För några år sen fick jag höra om något som kallas för Morning pages. Man skriver tre A4-sidor för hand varje morgon, och tanken är att detta tömmer hjärnan på allt som är jobbigt, oroligt eller på andra sätt tar upp energi från det som är viktigt. Framförallt är det många kreativa personer som använder sig av morning pages för att boosta sin kreativitet och få ur sig allting som kan hjälpa eller stjälpa deras skapande.

Så jag försökte göra det, varje morgon. Skrev och skrev och skrev gjorde jag. Men det tog sån tid, och jag kände inte då att jag riktigt förstod varför det var bra. Jag kände liksom ingen skillnad från innan jag hade börjat skriva. Ingen påverkan. Nu inser jag att det var av två anledningar. Den första är att jag helt enkelt inte har såpass mycket tid att jag kan skriva tre A4-sidor för hand varje morgon. Det tar mig nästan en och en halv timme, och det är helt enkelt för mycket. Den andra anledningen är att förklaringen av morning pages som jag fick då, var för enkel.

morning pages, moleskine, morgon, frukost

Hur jag har gjort och hur det påverkat mig än så länge

Så inför den här nystarten jag precis påbörjat valde jag att skaffa en A5-bok i stället. Varje morgon (i princip, det har blivit någon kväll också) skriver jag tre sidor i min bok, och jag måste verkligen säga att det redan gör skillnad! Bara de 45 minuter det tar mig att skriva tre A5-sidor (ungefär, beroende på vad jag skriver om) påverkar verkligen mitt fokus. Men framförallt är det skönt att det inte längre tar mig långt över en timme, och det är en av de verkliga skillnaderna.

45 minuter varje morgon gör jättestor skillnad för mitt fokus!

Det som känns allra viktigast dock, utöver min nya skrivbok, är att jag verkligen läst på och funderat kring varför jag tror att just morning pages är något som skulle fungera för mig. Jag har gått med i ett litet community där ett av tre fokus handlar om just morning pages (mer om det lite längre ner), och genom det communityt har jag lärt mig mer kring vad det gör, kring hur man kan göra, och varför det kan hjälpa en att fokusera och göra en mer kreativ.

För min del har jag redan kommit fram till flera klarheter, sorterat igenom massor av känslor och känner efter varje morgonsession hur jag antingen är lugnare eller har massor av energi till att göra saker. Jag blir liksom sugen på att skapa, på att blogga, på att gå ut och fotografera igen. Eller så andas jag ut, eftersom jag har fått skriva av mig om något som känns jobbigt. Ibland en kombination av båda två.

Hur gör man då?

Enkelt förklarat, så är poängen att skriva precis det som ploppar upp i huvudet. Oavsett vad det är. Utan att döma, utan att egentligen fokusera så mycket på det. Om du inte har något att skriva – skriv att du inte har något att skriva! Om du vill skriva två sidor om din ångest inför en syssla, gör det. Hela poängen är att flödesskriva sina tre sidor, och se vad som händer. Ibland är det mer som en dagbok, ibland är det poesi eller en to do-lista. Det som hjärnan vill få ur sig är det som hamnar på pappret, helt enkelt!

För att gå lite djupare, så använder man sina morning pages för att kunna fokusera på det som är viktigt. Många som skriver upptäcker efter ett tag att de återkommer till samma saker. Kanske handlar det om ett irritationsmoment som går att förändra, eller en dröm som man vill men inte vågar satsa på. Är man ärlig i det man skriver så kommer det också att vara ärliga saker man läser.

Något jag tror är viktigt att poängtera är att de här sidorna bara är för din egen skull. De ska inte läsas av någon annan, om du inte själv vill det. Faktum är att Julia Cameron, som skapat idén, rekommenderar att inte läsa igenom sina sidor själv heller. Åtminstone inte på ett par månader som allra minst. Vissa går så långt som att bränna sina sidor efter att de skrivit dem, för att det viktiga är att skriva, inte vad som händer med det du skrivit.

morning pages, moleskine, pennor, skriva, morgon

Och nu då?

Egentligen följer det tre enkla principer. Du skriver tre sidor flödesskrivning för hand, helst i A4-storlek, varje morgon. Du skriver dem för dig själv, och bara för dig själv. Och det spelar ingen roll vad du skriver, utan det viktiga är att du skriver.
Något jag själv har gillat är hur opretentiöst det är. Får du bara ur dig en sida idag? Jaha, men då skriver du en sida och så börjar du på nytt dagen efter. Vill du inte sluta skriva, och skriver åtta sidor idag? Kul! Då börjar du ändå på nytt dagen efter med att försöka få ur dig tre sidor. Det handlar liksom inte om mängden egentligen, utan om att flytta ditt fokus till det som är viktigt. Och att skriva av sig är ett sätt som fungerar väldigt bra för många.

5 snabba tips

Censurera ingenting

Det är ingen annan som ska läsa det du skriver, så se till att vara ärlig mot dig själv även om det känns jobbigt. Även dåliga tankar är tankar, och du kan inte känna efter kring något du inte vågar erkänna att du tycker eller känner. Det är svårt ibland, men övning ger färdighet!

Använd en bra penna!

En bra penna som flyter på bra är guld värd. För mig som ofta trycker väldigt hårt när jag skriver (jo, seriöst, jag har lyckats trycka sönder pennor med plastspets) behöver en penna som ger ifrån sig lika mycket färg när jag trycker som när jag inte trycker. Själv använder jag tuschpennor, men en gelpenna, blyerts eller annat du gillar funkar lika bra. Det enda jag inte rekommenderar är väl bläckpenna, eftersom den tenderar att fastna hela tiden.

Sätt undan tid för dina morning pages

Ja, det låter kanske lite jobbigt. Men se till att du har tid i fred för att skriva. Ingen får störa, och du behöver lugn och ro för att kunna fokusera. Jag skriver när Eric har gått till jobbet, till exempel. På helgerna kan det vara klurigare, men om du bor ihop med någon, be dem att inte störa på ett tag och skriv den stunden.

Skriv på en plats där du trivs

Jag skriver bäst i sängen, eftersom det känns som att jag verkligen precis vaknat oavsett vilken tid det är. Andra skriver bäst vid skrivbordet, köksbordet, i soffan eller utomhus. Hitta en plats där du trivs och där det är lugn och ro.

Strunta i din handstil

Ja, gör det. Även om det kan vara svårt. Men det är ju ingen som ska läsa det. Glöm aldrig det. Det spelar ingen roll hur din handstil ser ut om du efteråt känner dig lugn i hela kroppen eller har kläckt en idé som känns perfekt. Handstilen är minst viktig av allt.

Några avslutande ord

Vill du läsa mer om Morning pages, så har jag lärt mig en hel del genom Julia Cameron som jag förstått det som är skaparen av idén. Hennes sida om morning pages hittas här och innehåller även en Q&A-del som kan vara bra. Men framförallt genom Sara Tasker och ett community på internet som jag är en del av, har jag tagit med mig mycket av informationen i inlägget. Och av min egna erfarenhet, såklart.

Så, berätta för mig! Har ni stött på morning pages förut? Skriver ni kanske rent av egna morning pages redan, eller blev nyfikna på att testa? Kommentera om ni känner att det skulle kunna vara något för er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram