Dagens lucka är en text om julklappar, samt min egen önskelista för i år. Tänker att det kan vara kul att läsa för någon som kanske inte vet vad de önskar sig, eller för att folk kanske är lika nyfikna som jag är.

Det här med julklappar alltså. Det är så svårt. Klimatångesten river i bröstet från och till, och kanske allra mest när jag tänker på julklappar. För den där konsumtionen är det svåraste jag vet att balansera själv. Jag vill inte höra år efter år när julhandeln slår nya rekord, för det är så sorgligt. Vilka är det som faktiskt behöver alla de saker som köps?

Och samtidigt är jag väl en del av det hela. Handlar julklappar, önskar mig saker i julklapp, och tycker att paket är det mysigaste som finns. Älskar att slå in paket, få paket, ge paket och tänka igenom vad jag ska ge bort i julklapp till folk.

Så i år har jag tänkt rätt annorlunda mot tidigare år. Jag önskar mig visserligen fortfarande saker. Men jag önskar mig nästan bara böcker, och de flesta av böckerna handlar om saker som är hållbara. Jag vill ha information, och böcker är det bästa jag vet i det formatet.

Det jag ska ge bort är också rätt annorlunda. Jag tänker hållbart på ett helt annat sätt än innan. Mina föräldrar får <något vi handlat på Tradera, och Eric får något visserligen nyproducerat, men producerat av hållbart material som han förhoppningsvis kommer kunna ha resten av livet. De enda jag inte lyckats lista ut vad jag vill ge är Erics föräldrar. De har redan allt de vill ha, har inget särskilt behov av något annat och jag vill helst inte ge bort en pryl om den inte behövs.

Men det är fortfarande klurigt med presenter, för det är nog fortfarande inte tillräckligt många som tänker hållbart framför ”kul med paket!”. För om det finns någon slags norm i sammanhanget att nytt och dyrt är det enda som får ges bort, då är det inte konstigt att folk försöker ge bort det dyraste och finaste de kan hitta varje år.

Men jag ser samtidigt att många inte köper alls, eller enbart har en slags julklappslek eller secret santa-system som de kör med släkt och familj. Att trenden att inte handla eller att handla mindre också börjar ta sig.

Kanske är vi på väg in i en ny norm, kanske är vi inte det. Men jag tycker mig i alla fall se att folk börjat tänka på ett nytt sätt i det här. Och det kanske är det viktigaste, att folk faktiskt börjar tänka till, fundera och agera efter sin egen moraliska kompass. Är vi många med en kompass som säger ”köp mindre, köp hållbart, gör saker själv”, så kanske miljön kan tacka oss om ett tag.

Och med det sagt, här är några saker som jag önskar mig i år, och en liten tanke kring vad jag önskat mig.

Glasshouse Greenhouse av India Hobson och Magnus Edmondson | Botanical av Samuel Zeller | Ett Hem Med Omtanke av Ida Magntorn | Root, Nurture, Grow av Caro Langton | Klippan-filt i ull | Sopset från Iris Hantverk | Mending Matters av Katrina Rodabaugh

Allt jag önskar mig i år, av mina föräldrar. Jag tror inte att jag kommer få mer än kanske ett par av dessa sakerna, förhoppningsvis ett par av böckerna jag verkligen vill ha. Men det är kul att få drömma lite, och så fyller jag år i februari, så det kanske kommer något från den här listan då i stället.

Allt på listan har en poäng, oavsett om den är att jag önskar mig saker jag vill lära mig något av, ha något vackert att titta i, eller något att använda rent praktiskt. Böcker känns för mig alltid som en typ av hållbar present, och till barn försöker jag alltid hitta dem på second hand. De jag önskat mig är dock så nya allihop att de knappast går att hitta begagnade redan. Annars hade jag med nöje tagit emot ett begagnat exemplar.

Utöver det på den här listan har jag önskat mig en illustrerad upplaga av Harry Potter och Hemligheternas kammare av Eric, och så har vi önskat oss en gjutjärnspanna av hans föräldrar. En liten, så vi kan byta ut teflonpannorna för gott. Så vi har en liten och en stor och aldrig behöver köpa en ny stekpanna någonsin igen. Förhoppningsvis då.

Slut på tankar för den här gången! Har ni orkat läsa hela vägen hit: Tack! Nu undrar jag – hur tänker ni kring det här med julklappar? Handlar ni mycket, har ni ett system i familjen för att bara få en klapp, eller något annat spännande?

3 svar till ”Lucka 3: En önskelista och några tankar om julklappar”

 1. Profilbild för Linnéa

  Vi har väl i princip börjat sluta köpa presenter till varandra i min familj (i alla fall till jul). Om vi köper något så är det något mottagaren verkligen behöver ha eller kan ha nytta av. Jag själv har faktiskt inte önskat mig så mycket i år, för jag har typ allt jag vill ha och det jag vill ha kan jag lika väl köpa begagnat eller låna på biblioteket (uppenbart vad det är ?).

  1. Profilbild för Beatrice

   Jag tänker att det är en bra grej att det blir färre paket hela tiden, även om jag själv egentligen ÄLSKAR paket. Allra mest att få dock, om en ens får erkänna sånt, haha. Men jag önskar faktiskt också att jag var bättre på att komma ihåg saker, för jag glömmer verkligen ALLTID bort böcker om jag lånar på bibblan, och så får jag betala för att de kommer in sent = inte optimalt när inkomsten är låg. Hoppas detta ändras till en framtid med barn, men tvivlar helt ärligt på det… :’)

   1. Profilbild för Linnéa

    Förstår helt och hållet att det är enkelt att glömma. Är rätt så glömsk faktiskt ? Därför är jag väldigt tacksam att Göteborgs bibliotek skickar ett sms när det är två dagar kvar på lånet. Utan de smsen hade jag definitivt glömt av att böckerna skulle in ett visst datum ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram