… fast jag hoppas att det inte är på ett obehagligt sätt. För jag gör det helst på dagen, när man egentligen bara ser det som faktiskt står i själva fönstret. Och allra helst i såna fönster där man ser saker lite nerifrån, för att man liksom knappt själv når upp till fönsterkarmen där på utsidan.

Men det är faktiskt något av det bästa jag vet, när jag är ute och promenerar. Andras fönster och hur de är dekorerade. Vad har de ställt så att det syns utåt? Är det fokus på vad som syns inifrån, eller på vad som syns utifrån? Är det stylat för utsidan och folk som går förbi, eller snarare för att rummet ska kännas rätt från insidan? Det finns ju så mycket att se, helt enkelt!

Så därför tänkte jag dela med mig av några bilder jag tagit på mina promenader. På sånt som syns utifrån, som har fångat min blick. Allt från växter till prydnader och tavlor till barn-konst. Högt och lågt, gullig, fint och fult. Det som fångar min uppmärksamhet, jag som gärna tittar in genom andras fönster.

Pyntade fönster tänker jag är en kategori för sig. Växter kanske räknas hit? Också saker som ser ungefär likadana ut både inifrån och utifrån, som stickorna där i burken. Eller konst! Både pärlplattor gjorda av barn, någon teckning, eller som på första bilden – en spaljé i roligt mönster! (Ser ni förresten orden där ovanför pärlplatte-djuren?)

Kontoren och butikerna är något helt annat. Där är fönsterinredningen antingen till för att tittas på, eller för att skyla insidan och ge fokus åt arbetet. Bokhögar i något kontor med typisk hipster-inredning. En cykel i en cykelaffär. Växter och designlampor på nåt annat kontor. Fast roligast är nog ändå de gula tomtarna? Oklart om detta räknas som fönster, dock. Tomtar på loftet, kanske?

Sen finns det mer anonyma fönster. De som är helt täckta av gardiner, persienner eller saker (kanske slingerväxter?). Som ändå säger något, men som kanske ger fler frågor än svar. Som fönstret fullt med gosedjur som jag har funderat på ända sen vi flyttade till Malmö. Hur hamnade de där? Varför? Vad är det som finns på andra sidan? Förråd? Förskola? Privatbostad? Så många frågor.

Och sen är det ju det där med form och färg. Eller som här, där samma hus har flera likadana små fönster, men alla har väldigt olika innehåll. En stor skiva med ett hål i – men ingen fönsterruta. En stor pelargon som täcker för hela fönstret. Och en korg med diverse matvaror och kakburkar. Och så det kanske mer klassiska – ett par krukväxter i någorlunda skick och en låda med böcker. Oftast är det kök eller barnrum, har jag gissat mig till.

Så. Är ni också såna som gillar att kika in lite genom andras fönster? Eller tycker ni mest att det känns obehagligt? Inreder ni för att andra ska se, eller täcker ni för med gardiner och frostad plast? Älskar fönster!

Ett svar till ”jag är en sån som tittar in genom andras fönster…”

  1. Profilbild för Linnéa

    Jag älskar att titta in i andras fönster även om jag skäms lite för att jag göra det ? Jag gillar att se vad andra har ställt i fönstret och fundera över varför precis som dig. I våra fönster står det mest blommor som gillar ljus och någon dekoration som en ljuskopp eller en kopparkittel. Eftersom vi bor på fjärde våningen är det nog inte så många som ser vad vi har i fönstren mer än växterna. Jag vill inte ha frostad plast på mina fönster för jag gillar att se ut när jag äter frukost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram