DIY Datumljus

Det här inlägget kommer ÄNTLIGEN upp. Jag har filat på idén nu i flera år, och har äntligen fått tummen ur precis i tid för att hinna lägga upp det här inlägget i tid! Tur i oturen att jag blev sjuk igen, helt enkelt. Och att jag orkat sitta upprätt tillräckligt länge för att skapa dessa. För jag har nämligen gjort egna datumljus!

Idén kom till mig genom Monthly Makers, fast då i januari 2016. Det kom in ett bidrag det året från Wonderwood, som hade tryckt med stämplar på några ljus och skrivit saker på dem. Så sen i januari 2016 har jag suttit med idén att göra datumljus i samma teknik. Och nu äntligen har jag gjort och tänkte visa hur det blev!

Det här är faktiskt bland det enklaste jag gjort, men det blir så himla fint. Dessutom en fin liten present att ta med sig om man ska iväg till första advent imorgon! Mina svärföräldrar får en leverans idag faktiskt, trots att jag fick stanna hemma över helgen.

Du behöver:
Ljus på minst 28cm
Siffer-stämplar i metall, 4 mm stora
Ett värmeljus, tänt
Akrylfärg
Pensel
Papper att torka av med

Se till att du har ett tänt värmeljus framför dig, som du kan värma dina stämplar på. Mät ut hur nära varandra du vill ha siffrorna. Vill du ha streck, så har jag gjort dessa med den trubbiga sidan av en matkniv med ca 1 cm mellanrum. Sen är det dags att värma stämplarna! Håll dem ovanför lågan och tryck sen in dem i ljuset. Jag tycker det blir bäst om man inte trycker så djupt, men det är såklart en smaksak. Fortsätt hela vägen från 1 till 24 ner för ljuset.

Klutta ut lite akrylfärg på t.ex. ett gammalt burklock, och pensla på en liten bit av ljuset i taget. Se till att torka av fort innan färgen torkar! Då lägger sig färgen i hålrummen som stämplarna skapat, och ingenting hamnar på själva ljuset. På så sätt syns siffrorna mot det vita ljuset! I efterhand kan man fortsätta gnugga lite med pappret för att få bort eventuell färg som hamnat utanför siffrorna. Klart! Bara att tända lite varje dag och räkna ner till jul!

Jag har alltid varit dålig på att komma ihåg såna här ljus själv, men i år står ljuset redo på soffbordet. Så jag håller tummarna för att det som krävs för att jag ska tända det, är att jag skapat det själv. För det här ljuset passar så himla bra in här hemma. I min loppisfyndade mässingsljusstake i form av järneksblad. På det ärvda soffbordet i betsad ek. I ett julstädat vardagsrum. Jättemysigt!

Dessutom är ju detta ett perfekt litet helgpyssel. Både att göra framför en serie, eller att ta med som projekt till adventsmyset med kompisarna. Det är enkelt, går fort och är något som är kul att ha hemma!

2 svar till ”DIY Datumljus”

  1. Profilbild för Linnéa

    Jag älskade datumljus när jag var yngre. Men precis som för dig var min familj fruktansvärt dåliga på att tända ljusen. Så vi slutade köpa dem till slut ? Nu kanske det är lite sent att göra ett ljus, så jag lägger till detta på min julpynts diy för nästa jul istället.

    1. Profilbild för Beatrice

      Haha, skönt att det inte bara var jag/vi! Men ja, lägg upp på listan för nästa år! Eller skriv något fint i stället för att trycka siffror. Passar ju trots allt hela vintern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram