Vår bokhylla är förändrad! Riktigt rejält, dessutom. Och jag vet inte vad som hände först riktigt, ommöbleringen av alla våra böcker och hur nöjda vi blev, eller att jag återupptäckte Sandra Beijers inlägg om sin egen bokhylla? Men det inlägget i kombination med att vi precis gjort om resulterade i det här inlägget. Så här kommer en liten guidad tur av våra bokhyllor, som täcker en hel vägg i vårt vardagsrum!

Väggen är alltså täckt med bokhyllor, med undantag för dörren till vårt sovrum. Draperiet in dit sydde jag för något år sen när vi insåg att sängen inte fick plats där vi ville ha den, eftersom att dörren öppnades inåt. Perfekt lösning, tycker vi! Men det var bokhyllorna vi skulle titta på, och vi börjar i den högra. Den utgörs av två smala Billy-hyllor.

Här ryms alla våra fantasy-böcker! Vilket är en absolut majoritet av Erics böcker. Och en… eh, inte jättemajoritet av mina, så att säga. Ovanpå hyllorna står dels min ärve-porslinsblomma (som följde med i hemifrånflytten som tre pinnar nedstuckna i en kruka och nu är… lite större än så), och dels en Philodendron inköpt för typ inga pengar alls på nån byggvaruhandel när vi egentligen skulle ha annat.

Här finns såklart också mina absolut viktigaste böcker från barndomen – mina Harry Potter-böcker.

Och brevid den illustrerade utgåvan (som jag samlat på mig under några år i födelsedagspresenter och julklappar), står en liten Hedwig! I lego. Som jag köpte ihop med lille Harry, som ju står vid mitt skrivbord! Och ja, jag har alltså snart tre uppsättningar av Harry Potter. Men till mitt försvar är en på svenska, en på engelska och en illustrerad, hehe.

Nu rör vi oss till den stora hyllan! Som består av tre smala och två breda Billy-hyllor. Eftersom den är närmre fönstret huserar den betydligt fler växter.

I det nya systemet har vi delat upp efter kategori, där vi innan hade uppdelningen efter färg. Egentligen har snarare ett färgminne än namnminne, så för mig fungerade färguppdelningen väldigt bra när jag skulle hitta böcker. Men samtidigt så får jag erkänna fullt ut att det kändes mer som något man gör för att det är snyggt, än något som kändes hemtrevligt. Framförallt nu när det inte är färgsorterat längre, och känns så himla mycket mysigare!

Det här hyllplanet, ett av de större högst upp, innehåller alla böcker som handlar om handarbete. Framförallt sömnad, textilt hantverk, samt alla mina gamla böcker om pärlor. Under ligger ett gäng Rum Hemma-tidningar som länge var en favorit i världen av magasin. Mellan tidningarna står en liten glasyrtest-pärla från Studio Arhøj som Eric valde ut när vi var där för några år sen. Växten som står på hantverksböckerna är en Gullranka av sorten ’N’joy’, som jag haft nu i snart två år. En absolut favorit och så enkel att ta hand om!

På ett stort och ett litet hyllplan trängs alla böcker om växter. Allt från stora floror till nyare böcker om inredning med växter och allt däremellan. På den lilla högen står ett elefantöra som trivs sådär (likt alla jag haft tidigare), men som åtminstone överlever. I lådan finns, förutom böcker, alla våra ljuslyktor och en ask tändstickor. Och tändaren som borde slängas, för den har slut på gas.

Här finns alla våra skönlitterära böcker i pocketformat! Den här hyllan är den allra mest välfyllda. Eller ja, båda hyllplanen. Längst bort i bild skymtar också den skönlitteratur som inte är i pocket. Betydligt mindre, alltså. Och då ska jag kanske lägga till att pocket-hyllorna inte är fullständiga på den här bilden, eh…

I alla fall, så finns här något av ett system. Längst upp till höger är de böckerna jag är mest säker på ska vara kvar, de jag gillar mest. Eller de jag vill läsa snarast. Längre åt vänster närmar vi oss mer osäkerhet, och sen fortsätter det från höger till vänster på hyllan nedanför. Allra längst ner till vänster är alltså sånt jag är osäker på för tillfället. Främst ett litet gäng böcker jag inte läst än som kanske inte får stanna när jag väl läst dem.

På hyllan med ljusstaken som ser ut som ett… horn? Posthorn? Äh, ni vet. Där står i alla fall alla mina konstböcker. De som ligger handlar om konstnärer, de som står till vänster om dem (som inte syns i bild) finns alla som handlar om att teckna och måla själv. I krukan står min fina Philodendron micans som jag köpte i höstas <3

Lådorna nedanför innehåller dels tyger, och dels alla projekt jag har på gång just nu. Eller ja, det är tanken i alla fall. Men där finns i alla fall ett gäng påbörjade projekt som förhoppningsvis ska avslutas under året!

På kokböckerna, som står i lagom höjd för att lägga saker på när man sitter i fåtöljen, ligger rester av skapande. Mitt fodral till virknålarna, och en virkad scrunchie som jag inte orkat göra klart än, bland annat.

Överst till höger har vi inrednings- och mode-böcker! Inte så många, alltså. Men utvalda med desto mer noggrannhet. Några som jag fått, några som jag köpt genom åren. Ovanpå böckerna står ett litet Hoya kerrii-blad i en kattkruka köpt på loppis. Ovanpå hyllan står en Tradescantia som hatar mig, och en Philodendron ’Brasil’ som är en av mina favoritväxter. Framförallt för att den är så enkel att sköta.

Längst ner i hyllan står en del av mitt material. Symaskinen tar upp en halv stor hylla, bland annat. Och mitt loppisfyndade syskrin tar upp halva den andra! Det är fyllt med sybehör (mest knappar), och överst har jag allt jag vill komma åt enkelt. Typ nålar och måttband och sånt. Det är verkligen riktigt, riktigt bra! Älskar det där syskrinet. Kanske ett av mina bästa loppisfynd någonsin.

Och det var den guidade visningen! Älskar vår bokhylla på en helt annan nivå nu än jag gjorde innan. Om någon är nyfiken på hur den såg ut innan vi möblerade om i den, så finns några bilder att se här. Sen dess har jag ändrat ett par gånger till, men färgsorteringen har varit ungefär samma sen de bilderna togs. Vad tycker ni, ser det bäst ut innan eller efter ommöbleringen?!

4 svar till ”En guidad visning av våra bokhyllor efter ommöbleringen”

 1. Profilbild för Linnéa

  Man kan aldrig ha för mycket Harry Potter. Vi har också den svenska och den engelska, men just nu är bara den svenska framme. Jag skulle ju vilja ha den illustrerade också, men vi har inte riktigt hyllplats för det.

  Det blev väldigt fint efter ommöbleringen. Den känns väldigt harmonisk och det känns som det enkelt att hitta det man söker.

  1. Profilbild för Beatrice

   Nej, du har ju så rätt i det! Man kan aldrig ha för mycket Harry Potter. Synd med hyllplatsen, men förstår precis. Innan vi bodde här och kunde fylla en vägg med hyllor hade vi bara EN smal Billy-hylla… eh, låt oss säga som så att böcker sällan var där de skulle vara, haha!
   Och tack! Jag är som sagt väldigt nöjd. Har inte så stora problem med att hitta som jag trodde att jag skulle ha, heller! Böckerna står ju trots allt efter tema, och i temat kan jag leta snabbt efter en färg, haha!

 2. Profilbild för Mikaela

  Alltså det blev SÅÅ himla fint! Väldigt inspirerad att fixa hyllor här hemma också, men har bara ett hörn att jobba med så funderar på Billys hörnvariant kanske!

  1. Profilbild för Beatrice

   TACK! Åh, bokhyllor <3 men ja, en hörnhylla låter ju super!! Har ni plats för två smala på varje sida om också? Då är det ju massor med plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram