En lägenhet i full blom

Vår! Allting blommar utomhus, nu börjar syrenerna komma igång här i Malmö, och allting doftar helt otroligt när man promenerar omkring i stan. Framförallt på mornarna. Åh, så mysigt det är! Den kanske absolut bästa tiden på året, faktiskt. Och inte bara ute är det fullt med blommor, nejdå! Även i lägenheten är växterna igång med vårblomning, minsann. Och nästan alla finns i sovrummet, dessutom!

Dels har vi min Oxalis, en underbar liten favorit som jag haft sen våren 2017 när vi flyttade till den här lägenheten. Den överlever ungefär allting. Den har blåst ner i golvet från fönstret, den har torkat ut, den har stått utan vatten i flera månader över vintern… den dör liksom aldrig. Självklart på grund av rhizomerna i jorden, men ändå! En favorit, som sagt. Vacker, lättskött och blommar fint. Dessutom ska den gå att äta! Men det har jag inte vågat testa riktigt.

En annan fin, som är den enda som inte står i sovrummet, är den här! Jag har lyckats artbestämma den förra året när den blommade för första gången, och är ungefär 99% säker på att det är en Rhipsalis micrantha. Oavsett vilket så är den en annan favorit, för jag fick sticklingarna av farmor. Sen låg de i en påse i ett halvår…. eh…. ja, och sen har den bara exploderat de senaste två åren! Den ska få en ny kruka om ett par veckor när jag orkat ta mig iväg och handla mer jord… Tills dess tror jag den kommer ha blommat fyra gånger till, för den blommar bara en blomma i taget just nu, och två av sex knoppar har hunnit blomma redan… väntar spänt på de sista fyra!

OCH! Den här, som först var en pytteliten stickling (den syns i det här gamla inlägget) som jag fick i utbyte mot en kaktus som inte trivdes här hemma, har äntligen blommat för första gången! En Tradescantia pallida, eller Purpurblad som den heter på svenska. Den har hunnit med tre blommor såhär långt. Eller om det är samma tre gånger, jag är lite osäker helt ärligt. Men när den blommar så får den alltså såna här urgulliga små lila blommor! Sen blommar den över på en dag och ser ut som att den vissnat, hehe. Eller så är det bara min, jag vet inte…

Och sist ut är den här Hoyan, som jag fick som rejäla sticklingar av en klasskompis för några år sen. Den har blommat ett par gånger redan, men den här gången slängde den ur sig tre blomställningar samtidigt! Tyvärr har en av dem vissnat, jag gissar på för dåligt med näring, men den här blommar i alla fall! Trodde först att allt skulle blomma samma dag, men jag fick vänta nästan två hela veckor på att Hoyan skulle slå ut… Jäkla seg ibland, alltså. Men fin! Och luktar gott, så det är alltid värt det.

Nu väntar jag på att min gröna Oxalis ska slå ut sina blommor (den dog nästan, men nu verkar den ta sig fint igen, om än långsamt!), och att ytterligare en växt i sovrummet ska slå ut sin blomknopp den har på gång. Vi får se om jag lyckas fånga bilder på det också. Annars är ju alla flöden fyllda med blommande buskar och träd, och det är ju kanske ännu finare!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram