Jag vill börja med att tacka er som fyllt i bloggundersökningen så himla mycket! Ni må inte vara jättemånga, men jag blir väldigt glad och tar in allt ni skriver. Jag lovar att jag snart ska sluta tjata om den, men det betyder verkligen väldigt mycket att ni som klickar er in ofta och läser svarar, för att ni ska få så mycket av det ni vill som möjligt. Hittills har jag bland annat fått in ett par roliga önskeinlägg som jag ser fram emot att skriva!

Men till inläggets faktiska innehåll. En dag i livet, eller en halv dag i alla fall, för en vecka sen idag. Sista dagen på Malmöfestivalen för i år, och jag och Eric bestämde oss för att gå in och äta lite. Vi gick runt bland alla människor, funderade på vad som hade kortare köer, och gick till slut och satte oss på Vapianos uteservering i stället. Klarar liksom inte riktigt av folksamlingar tillräckligt länge för att orka sitta där och äta när jag är trött. Så pasta blev det! Men den tog jag ingen bild på, så vi får gå vidare till den andra anledningen till att vi tog oss ut på stan:

Nämligen stadsbiblioteket! Jag började läsa en bokserie sist jag var i Falkenberg, som jag ska berätta mer om i ett annat inlägg, där jag äger två av tre böcker. Jag trodde såklart att jag hade första och andra, men det visade sig att jag hade första och tredje. Men tack och lov hade bibblan andra boken, så därför styrde vi stegen mot en av Malmös kanske vackraste byggnader, och gick in!

Vi började med att leta upp boken, som stod på avdelningen med ungdomsfantasy på engelska, en avdelning jag annars sällan besöker eftersom jag mest läser böcker på svenska. Sen ville Eric gärna titta på vuxenfantasy-hyllorna lite, så vi tog oss ner till glashallen och kikade. Jag tog mest bilder, men Eric hittade ändå inget han var sugen på, så vi gick vidare. Till växt-avdelningen! Som jag först inte hittade, för jag blev lite förvirrad över vilken sida det var jag faktiskt brukat gå in på.

Men där plockade vi ut några böcker på måfå (boken jag egentligen vill låna är utlånad just nu), och bläddrade en stund. Eric gick för att hämta The Kinfolk Home och hittade på vägen tillbaka en bok jag önskade mig i julklapp för några år sen, men inte fick – Greenterior! Så efter att ha bläddrat en stund, och ställt tillbaka de böcker vi inte ville ha med hem (samt skrivit upp en på önskelistan), gick vi ner med de två nämnda böckerna + andra boken i min serie, och lånade.

Bara det att det hade börjat hällregna. Så jag fick gå till kassorna och be om en påse. Som såklart gick sönder direkt när jag la ner böckerna lite för slarvigt. Men som tur var hade jag en tygpåse, så vi la ner böcker + övrigt påsinnehåll i tygpåsen och började promenaden hemåt i vad som tack och lov blivit bara lite duggregn.

På vägen hem gick vi förbi Kärleksgatan, som är den gata där Florista ligger! Antagligen en av Malmös mest kända blomsterbutiker, och väl värd det. Det är väldigt litet och väldigt mysigt (och i mina mått mätt ganska dyrt), men också väldigt vackert inrett och överfyllt med vackra blommor och krukväxter! Det mesta dessutom närproducerat, och jag tror också att allt är ekologiskt. Tog referensbild på öppettiderna för eventuella senare behov.

Blev också lite sugen på att kanske köpa hem den här fantastiska prickbegonian, men den fick stanna kvar ändå. Har trots allt en rätt ansträngd ekonomi tills skolan drar igång igen, och har dessutom köpförbud på nya krukväxter. Eric tycker kanske att jag nått gränsen lite nu när jag gått över 100 stycken. Och till viss del kan jag hålla med. Så inga nya krukväxter på ett tag. Jag får däremot ta in en enstaka stickling, framförallt om jag byter, vilket jag såklart utnyttjar skoningslöst, hehe.

Sista sträckan innan vi var hemma var så varm att vi höll på att gå under, framförallt med tanke på hur fuktigt det var i luften. Efter att regnet drog förbi blev det nämligen supersoligt och ganska varmt, och nästan helt vindstilla. Så ett par kvarter från vår gamla lägenhet såg jag att husen på andra sidan gatan speglades i vattenpölarna som kantade gatan. ÄNTLIGEN, tänkte jag, som aldrig lyckas hitta dessa perfekta förhållanden längre, och så stannade vi så att jag kunde ta några bilder. Så fascinerande hur känslan i en sån här bild ändras så mycket när man vänder den åt ”rätt” håll. Älskar foto av precis den anledningen, allt som det kan göra med hjärnan. Hur bilderna påverkar en beroende på hur man fokuserar på något.

Men så var det dags att hitta skuggan vid Folkets Park, som var så välbehövlig just då, och där var just då en målning som jag fastnade för. Graffittiväggen vid Folkets Park är nämligen väldigt hit or miss, beroende på vem som målat där. Lager på lager av färg, konstant i förändring. Därför är det alltid lika kul att ta den vägen hem!

Men sen kom vi alltså hem, och jag la mig i sängen och började läsa i Greenterior, och det var den halva dagen i livet. Faktum är att den delen av dagen när jag satt i sängen och läste kanske var den finaste. Eller möjligtvis stunden på biblioteket. Sen jag flyttade till Malmö har jag inte spenderat särskilt mycket tid där. Mest för att jag också älskar att äga böcker, men också för att jag sen tonåren blivit så fenomenalt dålig på att komma ihåg att lämna tillbaka böcker.

Det har kostat mig många pengar att glömma, dessutom, vilket såklart är rätt tråkigt. Men som barn var jag ofta på biblioteket, och jag har alltid älskat att läsa. Fort ska det gå, allra helst slukar jag böcker på en dag så att jag kan gå vidare till nästa, och nästa, och nästa. Sommaren mellan nian och ettan på gymnasiet läste jag över 50 böcker på bara några veckor. Utan att låna en enda, om jag inte minns fel. Men nu vill jag faktiskt ändra på det. Jag älskar fortfarande att äga böcker, och Greenterior-boken skulle jag gärna försöka på tag på (den är slutsåld överallt och till och med svår att få tag på begagnad), men jag är verkligen glad över att Sverige har sån god tillgång till bibliotek. Och att det är gratis att låna allting. Böcker, spel, filmer, allting finns och det som inte är tillgängligt går att önska. Inte alltid att det köps in, kanske, men bara att möjligheten finns är ju fantastiskt!

Så jag lovar mig själv att försöka läsa lite fler lånade böcker. Jag börjar med de tre som följde med hem nu (jag kaaaanske redan har läst ut två), och sen tänkte jag låna två om sashikobroderi som jag såg fanns. Och till nästa år vill jag ha som mål för året att läsa varannan bok lånad från bibblan. För både ekonomins och miljöns skull.
Lånar du mycket böcker på biblioteket? Och i så fall, är det mest skönlitteratur eller mest facklitteratur?

2 svar till ”2/100 – En dag i livet och några tankar om låneböcker”

  1. Profilbild för Linnéa

    Jag lånar en del på bibblan, både skönlitteratur och facklitteratur i from av mönsterböcker. Det är inte alltid det är värt att köpa en hel mönsterbok när det kanske bara är ett enda mönster i den man gillar. Så då brukar jag låna hem dem först, sen scannar de enstaka mönster jag gillar eller försöker köpa boken om det är mer än hälften. Det är lite jobbigt att scanna över 100 sidor och då kan det vara lönt att köpa boken istället. Böcker som jag tror att jag bara kommer läsa en gång brukar jag också låna på bibblan, men böcker i serier där jag redan har alla tidigare brukar jag faktiskt köpa böckerna. När jag lånar skönlitterära böcker kan det bli allt mellan deckare, romaner och fantasy.

    1. Profilbild för Beatrice

      Ja, förstår verkligen hur smidigt det är att låna mönsterböcker! Lånade själv några om virkning nu sist, där jag ska kopiera av ett par mönster innan jag lämnar tillbaka. Har dessutom börjat lära mig att hitta på bibblan nu, så nu vet jag vart jag ska gå för att hitta det jag letar efter vilket är skönt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram