Jag har läst ganska mycket hittills i januari. Som att jag bara behövde vila hjärnan från alla andra intryck ett tag och ta mig igenom en stor mängd böcker direkt. Älskar att läsa, och har alltid läst mycket. Men sen vi flyttade till Malmö har det blivit allt mindre. Förra året gav jag mig själv målet att läsa 12 böcker som tidigare stått orörda i bokhyllan. Klarade 11 och en halv (den tolfte kommer här i inlägget!). Och det var ett bra mål, för det fick mig att vilja läsa mer igen. I år har jag därför samma mål, och ett par till när det kommer till böcker och läsning.

Bland annat vill jag läsa minst 36 böcker i år. Tre böcker i månaden låter väl ganska rimligt? Framförallt när ett annat är att försöka läsa varje kväll innan jag somnar. Av de 36 böckerna jag läser vill jag alltså återigen att 12 är såna jag redan äger men som jag aldrig har läst innan. Att minst 6 är lånade från biblioteket. Att läsa minst 6 böcker skrivna av icke-svenska (helst icke-västerländska) författare. Och så var det väl en grej till, men jag minns inte den nu. En bok får såklart också gärna pricka av mer än en punkt! Framförallt lånar jag gärna fler än 6 böcker från bibblan. Älskar biblioteket här i Malmö allt mer för varje gång jag är där.

Men! Nu text-babblar jag som vanligt. För det var visserligen böcker jag skulle skriva om. Men inte årets bok-mål, utan böcker jag redan läst ut i år! Lite kul är det dock, för en av dem kommer faktiskt från bibblan. Och jag ska inte ljuga, jag är mycket nöjd över detta faktum.

Något annat jag är mycket nöjd över är att jag på tre veckor har hunnit läsa inte mindre än sju böcker! Och dessa sju böckerna tänkte jag alltså att jag skulle berätta om idag. Framförallt vad jag tyckte om dem. Vet inte om jag ska kalla det recension, men jag gör väl det. Här kommer några korta recensioner av böckerna jag läst hittills i år!

Chez Wood – En kokbok för vardag, vila och fest av Sofia Wood (☆☆☆☆)

Detta är en så otroligt vacker kokbok! Skriven av Sofia Wood, som är ena halvan av min favoritpodd. Den innehåller enbart vegetariska recept, vilket är trevligt, men framförallt är det tonen som går genom hela boken som är det bästa. Den är mjuk, snäll och mysig. Maten känns genuin och samtidigt enkel. Med spännande smaksättningar (som vodka i tomatsås!) och vackra bilder blir jag liksom sugen på att smaka och laga. Har ännu inte invigt, men kommer göra inom snar framtid.
Även de fina små texterna som kommer in här och var är väl värda sin läsning. Alltifrån tips kring dukning till tankar om varför mat är så nära kopplat till omtänksamhet. En jättefin kokbok, helt enkelt!

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld (☆☆☆)

Det här är en sån bok som jag halvt och halvt älskar och halvt om halvt avskyr. Den är sådär svår att sätta ord på. Just för att det finns delar av språket, scenarierna och boken som jag verkligen älskar och som jag tror kommer fastna i mig länge. De drar upp betyget. Och sen finns det delar som stör mig så otroligt mycket, som såklart drar ner betyget.

Boken handlar om Joanna som bor med sin djupt deprimerade pappa och sin misslyckade författare till mamma i nån förort till Stockholm. Jag tror den ligger söderut, men är helt ärligt inte säker. De har det skitdåligt ställt, och Joannas ADHD hjälper inte till i detta, eftersom hennes mediciner snart är slut och de inte har råd att köpa nya. Men så är det också Audrey, som är magisk. Kanske. Ungefär allt det här står på baksidan, så inga spoilers minsann!

Jag älskar inte den här boken, men jag har en naggande känsla av att det är en av de böckerna från året som kommer att sitta kvar i mig lite längre än många andra. Vi får se när jag utvärderar årets läsning i slutet av året!

Not That Kind of Girl av Lena Dunham (☆)

Jag köpte den här boken på Gekås sommaren jag jobbade där, alltså 2015. Började läsa den i bilen och kom till sidan 45. Sen dess har den stått orörd i bokhyllan och jag har inte plockat upp den igen. Så den här prickar av första boken från bokhyllan som jag inte läst tidigare! Eller jag räknar den, i alla fall.
Men! Jag läste inte ut den den här gången heller. Jag kom till sidan 75 och insåg att jag inte ville mer. Det tog emot på ett sätt jag sällan känner när jag läser. Jag brukar ge böcker 50 sidor, 100 om jag är tveksam runt 50. Men den här boken alltså… Som jag störde mig när jag läste den!

Jag ska försöka förklara. Det är någon form av kombination av språket och innehållet. Frispråkigheten stör mig inte, den är ganska trevlig. Men det är sättet allting framförs på. Det är för det första otroligt amerikanskt på ett sätt jag inte gillar. Men det ska också framstå som någon sorts feminism, samtidigt som allting som hon berättar om som hon tillåtit andra göra mot henne är så… djupt förnedrande? På så många plan. Och jag förstår det inte. Och jag gillar det inte. Och jag slutade alltså läsa den. Hade jag kunnat ge den ingen stjärna hade jag gjort det. Ingenting för mig, alltså.

När jag hör din röst av Stephenie Meyer (☆☆)

Varje gång jag läser om Twilight-serien bävar jag inför att behöva läsa om den här boken. Det är verkligen lågmärket i serien. Säga vad man vill om Bella som karaktär (jag känner igen mig i många av hennes drag), men den här boken är verkligen den när hon är som mest patetisk och tråkigt framskriven. Hennes depression är otroligt jobbig att läsa sig igenom, och inte ens Jacobs annars ganska snabba humor är nog för att lätta upp den. Men varje gång tragglar jag mig igenom den, och den har några få delar ajg gillar, därav att den inte får en etta i betyg.

De dödas imperium av Mårten Sandén (☆☆☆☆)

Åh, som jag hoppades på att kunna ge den här boken en femma! Men ack, den hamnar inte riktigt där alltså. Jag älskar att få ett avslut på serien om Jannike, som är en riktigt spännande karaktär. Men det är, trots att det är en bra bok, flera saker jag hade önskat att den innehöll. Nästa stycke innehåller ett par spoilers. Hoppas till tredje stycket om ni vill läsa mer om den här boken utan spoilers.

Allra mest saknar jag djupet i vad hon känner. Inför sin familj, inför att gifta sig, inför en hel massa saker. Det mesta hon känner är ilska, och den förklaras inte riktigt tillräckligt heller känner jag. Själva storyn i övrigt är riktigt, riktigt bra och spännande. Men just känslorna tappas lite här, och det är synd. För framförallt i första boken var de riktigt bra.

Men allt som allt är det en bra bok! Och också årets första bok från biblioteket. Kan varmt rekommendera att läsa hela serien. De första böckerna skrev jag om här.

Ljudet av ditt hjärta av Stephenie Meyer (☆☆☆)

Ja, nu är det bara Twilight-böcker kvar. Så är ni inte intresserade av dem kan ni hoppa till det absoluta slutet av inlägget om ni vill. Det här är alltså tredje boken, och den är… Jamen, jag tycker den växer lite för varje gång jag läser den. Delar av den är faktiskt bra, även om den är alldeles för lång och mycket hade kunnat få hoppa från fjärde boken och in i denna i stället.

Men den är helt okej. Det finns mycket i den som är viktigt för att hänga med ordentligt i fjärde boken, och den är solklart bättre än tvåan. Ingen superbok, men absolut inte en skitdålig bok. Framförallt uppskattar jag verkligen Stephenie Meyers språk, och sättet hon skriver fram känslor på. Att det är karaktärerna och inte omgivningarna som är det allra viktigaste. Tål inte böcker med evighetslånga miljöbeskrivningar. Handling, tack!

Så länge vi båda andas av Stephenie Meyer (☆☆☆☆)

Det här är min favoritbok i serien, utan tvekan. Ser ni hur den lutar på bilden? Som jag svor åt våran något lutande madrass när jag skulle fota till det här inlägget. Chez Wood fick Eric till och med hjälpa mig att hålla i för att den vägrade stå alls.
I alla fall. Den här boken! Är det någon som inte har läst den eller sett filmen? Nej, men dåså. Jag älskar att Bella får barn. Jag älskar att hon får ett värde i den här boken. Och att det inte är direkt kopplat till att hon nu är mamma. Utan att hon äntligen börjar tro på sig själv i och med att hon blir vampyr. Den sista delen är den absolut bästa i hela boken.

Något jag däremot saknar är mer av Leah! Hade mycket hellre läst en spin off-bok om hennes öde och liv än den spin off som kom. Läste aldrig den, för den kändes överflödig. Men en bok om den enda kvinnliga vargen, där har vi något! Som utforskar hennes känslor kring att vara varg, om hon inte kan få barn, om hennes känslor för Sam. Alltihop vill jag ha! Tills dess får jag väl hitta på själv.

Men fjärde boken alltså. Jag gillar den. Mest för Bella. Både innan och efter att hon blir vampyr. Hon blir en mer fullvärdig karaktär med egenvärde som inte enbart är kopplat till Edward, vilket är trevligt. Och så fortsatt språket, då. Som jag faktiskt verkligen uppskattar. Väl värt att släpa sig igenom andra boken för att komma hit!

Och det var det! Sju utlästa böcker på tre veckor. Stundtals intensivt lästa, stundtals riktigt sega att ta sig igenom. Men allt som allt en trevlig hög. Snittbetyget såhär långt för året är 3/5 stjärnor. Ingen fullpott än så länge. Och mitt första betyg på bara en stjärna, och dessutom den första boken på riktigt, riktigt länge som jag valde att inte läsa klart alls. Det ska jag dock reflektera lite mer kring i ett eget inlägg!

Vad har ni läst hittills i år som ni verkligen gillat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram