När jag fick veta att vi skulle jobba med tyg blev jag så. himla. glad! Såklart. För jag jobbar ju trots allt mer med textil än något annat (förutom möjligtvis färg då) när jag skapar i vanliga fall. Men den här gången var jag sugen på att testa något jag inte alls testat innan. Lite i enlighet med mitt mål för året att försöka testa något nytt varje månad för Monthly Makers. Så alltså, något nytt! Vi kikar lite.

Här kan man nästan tro att det bor en liten alien, men det gör det alltså inte. Det är tyg! I en glasburk. För jag har försökt växtfärga den här månaden!

Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag har sett en del växtfärgning på en instagram jag följer. Hon färgar en massa tyger och sen broderar hon på dem. Det blir så himla fint, och färgerna blir alltid rätt klara och liksom rätt mörka ändå. Det blir en effekt på tyget, liksom.

Den här färgen fick jag fram av rödkål (!!!!), som ändrar färg beroende på pH i vattnet. Hur det ser ut nu? Jag kommer till det lite lite längre ner. Det här badet kokade i en timme, och tyget låg i någon saltlösning i nästan samma tid. Sen låg det i burken över natten och fick suuuuuga åt sig av färgen. Mängden var verkligen betydligt minskad dagen efter.

Men vet ni? Det blev knappt nån färg alls. Förutom där det hängde på tork på handdukstorken, för i ränderna där den låg emot blev det klargrönt, och sen bleknade allt till en ljus rosalila ton som jag försökt fånga på bild efter experiment nummer två.

För jag gav inte upp! Jag hackade upp den andra halvan av rödkålen och körde i den i grytan igen med vatten, salt och lite bikarbonat. Bikarbonaten ska tydligen förändra pH-nivån i vattnet. Det funkar, men något annat funkar uppenbarligen inte. För det blir inte särskilt mycket färg på mitt tyg.

Min kemist-fästman tycker att jag behöver göra e.x.a.k.t. likadant och bara ändra en sak för att testa mig fram, men ska vi vara helt ärliga är jag kanske lite för… otålig för det. Hehe. Så jag gjorde ungefär likadant igen! Fast med nytt tyg av samma sort, och ungefär samma nivå på allt i grytan.

Men den här gången fick tyget ligga i blöt i en vinägerblandning (som ju är sur – ändrar pH-nivån i vattnet…), för att jag läste senare att det skulle passa bättre till grönsaker. Kanske inte, med tanke på pH-grejen då, hehe.

Vad som hände? Allt möjligt kul! Men inte det jag ville. Tyget här uppe blev…. lila? Och spräckligt, men hade ingen färg alls inuti ett tag. Jag la i det första tyget också för att se om det kunde få färgen jag ville ha, men alltså… Det här med växtfärgning verkar kunna bli lite vad som helst om man inte vet vad man hittar på.

Den här drömfärgen som jag försökte få, som vattnet hade ett bra tag i början, det hände liksom inte. Fast jag hade i tyget, fast jag hade i bikarbonaten, fast jag testade lite allt möjligt kul (och antagligen heeeeelt fel).

För nu är båda tygerna, oberoende av tidigare behandling, i princip exakt samma färg. Så kuddarna jag först hade tänkt sy av det *färgglada* tyget, de hände liksom inte. För färgen är….

Såhär. Fes-lila. Överbliven tygbit för jämförelse i mitten där. FES-LILA. Det här är knappt ens en färg. Det är inte vackert lavendelfärgat, inte vitt, bara… samma färg som vita underkläder får om man tvättar dem med fel plagg i tvätten typ. Så himla besviken, haha. (Vill bara poängtera att fes = fis på halländska, eh… yes!)

Så nu ska jag testa nya saker att koka i grytan. Men tills vidare ligger fes-tyget och väntar på ett bättre öde i framtiden. Och jag är nöjd med att jag i alla fall vågade, trots dålig research, och att jag har gjort något nytt! Och det var ju trots allt väldigt spännande. Jag har stått vid spisen och ooooh-at och aaaah-at rätt många gånger, tittat på färgen på vattnet och sett den ändras och en massa annat spännande!

Om jag fick rekommendera någon att testa växtfärgning hemma, så skulle jag göra det. Men jag skulle också vilja säga: ha tålamod. Det har inte jag, och då blir tyget helt uppenbart fes-lila. Eller testa nåt som färgar mer! Typ blåbär eller rödbeta. Det ska jag nämligen testa nästa gång, hehe.

Och det här blir alltså mitt bidrag till månadens Monthly Makers-tema! Växtfärgade experiment i köket. För jag har skapat, och som Wilda (månadens eminenta värd!) skrev i ett inlägg på sin blogg, kanske är det här precis som det skulle bli, fast det inte blev som jag hade tänkt mig. För att jag har lärt mig någonting. Och det har utvecklat mitt eget uttryck.

Vad har ni gjort på månadens tema? Jag är så himla nyfiken! Längtar till samlingsinlägget kommer upp om 10 dagar. Missa inte heller att länka era bidrag hos Wilda, och att sista dagen för inlämning är den 28:e igen!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I Februari är temat Tyg och Wilda är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/3 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice (jag!), ElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

19 svar till ”Monthly Makers Tyg: ett första försök med växtfärgning”

 1. Profilbild för Alicia

  Åh vad tråkigt att det liksom inte ville sig alls, men SÅ intressant och toligt ändå för oss att läsa om och titta på! Tack för att du delar med dig fast det inte blev som du ville 🙂 Konstigt också tycker jag, att det liksom inte hände någonting. Är du säker på att tyget är 100% bomull (eller andra naturfibrer?) för det låter nästan som du försökt färga nåt syntetmaterial så som det bråkat!

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, något är det ju! Men det ska vara 100% bomull i tyget… Tänker att det kanske bara är jag som är lite otålig och kanske väljer fel grej att färga med. Något annat nästa gång helt enkelt! 🙂

 2. Profilbild för Emma

  Testa att beta tyget med alun innan! Jag brukar färga garn med lökskal, och det blir väldigt färgglatt. Då betar jag det i alun i vatten som är ca 80 grader i någon timma först, sen kokar jag upp vatten + lökskal och slänger i garnet, och låter det ligga så länge jag har tålamod, och försöker hålla runt 80-90 grader på grytan.

  Växtfärgning är så kul, men också så svårt att riktigt lyckas med, särskilt om man har ett bestämt mål från början, haha. Tror dock att det är rätt svårt att få någon ordentlig färg med både blåbär och rödbeta, så som jag har förstått det försvinner de pigmenten väldigt fort. Vilket är tråkigt, för det låter ju som att det skulle vara svinfint!

  1. Profilbild för Beatrice

   Detta ska jag spara för framtida experiment alltså! Alun kanske är värt att testa med? Vinäger och salt fungerade ju uppenbarligen inte för det här. Någon tipsade också om svarta bönor för blått, så kanske det är nästa försök helt enkelt! Eller så är jag bara för otålig för växtfärgning och får ge efter för att jag vill att saker ska gå fort, hehe.

 3. Profilbild för Silje

  Litt keisamt å høyre at det ikkje gjekk etter planen, men som Alicia skriv er det interessant å lese om og få ta del i sjølve prosessen med både din tekst og dine bilete. Spennande er det i alle fall 🙂

 4. Profilbild för Mikaela

  Kul att höra om dina färgningsexperiment! Det finns en facebookgrupp som heter naturlig färgning tror jag, kanske finns fler tips där? 🙂

  1. Profilbild för Beatrice

   Det ska jag kolla upp! Oavsett så kanske jag helt enkelt bara är för otålig för växtfärgning alltså? Haha. 🙂

 5. Profilbild för Johanna

  vad trist att det inte blev som du ville! Men som du säger, hur ska en annars lära sig? Jag tyckte också att det var roligt att läsa om dina försök, visste inte att det var så mycket *kemi* bakom det hela. Vill verkligen göra detta själv, men då kanske rödbeta är bra att börja med? känns ju som att det borde ge stark färg!

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, precis! Man måste ju försöka, hehe. Så otroligt mycket kemi, vilket är kul, men kanske inte min absolut starkaste sida alltså. Inte tålamod heller för den delen, haha. Rödbeta tror jag dock på! Eller jordgubbar om man har ett överflöd, hehe.

 6. Profilbild för Julia

  Första bilderna ser så magiska ut, med tyget i glasburken! 😀 synd att det inte blev som du ville men häftigt att läsa om i alla fall, växtfärgning verkar kul men klurigt!

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, tyget i glasburken var nästan det bästa ändå, hehe. Tror att jag ska försöka med något annat nästa gång bara, haha!

 7. Profilbild för Fredrikapåvinden

  Så spännande att läsa om dina experiment! Just färgningen är det som jag tycker har varit svårast här i skolan. Det finns så mycket valmöjligheter som ger olika utfall. Jag kom på att när vi växtfärgade i skolan i höstas la vi in rödkålen i frysen ett par timmar och mixade den sedan. Då fick tyget mycket mer färg. Kan va värt att testa!

  1. Profilbild för Beatrice

   Det här tipset är ju guld!! Frysa grejer ger såklart ett annat resultat, att man inte tänker på det… Eller det kanske inte är så självklart ändå, haha. Får jag för mig att ge mig på den här lukten igen så ska jag definitivt testa att frysa rödkålen innan! 😀

 8. Profilbild för Linnéa

  Vad kul att få läsa om ditt färgexperiment!! Men vad tråkigt att det inte blev som du hade tänkt dig. Håller tummarna att det går bättre nästa gång 🙂

 9. Profilbild för Julia

  Haha är FES halländska?? Kul i så fall för förstår exakt vad fes-lila är. Spännande att få följa utvecklingen och synd att det inte blev som du tänkt. Kan erkänna att jag länge hade ett konstigt fesigt och fläckigt tyg liggande i min garderob som ett spår av ett misslyckat färgningsförsök… Så ser fram i mot att se hur blåbär och rödbeta går, kanske det kan få mig att testa igen! 🙂

  1. Profilbild för Beatrice

   Haha, jag tror det!? Det kanske finns i andra dialekter också, men det används definitivt i Falkenbergsområdet på det här sättet! Och skönt att höra att det inte bara är jag som testar och sen låter det ligga, haha. Vet inte ens vad jag ska göra med allt fes-lila tyg??!

 10. Profilbild för Wilda

  Jag tycker att det är så himla fint att ta del av din process med detta och jag sugs in i spänning och förväntan. Så trist att det inte blev som du ville men med lite mer tid över så kanske du också kan ha mer tålamod? Verkar som att du haft det hektiskt i livet samtidigt så då är det ju svårt att ha tålamod med något.

  1. Profilbild för Beatrice

   Tack Wilda <3 Jag tror kanske mer att det handlar om att jag egentligen inte har så bra tålamod, haha. Jag gillar ju när det går FORT att skapa, och då kanske inte växtfärgning är min grej egentligen 😉

 11. […] | Beatrice testade på att växtfärga med naturliga […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram