Det här året hade jag några tankar med min läsning. Att jag ville läsa mer, att jag ville läsa minst en bok varje månad som hittills bara stått och dammat i bokhyllan, och att jag ville dela med mig av det jag läste här. På bloggen, och helst lite mer på instagram igen också. Så jag började med det, skrev det här inlägget om böcker jag läste i januari, och sen så… Vet jag inte vad som hände. Jag fortsatte läsa, tog till och med bilder på det jag läst i februari, och sen blev det inget mer av det. Men nu! Nu har jag äntligen tagit tag i det där igen. Och satt ihop ett inlägg där jag tänkte dela med mig av det jag läst sen det inlägget från januari!

För nu, någonstans mitt i det skiftande ljuset från väder som går från sol till ösregn på ett fåtal minuter, har jag lyckats fotografera alltihop. Eller, nästan alltihop. För jag är säker på att jag glömt ett par böcker som inte fastnat på bild, och jag vet med säkerhet att en bok är tillbakalämnad till biblioteket. Men! Så gott som alla, i alla fall. Och det tycker jag är kul, för nu får jag äntligen tipsa om några favoriter!

För sen i januari har jag hunnit läsa ut hela 17 böcker! Eller 18 med den som är tillbakalämnad. De allra flesta har jag läst nu i augusti, när jag haft mer tid. Allra minst i april och maj när jag skrev examensarbete. Men det är ju bara naturligt. Jag minns dessutom inte i vilken ordning jag läste allt, så här kommer böckerna, huller om buller, som jag läst ut sen i januari! Varje bok eller serie får ett betyg med snöflingor, där 5 är bäst.

Karusell och Kärleksbrev & Dynamit och hallonbåtar – Maj Bylock (❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎)

De här böckerna alltså! Den vänstra, första boken om Kajsa på Gotland, köpte jag på loppis på Öland när jag var tio, för en tia. Den blev snabbt en favorit, och sen dess har jag velat läsa fortsättningen. Är Lasse kär tillbaka? Var händer med Röda Faran – cykeln jag döpt min egen cykel efter? Tar andra världskriget slut innan bokserien, eller tar bokserien slut först? Och var utspelar sig alltihop egentligen? För det får man alltså inte veta i första boken. Den informationen fick jag först i andra boken, där det också står att Kajsa är 10 år gammal och bor i ett litet samhälle på Gotland. Exakt var står inte, men nånstans nära havet, för där är en liten incident med en eka som utspelar sig mitt i alltihop.

Det här är så himla fina barnböcker, och jag är så glad att jag hittade den andra boken i serien på second hand här i Malmö för nåt år sen! För tjugo kronor! Så värt, för den såg nästan helt oläst ut. Och den har så fina illustrationer. Nu letar jag bara efter sista boken också – Dödskallar och hjärtesår.

Det finns råttor överallt utom på antarktis – Sara Beischer (❄︎❄︎)

Den här boken, som är skriven av en författare som jag faktiskt gått på workshop med för många år sen, är… inte dålig, men helt enkelt inte min typ av bok. Den utspelar sig i Halland, jag tror det kan vara utanför Varberg men författaren bor i Halmstad nu, i ett arbetarklassområde som gränsar till ett medelklassområde med fina villor. Eleverna på skolan blandas mellan de här två områdena, och det är egentligen en rätt bra beskrivning av mycket jag kände när jag var yngre.

Och hade det bara handlat om skillnaderna mellan klasskikten på det sätt som beskrivs så klockrent, så hade jag kanske gillat den mer. Men själva storyn kretsar kring relationen till en kille som heter Christian Breken, som får huvudkaraktären att förändras, får henne att hjälpa till i ett rån, och är allmänt lite obehaglig. Och för mig som alltid varit ”duktig” i största möjliga mån, så blir det liksom svårt att leva sig in i situationerna som uppstår.

Men det är trots allt en bok som jag tror många skulle gilla. Och språket och sättet att skriva på drar upp mitt betyg. Jag tänker att jag ska testa någon annan av Sara Beischers böcker, och hoppas på att storyn gör mig mer intresserad då!

Ett Hem med Omtanke – Ida Magntorn (❄︎❄︎)

Den här boken önskade jag mig och fick i julklapp. Och läste sen igenom i februari, för att jag hoppades på att få lite bra inredningstips. Eller jag vet inte, jag tänkte mig i alla fall att jag skulle gilla den. Men för mig föll den ganska platt. Den handlar i första hand om inredning på ett hållbart sätt. Där finns tips och små guider till hållbar inredning, och bilderna är fina. Men för mig kändes den kanske lite för basic. Innehöll inte särskilt många intressanta tankar om möblering, bara om att köpa begagnade möbler. Om att vädra hemma, och hur mycket el olika glödlampor drar.

Och för någon som inte är så intresserad av eller insatt i hållbarhet, så är det säkert en jättebra bok! Men för mig som konstant läser en massa om det här (oavsett hur mycket jag faktiskt gör själv alltid), så blir det liksom inte tillräckligt med information. Och bilderna blir liksom lite av samma hela tiden. Jag vet inte, jag fastnade inte för den i alla fall. Men den ser fin ut som dekoration, så den ligger på våra skåp i hallen och ser fin ut i stället.

Tillsammans-serien – Denise Rudberg (❄︎❄︎❄︎/❄︎)

En gammal favoritserie som jag läser om säkert en gång om året! Därav betyget. För för bara några år sen hade den fått en solklar fyra, men i år kändes den mer som en trea. Den handlar om Theresa, Jakob och Alexander, som träffas på en matlagningskurs men som förblir vänner för livet. Alexanders pappa misshandlar hans mamma och till viss del även honom, Jakobs mamma är tv-kock och den som håller i kursen, och Theresa bor med sin pappa på en husbåt efter att storasystern flyttat till New York och mamman dött i cancer. Efter att det blivit inbrott hos Jakob, där kursen hålls, ställs den in och Theresas pappa får låna sin chefs sommarhus i skärgården dit han tar med sig huvudpersonerna. Och ja. Sen händer det en massa grejer, det här är bara ungefär halva första boken.

Jag älskade de här böckerna i tonåren, och på många sätt håller de fortfarande. Kanske med undantag för det där med telefoner som inte riktigt var en grej på samma sätt 2008 när första boken kom. Men jag gillar de här böckerna. De känns lite nostalgiska, och förutom att de utspelar sig i Stockholm på Djurgården, så känner jag liksom igen mitt tonårs-jag i karaktärerna. Och det gör allting lite extra bra.

The Lion, the Witch and the Wardrobe – C.S. Lewis (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Det här är en klassiker av en anledning, helt enkelt. Och en bok jag köpte med mig från London nån av de första gångerna jag var där, för en eller två pund. Men som sen har stått i bokhyllan oläst. För jag läser ju inte på engelska, fast jag gärna vill. Eller, jag har ju börjat nu i år! På riktigt, åtminstone. För jag började väl egentligen redan på gymnasiet om än inte i samma utsträckning.

Ja, vad ska man säga om den här boken? Det är första, eller egentligen andra, boken i Narnia-serien. Den som skrevs först, men som utspelar sig som andra boken i ordningen i serien. Efter Min morbror trollkarlen, som skrevs sist, men utspelar sig först. Och som jag försökt läsa flera gånger, men som jag aldrig kommer igenom riktigt. Till skillnad från den här då! För Häxan och Lejonet, som den svenska översättningen heter, var väldigt lättläst. Och på många sätt mindre brutal än tv-serien jag såg när jag var liten. Det märks tydligare att det är en barnbok. Och som sagt, det är en klassiker av en anledning!

Why Fashion Matters – Frances Corner (❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎)

Den här boken är en av väldigt få souvenirer från Frankrike! Jag köpte den när vi var på Shakespeare and Company i Paris, och sen läste jag en del av den på flyget hem. Och sen läste jag delar av den under hela det året, och till slut läste jag ut den i februari i år! För den är nämligen uppdelad i 101 orsaker till varför mode och kläder är viktigt. Allt från personlighet till sätt modeindustrin borde vara mer hållbar på, allt från en forskare i modevetenskap!

Jag tycker att den här boken är superbra. Mer än jag hoppades på när jag köpte den, helt ärligt. Och jag är glad att jag gjorde det, för det här är en sån bok jag vill återkomma till och och om igen. Läsa ett par punkter i här och var, och sen fundera vidare kring. För det är inte en bok som går att sträckläsa egentligen. Den kommer med för många insikter och funderingar för det. Men den är verkligen bra, rekommenderar att låna på närmsta bibliotek!

A Modern Faerie Tale-serien – Holly Black (❄︎❄︎❄︎❄︎/❄︎)

Alltså, wow! Jag är verkligen glad att jag läste de här böckerna. Tithe, första boken i serien, köpte jag redan när jag var i London första gången för 10 år sen ganska exakt. På kvittot i boken står det 19/9-09, och jag minns hur jag stod i källaren på Waterstones vid Trafalgar Square, vi var där på eftermiddagen och det regnade ute, och vi tog skydd för regnet i valven utanför. Några av oss gick in, och jag köpte med mig Tithe för att författaren även skrivit mina barndomsfavoriter – Spiderwick-serien.

Men nog om det, böckerna är så. himla. bra! Valiant, som jag lånat på bibblan, är någorlunda fristående från de två andra, men som jag fick tips om från en klasskompis så introduceras några karaktärer som återkommer i Ironside sen, så den är bra att läsa som den är skriven. Alltså, som bok två i serien.

Tithe & Ironside

Tithe och Ironside handlar om Kaye, som flyttar med sin mamma tillbaka till sin mormor i New Jersey. Till hålan med de gamla vännerna som mest tycker hon ljuger för att hon säger sig kunna se älvor. Eller féer, jag är inte säker på exakt rätt översättning här. Hon dras med i livet i hålan igen, men tycker inte riktigt om det. Konstiga saker händer, och en natt på väg hem räddar hon livet på Roiben, en… alv? Fé? Jag vet inte. Roiben blir senare en av huvudkaraktärerna, tillsammans med Kaye och Corny, en storebror till en av Kayes kompisar. Både Tithe och Ironside är superbra, jag älskar sättet Holly Black skriver på, och jag ville bokstavligt talat inte lägga ifrån mig böckerna. Därför får de 5/5 ❄︎. Så glad att jag läste dem!

Valiant

Valiant är jag inte lika förtjust i, mest för att de utspelar sig i New York, dit Val flyr efter en grej som hänt hemma. Hon möter Lolli och Dave, och Daves bror Luis, som kan se det övernaturliga men som också är rädd för det sen en av ”dem” gjorde honom blind på ena ögat. Den här boken är inte riktigt lika… självklar? För mig. Den innehåller fler platser, känns lite mer brutal och beskriver droganvändning på ett sätt som inte tilltalar mig. Inte superromantiserande, men inte heller problematiserande direkt. Men i grund och botten gillar jag storyn, och hur huvudkaraktären introduceras till det övernaturliga. Eller hur man ska säga.

Men Holly Blacks sätt att skriva, återigen, är helt fenomenalt. Älskar hur hon beskriver tillräckligt mycket miljö för att man ska känna känslan, men inte överdriver med tusen färgåtergivningar och hundra beskrivningar av byggnader. Den är dock liiiiite sämre än de andra två, och får 4/5 ❄︎.

Eat, Pray, Love – Elizabeth Gilbert (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Okej, så… Det här känns som en så klyschig bok? Men jag gillar filmen, så när jag hittade den på loppis för tjugo spänn så köpte jag den. På engelska, visade det sig, och det är jag glad för såhär i efterhand!

För er som sett filmen och tyckt att den känts väldigt typiskt amerikansk, och kanske lite för glättig, så tror jag inte ni skulle känna samma sak om boken! För oj, vad den tar upp intressanta ämnen. Främst om religion, eller kanske mer andlighet, och om skilsmässa, sexism, kulturskillnader och så mycket mer som jag inte alls förväntade mig när jag började läsa boken.

Jag påbörjade den i april, och läste ut den i augusti. Dels på grund av examensarbete, men också för att den kräver sin lilla tid. Visst, den går att sluka på en vecka eller så, kanske mindre, men innehållet går verkligen på djupet. Och för mig krävde det att jag tog mig tid när jag läste den. Det hjälper att den är väldigt uppdelad. I tre delar – Italien, Indien och Indonesien (Bali), men också i 36 delar i varje del. Sammanlagt lika många delar som det finns pärlor i en Mala – ett buddhistiskt radband.

Och den tar verkligen upp djuplodade frågor, ur perspektivet av en vit, amerikansk kvinna på 30+, men med insikter hon fått från folk hon träffat under resan hon faktiskt gjort själv. Och den är bra. Jag gillar den. Och jag kommer antagligen läsa den igen.

Greenterior – Coffeeklatch (❄︎❄︎❄︎)

Den här boken önskade jag mig i julklapp för några år sen, men fick aldrig. Så när Eric kom med den på bibblan för ett par veckor sen när han skulle hämta en annan bok, så blev jag såklart överlycklig! Och den är väldigt fin. Den innehåller flera hem, mer eller mindre fyllda med växter, hos personer med kreativa yrken. Den kom till under intervjuer med de här kreativa personerna, som gjordes av tidningen som skapat boken – Coffeeklatch.

Och den innehåller så otroligt många vackra hem! Den fick mig till exempel att vilja greja med mina egna växter när jag hade läst i den. Att möblera om dem, få dem att må lite extra bra. Få hemmet att se extra bra utifrån de växter jag redan har hemma.

Men det är inte en sån bok som man läser. Det är mest bilder, och en väldigt typisk coffee table-bok. Vacker, med fina bilder, och något man kan ha framme för att det är fint, typ. Men det är klart, jag hade gärna bläddrat i den ofta, för jag älskar hem med mycket växter! Och så är det lite kul att se om man kan tyda holländskan brevid engelskan. För varje textsida har två kolumner, där den ena är på engelska och den andra på holländska. Såklart eftersom företaget som gjort boken är holländskt!

Magikerns Hus-serien – William Corlett (❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎)

Här är tre av fyra böcker, eftersom jag just nu läser den fjärde. Och alltså, de här böckerna!!
Såg ni någonsin serien Det Hemlighetsfulla Huset när ni var yngre? Jag minns att den gick på TV när jag var liten, och sen en gång till när jag var lite äldre. Detta är alltså böckerna som den serien bygger på!

I böckerna är det tre syskon som hälsar på sin morbror det handlar om, och inte två kusiner som hälsar på hos sin morbror med familj. Så William, Mary och Alice kommer till Gyllene dalen, där deras morbror Jack köpt hus tillsammans med Phoebe. Som är höggravid och som till Alice stora förskräckelse är vegetarian! Barnen (Alice som är yngst är bara 8 i böckerna) upptäcker att huset har hemliga rum, och i ett av dem möter de en trollkarl som kan resa i tiden – Stephen Tyler, som utöver tidsresande kan ta plats i djur och färdas med dem, något som även barnen får uppleva.

Under de fyra böcker som utspelar sig under fyra skollov – jullovet, påsklovet, sommarlovet och höstlovet – behöver barnen lära sig behärska magin och samtidigt rädda dalen som huset ligger i.

Det här är en rätt fantastisk bokserie, som i grund och botten handlar om att uppskatta naturen och att inte vara girig och självisk. Viktigt på många sätt, i dagens samhälle.

Döstädning: Ingen sorglig historia – Margareta Magnusson (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Och så har jag ju läst Döstädning av Margareta Magnusson också! Men den är som sagt tillbakalämnad på biblioteket, så den har jag ingen bild på. Men den är humoristiskt skriven, och innehåller tips på hur man skalar av mängden saker man äger, så att ens familj slipper ta hand om skiten när man dör. Allt från småsaker till mer känsliga saker. Den är väldigt lättläst på ett fint sätt!

Och det var alla böcker jag hade för den här gången! Det känns inte som så mycket, men när man skriver om varje bok så inser man ju att man hunnit läsa en hel del. I snitt läser jag väl 3-4 böcker i månaden, och det är ju rätt okej ändå. En i veckan. Vi får se om jag kan hålla det uppe nu när skolan börjat igen!

Har ni läst något extra bra på sistone? Jag behöver boktips!

4 svar till ”15/100 – Böcker jag läst ut sen i januari”

 1. Profilbild för Linnéa

  Åh jag älskade att läsa Tillsammans serien, det var typ en av mina favorit serier under tonåren. Jag har läst en hel del bra böcker de senaste bland annat Den stora utställningen; En sax i hjärtat; Vi som blommar sent; En sommar i Devon; Begravningsbyrån Tranan 1-3 och Turisten. Har du goodread får du gärna lägga till mig där. Tycker det är lite trevligt att se vad andra läser och skönt att kunna lägga till en lista så jag inte glömmer bort dem ?

  1. Profilbild för Beatrice

   Ja, några av mina absolut bästa böcker i tonåren! Tycker uppföljaren Baristas är rätt okej också faktiskt. Har du läst dem? Ska definitivt kika närmre på allt du läst!! Så många böcker 😀 Hade goodreads ett tag, men insåg snabbt att jag är för analog, haha. Glömmer konstant att titta på den och lägger framförallt aldrig in böckerna. Läser ofta ut saker för fort. Funderar däremot på att lägga in någon sorts läsdagbok i min Bullet Journal för att hålla lite bättre koll?!

   1. Profilbild för Linnéa

    Jag läste faktiskt aldrig den serien. Vet inte om det var för att jag började läsa mer vuxenböcker eller om det var att jag rädd att den inte skulle vara lika bra som Tillsammans.
    Haha så kan det vara. Jag har försökt vara analog med allt från böcker till att hålla koll på stickprojekt, men jag är alldeles för dålig på att hålla koll på det. Jag glömmer att skriva ner det. Jag tror att ha en skoldator i gymnasiet sabbade det för mig, innan dess höll jag koll på allt analogt. Så länge jag lägger in det på Goodreads (eller raverly med stickning) har jag hur bra koll som helst ?

    1. Profilbild för Beatrice

     Förstår det! Jag gillar den, men den är betydligt vuxnare än Tillsammans faktiskt. Men å andra sidan fortfarande en ungdomsbok. Jag började liksom aldrig riktigt läsa vuxenböcker? Tycker ofta att det är samma sak om och om igen, fast det är det å andra sidan i ungdomsböcker också, haha!

     Tror skoldatorn var det som sabbade det för mig med, var mycket mer digital innan jag hade den, haha! Sen blev det som att jag tröttnade på att konstant ha koll på allting genom en dator?! Men så länge jag får skriva ner något på papper så är det större chans att jag minns det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram