinjen på gymnasiet i Halmstad. Överst på önskelistan står att bli någon söt pojkes flickvän, och genom hela boken är det verkligen målet. Det går upp och kanske mest ner, som det så ofta gör i tonåren, och på många plan kunde jag känna igen mitt eget tonårs-jag. Så fort det blev fest (ganska ofta) så tappade jag dock det mesta av igenkänningen själv, men i övrigt fångade den mig ändå riktigt väl!

Blandat med texten finns handskrivna listor, som den här! Den är även baserad på författarens egna dagböcker från sin tonår på 90-talet, och längst bak finns några av de krönikor hon själv skrev, varav en av dem gav boken sin titel – Söta pojkar finns bara på låtsas.

Och längst bak hittade jag en plan för ett gammalt Monthly Makers-projekt, haha! Tyckte det var så roligt att jag behövde inkludera det. Jag som aldrig annars ritar i böcker.

Harry Potter och Hemligheternas Kammare av J.K. Rowling – ❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎

Ja, men alltså. Behöver jag ens berätta om innehållet i den här boken? Det är ju som syns andra Harry Potter-boken i illustrerad version! Fick den av Eric i julklapp efter att äntligen ha läst igenom första i december. Älskar illustrationerna, och tänker att vi helt enkelt tittar på ett par av dem:

Älskar den! Helt enkelt, det finns liksom inte så mycket att säga. Så himla fint att se någon annans bilder av den bästa litterära världen jag vet. Älskar framförallt att han tänkt på att husalfer måste vara väldigt nakna under sina örngotts-kläder, och att diagongränden fått hela två uppslag bara i den här boken. <3

Mossflower av Brian Jacques – ❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎

Den här boken har en speciell plats i mitt hjärta. Pappa köpte nämligen serien på svenska när jag var liten, och jag plöjde varje bok han kom hem med (efter att han läst dem först, såklart).
Den utspelar sig någonstans antagligen i England, antagligen någonstans runt kanske medeltid skulle jag gissa på. Det som gör hela serien med alla böcker så speciell är att alla karaktärer är smådjur. I Mossflower är det Martin Krigaren, en mus, som är huvudkaraktär, han hamnar mitt i Mossflower-skogen där en vildkatt vid namn Tsarmina regerar hänsynslöst från ett gammalt stenslott som kallas Kotir. Martin blir tillfångatagen, men djuren i skogen ser när han slåss tillbaka. När en av deras egna möss, Gonff mästertjuven, tillfångatas hamnar han i samma cell, och skogsdjuren hjälps åt att befria dem.
Sen händer det såklart en hel mängd andra saker, men nu har jag inte spoilat mer än max några kapitel i den här fantastiska boken, hehe.

Men gissa min lycka när jag hittade denna i min favorit-bokhandel i Camden för bara 2 pund när jag var där med kören 2011! En av många souvernirer, och troligtvis den enda som fortfarande är kvar i min ägo.

Det är den bästa typen av bok (såna med karta, alltså), och kartan i sig är så tydlig och hjälper en verkligen att hänga med i historien på ett helt annat sätt. En annan världsgullig sak är alla dialekterna som förekommer! Här ovan ser vi mullvadarnas sätt att prata, nästan omöjligt att förstå, hehe. Det tog mig många långa stunder från och till att hänga med i exakt vad de säger. Extra spännande eftersom de förekommer väldigt ofta, haha.

Redwall av Brian Jacques – ❄︎❄︎❄︎❄︎

Ännu en i samma serie som den förra! Denna inköpt i samma bokhandel, fast när jag var där 2012 med mina föräldrar om jag inte minns fel. Annars när jag var där med Eric 2016. Nämnde jag att det är min bästa bokhandel i London, heh?
Den här gången utspelar det sig en lång tid efter förra boken, men på samma plats – Mossflower-skogen. Martin är en huvudkaraktär på sitt sätt, men Matthias är vår hjälte i den här boken. Han är en av bröderna på klostret som byggts – Redwall. Allting är frid och fröjd, tills Cluny landar med sitt rövargäng på 500 läskiga råttor, i närheten av klostret. Cluny Gisslaren, som han kallas i den svenska översättningen, är en läskig råtta med en väldigt lång svans som i strid avslutas i en giftig spets att döda fiender med. Klostret är med andra ord hotat, och alla klostrets annars så fredliga inneboende måste tillsammans med skogens djur hjälpas åt att försvara sin frihet.

Här finns fina små bilder som pryder varje nytt kapitel-uppslag, och även om jag älskar den här boken också, så är det liksom inget som slår Mossflower. Den får därför ett lite lite lägre betyg, men jag rekommenderar att ha läst Mossflower först, för att få lite sammanhang + kul med återkommande namn på släktingar. Redwall utspelar sig ju som sagt en bra tid senare (säkert inte så långt som en tror, det är trots allt möss som är huvudpersonerna i första hand, och de lever inte så länge).

The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett – ❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎

Här kommer den andra boken jag inte hade läst innan! Den är ju självklart en klassiker, och min absoluta favoritfilm alla kategorier är baserad på just den här boken. Jag köpte den i Stockholm på Sci-Fi-bokhandeln när jag var uppe för någon Monthly Makers-träff för något år sen. Omslaget är fantastiskt, broderat och sen tryckt så att det är upphöjt i själva omslaget. Otroligt vackert.
Innehållet behöver kanske inte någon direkt förklaring? Men boken handlar om Mary Lennox, som är dotter till engelsmän och bor i Indien. När hennes föräldrar omkommer i kolera får hon åka för att bo hos en morbror i Yorkshire. Hon är ett underligt barn som alltid fått som hon vill, och hon är inte särskilt trevlig. Men Martha, ett hembiträde i morbrorns hus, lär henne allt möjligt och berättar om en trädgård som låstes för tio år sen när henne moster dog. Självklart är det det mest spännande Mary har hört, och när hon en dag blir vän med en rödhake och han visar vägen till trädgården börjar historien på riktigt. Låt oss säga såhär, det är en klassiker av en anledning.

Omslaget som sagt! Så vackert, och på insidan ser man baksidan av broderiet! Väldigt välgjort, och en utgåva av Penguin som de kallar Penguin Threads. Är otroligt glad att jag skaffade den den gången i Stockholm.

Sidorna är också delvis sådär mjukt avrivna att åh. Hela boken är så vacker, bara! Och den matchar sitt innehåll. För här får man både historielektion, trädgårdsbok, naturvetenskap och skönlitteratur på samma gång. Älskar den här boken, och är så glad att jag orkade ta tag i att läsa den.

Och det var de fem böckerna! Jag har nu checkat av två av de tolv olästa jag ska försöka läsa under året, och det måste ju ses som väldigt bra! Av alla de här böckerna har jag otroligt svårt att välja en favorit. Kanske för att alla utom den allra första har en så stark koppling till min barndom, även om de inte varit i det här formatet innan. Den enda boken jag faktiskt läste om är Mossflower, för just den pocketboken har jag faktiskt läst innan. Men de lämnar alla avtryck på olika sätt, så att säga.

Nu är jag nyfiken – har ni läst någon av de här böckerna innan? Min gissning är att i alla fall Harry Potter har nog de flesta läst kanske, men de andra då? Och har ni något fint ni själva har läst den senaste tiden?

7 svar till ”5 böcker jag läst ut i januari”

 1. Profilbild för Silje

  Harry Potter-bøkene med illustrasjonane til Jim Kay er supervakre (og diggar så klart teksten uavhengig av illustrasjonane). Las sjølv ”The Secret Garden” då eg var lita, og denne står igjen som ei av bøkene eg kan lese om og om igjen. Eit flott barndomsminne 🙂 Kjekt å få inspirasjon til bøker eg kan lese.

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, visst är de fina! Vad heter The Secret Garden på norska? Är det likt den svenska ”Den hemlighetsfulla trädgården”? Kul att du gillar inlägget! 🙂

 2. Profilbild för Linnéa

  Har faktiskt bara läst Harry Potter, men inte den illustrerade versionen. Blev lite sugen på att göra det nu efter att ha sett de fina bilderna ? Nu senast har jag läst Badhytten: Det som göms i sand kommer fram ibland, Vägen till Sugar Maple Inn, Late bloomer och De sju som såg. Tycker alla böcker har varit bra men favoriten är nog ändå Late bloomer ?

  1. Profilbild för Beatrice

   Ah, spännande med boktips, tack! Undrar om det inte var Vägen till Sugar Maple Inn jag köpte på loppis förra året? Den står på listan över böcker i bokhyllan jag inte läst än, gillade du den?! Eller visst har vi pratat om den innan? Eller är jag helt förvirrad, haha? Ska kolla upp Late bloomer! 🙂

   1. Profilbild för Linnéa

    Alltså till en början kräktes jag lite över att den började precis som alla andra feelgood böcker men sen var den väldigt mysig och jag skulle inte vilja ha den oläst. Så den är klart läsvärd men man kan få lite spader på den är lite trött på att alla feelgood böcker har samma ”ramar”. Late bloomer är typ en feelgood fast samtidigt en anti-feelgood ?

 3. Profilbild för Alicia Sivert

  Åh, the Secret Garden <3<3<3

  1. Profilbild för Beatrice

   Jaaa, älskar både boken, filmen och omslaget på just det här exemplaret! Så glad att jag äntligen läst den också, och inte bara har sett filmen. Även om den är bäst den med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram