Även fast jag själv känner att våren kanske verkar komma lite väl tidigt i år, så tycker växterna väldigt mycket om det återvändande ljuset! Eller ljuset tycker jag såklart också om, men när körsbärsträden börjar blomma i början av februari känns det liksom lite fel. Det som däremot känns rätt är att mina växter börjar växa igen! Woho! Säger jag, och tar bild på bild på bild. Startar upp växt-kontot på instagram igen. Och delar med mig här, såklart. Här är ett gäng som har börjat skjuta ut nya blad nu under veckan.

Den här Begonian fick jag som stickling för snart två år sen av Alicia när hon var nere i Malmö! Det är en Begonia maculata, och den är så himla fin! Men liten, för att den stod i en vas i nästan ett år… Eh, ja. Det där med att ta tag i saker? Men nu börjar den växa till sig, och jag tycker så mycket om den!

Också den här Begonian kommer från Alicia! Den har tagit sig mycket bättre och fortare, och är en Begonia tamaya. Den blommade till och med i höstas! Och nu skjuter den ut ett nytt blad där ett gammalt fallit av. En liten magisk växt, helt enkelt!

Andra växter är lite mer subtila, haha! Som mitt paradisträd, som verkar skjuta ut en ny liten stam där ett blad lossnat!? Den står fint i söderfönstret i en kruka jag gjort själv! Men den senaste keramiken har jag visst inte visat än? Lovar inlägg med den snart! Men alltså – ser ni ens den lilla, lilla gröna pluppen på närmsta stammen på bilden?

En annan subtil växt som gömmer nya skott under bladen är den här, min Scindapsus treubii ’Moonlight’. Så vitt jag vet har den inget svenskt namn? Men jag har haft den snart ett år, och det här är andra (!) nya bladet den får! Så jag är milt överlycklig, så att säga.

Också min Gullranka N’Joy skjuter en ny gren där jag har klippt av den! Hoppas att den får lika fina blad som resten av plantan. Man ser den mer i sin helhet i bokhyllan här.

Sen har vi ju det där med sticklingar. Snart är det dags på riktigt! Men eftersom jag varit lite orolig för min Huernia schneideriana (eh, har den ett svenskt namn? Det är en asblomma i alla fall!), så plockade jag av några små delar! Nu ska de ligga här på glasslocket och läka lite och kanske få luftrötter. Hoppas på luftrötter. Sen blir det förhoppningsvis nya, fina plantor! Kanske kan jag samplantera dem med det som är kvar i krukan?

Mindre subtila växter är ju bland annat den här! Min Monstera. Mitt lilla träd. Eller vad jag ska kalla den. Det där bladet ploppade ut redan i början av November, men först nu börjar veckla ut sig. Så glad för det! För det betyder dels att den föredrar sovrummet, och dels att den börjar må bra igen!

Även den här börjar bli mindre diskret, haha! Den växer bakom gardinerna, på ett smalt rep som jag bundit fast mellan fästena för gardinstången. Det här är andra bladet sen den började klättra där bakom, och äntligen verkar den trivas igen! Det är också en Monstera, faktiskt. Fast den här sorten är det ingen som riktigt vet vad den heter. Men den brukar gå som antingen Monstera karstenianum eller sp. Peru. Fin är den oavsett, och det är ju huvudsaken!

Men allra minst subtil är nog den här Tradescantian? Eric tog den som en liten stickling på jobbet förra våren, och då var den ungefär fyra blad stor. Sen har den grenat sig och grenat sig och grenat sig, och nu skjuter den upp tre nya små grenar! Mycket rolig växt, och världens enklaste att ta hand om. Om ni någonsin ska leta efter en bra nybörjarväxt så rekommenderar jag denna utan tvekan!

Och det var alles! Nu ska jag gå och börja med lunchen och sen ska jag förhoppningsvis få njuta en stund i solen när jag tar Alves på sista lunch-promenaden. Solen! DEN LYSER IGEN! Älskar solen. Så glad över att den kommer tillbaka allt mer igen. Och för att växterna älskar den.

Har era växter också börjat komma igång igen efter vintern? Klarade de sig?