Det har blivit dags att recensera lite utlästa böcker igen! Det här året är verkligen året när jag börjat få igång min läsning igen. Läste enorma mängder, framförallt i tonåren, men det tog stopp nånstans efter att jag flyttat hemifrån. Antagligen för att pengarna skulle gå till annat, ni vet sånt som hyra och mat, och för att tiden inte riktigt räckte till. Eller prioriterades, kanske. Vem vet.

Men så hade jag som ett av årets mål att läsa minst 12 böcker ur mina bokhyllor som jag inte hade läst förut. Där står betydligt fler än så, men jag tänkte att en tidigare oläst bok i månaden knappast var för mycket. Om det så var de enda 12 böckerna jag läste i år, så var det såklart bättre än inget. Och absolut ingen hög tröskel, eftersom det tar mig väldigt lite tid att faktiskt läsa, desto mer tid att smälta böcker.

Så nu när läsningen kommit igång igen är det såklart himla mycket roligare att läsa också! Och med läsningen kommer bilderna och med bilderna kommer bloggandet. Så, med det sagt – här är de 6 böcker jag läst ut från förra inlägget som kom upp i september.

Den gyllene pendeln av William Corlett (❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎)

Vi börjar med den bok som avslutar serien om Magikers hus, som jag inte hade hunnit läsa ut sist jag bloggade om böcker. Den är ett otroligt värdigt och vackert avslut på serien. Som för övrigt har det vackra budskapet att ta hand om naturen så att de som kommer efter oss också kan få njuta av den. Vill man läsa mer skrev jag såklart tydligare om serien här.

Den femte systern av Mårten Sandén (❄︎❄︎❄︎❄︎❄︎)

Åh, vilken bra bok detta är!! Jag har ägt den sen nån gång på gymnasiet, men har aldrig läst den innan. Det är första boken i trilogin om Jannike, som kan se sånt inte andra kan. Hennes liv har varit jäkligt tufft, och hon hamnar till slut på en myndighet som kallas Byrån som tar hand om allt magiskt och överjordiskt som händer i Sverige.

Jag vill inte gå in för detaljerat på handlingen. Men kort handlar den om en man och hans fem döttrar födda i början av 1800-talet (som släktträdet visar på bilden!). Den utspelar sig dock i nutid, och Jannike blir meddragen i sitt nya arbete. Det handlar likt Mårten Sandéns andra böcker om Petrinideckarna, om att lösa ett mysterium. Men till skillnad från min gamla favoritserie, så innehåller den här inslag av fantasy. Kanske kan man till och med kalla den Urban Fantasy? Med inslag av skräck? Deckare? Det är en så otydlig genre, men en helt fantastisk bok! Kunde knappt slita mig.

Det viskande barnet av Mårten Sandén (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Vilket såklart leder oss in på fortsättningen! Som är delvis fristående, i den mån att berättelsen avslutas i första boken men karaktärerna hänger med. Även den här boken har jag haft sen gymnasiet, men jag äger irriterande nog inte den tredje. Den hade jag tänkt låna på biblioteket, men det får nog bli nästa år.

I den här boken är det alltså ett annat mysterium som ska lösas. För vem är egentligen flickan som Jannike hittar i skogen? Och vad hände i den där lilla staden som inte finns på kartan längre? Allt som allt är det en välskriven och spännande bok, men den fångade mig inte riktigt lika mycket som den första. Däremot blev den mycket bättre mot slutet, och förtjänar därför sina fyra snöflingor!

Haarkon Adventures Japan av Magnus Edmondson & India Hobson (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Den här boken köpte jag från skaparna av ett av mina finaste Instagramkonton! För er som inte följer Haarkon_, så är det verkligen ett tips! Det här är dessutom deras första bok i en serie de tänkt skapa, fylld med deras vackra bilder och med tips och sånt att tänka på inför resor. Som den här, om Japan. Läste igenom den direkt när den ploppade ner i brevlådan!

Här finns allt från bilder till favoritcaféer till tips och tricks om man ska åka till Japan. Nu ska jag inte det, men jag älskar den ändå. Bilderna, miljöerna, bokens upplägg. Älskar den! Så glad att jag beställde ett exemplar. Som att resa utan att resa, ni vet.

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo (❄︎❄︎❄︎)

Den här boken var länge en av mina favoriter. Därför ville jag såklart läsa om den! Den handlar om Ester och Johan, som är bästa vänner. Johan är kär i Ester, såklart, och Ester är.. Jamen, ni vet. En typiskt ganska jobbig tonårstjej från vilken bok som helst. Högljudd, egoistisk, älskar den där svåra gitarrkillen på estet. Ni vet, hon som finns med i typ alla böcker av den här typen. Sån som man själv till stor del var i början av gymnasiet.

Oavsett, så orkade jag knappt läsa klart den här boken igen. Den kändes inte alls lika rätt som den gjorde förr, och jag var mest trött på alla stereotypa beskrivningar. Både av personer och händelser. Den var liksom… Lite platt? Inte så nytänkande kanske? Jag har inte riktigt satt fingret på det, men jag fastnade inte som jag brukade förr. Och det är lite synd. Men den får stå kvar i bokhyllan som gammal favorit ändå. Kanske åker den någon gång ner i minneslådan i stället.

Sticklingar, rötter & blad av Caro Langton & Rose Ray (❄︎❄︎❄︎❄︎)

Slutligen kommer vi fram till lite mer facklitteratur. Och om växter, dessutom! Den här boken är den mest ingående guide jag hittat om att ta sticklingar. På all världens vis, och på mängder av olika växter. Jag lånade den på bibblan, efter att länge ha tittat efter den och sett att den konstant var utlånad. Så jag gav upp och la en reservation, och fick hämta den i slutet av oktober! Inte riktigt sticklings-säsong kanske. Men jag har faktiskt önskat mig den här boken i julklapp, för att den var så bra!
Den får ett pyttelitet minus för att den stundtals kan vara lite… elitistisk? Det är inte riktigt rätt ord, men allting ska vara himla petigt i alla fall. Men jag tänker att så länge man utgår från den och gör som det står på ett ungefär så brukar det ju gå fint! Växter är ju trots allt genetiskt utvecklade för att fortsätta växa.

Och det var det hela! Snart är det nytt år, och tills dess har jag hunnit läsa ut några böcker till är min gissning. Vilka det är, och vad jag tycker om de böckerna, det får ni se då! Är ni nyfikna tidigare, och kanske har ett Goodreads-konto, så har jag precis startat upp mitt igen! Har inte använt det på flera år, men har lagt in det senaste jag läst nu. Vill ni följa mig eller bli vän med mig där, så hittar ni mig här!

Har ni läst någon av de här böckerna? Vad tyckte ni?! Och om ni har några boktips som ska upp på läs-listan för nästa år, skriv en kommentar och tipsa!