Så var praktiken slut, och jag kan återgå till livet som det brukar se ut. Mindre tid utanför lägenheten, mer tid för att vila och pausa. Återhämta mig efter fyra veckors konstant förkylning. Förhoppningsvis snart vara helt frisk och inte bli andfådd av att gå uppför trappor eller krångla på mig kläder som fastnar efter duschen.

Alicia skrev något så smart om att ha strategier för att överleva den här årstiden och mörkret den för med sig, och det fick mig att fundera på vilka strategier jag har. För även jag gör ju saker för att må lite bättre i mörkret. Kanske gör ni samma saker som jag, eller helt andra saker? Här kommer i alla fall några av mina strategier för att överleva i mörkret såhär års.

Något jag börjar med tidigt, oftast redan i september, är att gå omkring i stickade sockar hemma. Instant mysfaktor! Men så är våra golv också väldigt kalla, så det är en dubbel strategi för att överleva kylan. Annars byter jag också till pyjamasbyxor att sova i och såklart byter ut täcket till ett tjockare. Sover aldrig bättre än under det tyngsta och varmaste täcket vi har.

Fortsätter också att ta hand om mina växter, såklart. De som klarar mörkret, det vill säga. Det här är kanske min allra mest fascinerande växt! En som tagit över ett helt hörn av vardagsrummet, och som även börjat klättra på gardinstången. Små lyckor när de även fortsätter växa i mörkret, och inte bara överlever.

Men såklart också att vi pyntat här hemma! Allting som lyser lite extra under mornar och kvällar är fint och mysigt. De står dessutom på timer så att de börjar lysa strax innan vi går upp på mornarna. Finns knappt något mysigare än att vakna till synen av en pyntad gran som lyser!

Annat som är lite extra magiskt är ju växter som alltid blommar såhär års. Som Novemberkaktusen som jag nästan gett upp på över sommaren. Men så kom den igen med mängder av blommor nu i slutet av november! Som att den gick i ide över sommarens varma månader och nu tog igen med total blomsterprakt. Älskar också att den här kommer från farmors enorma novemberkaktus som hon har sticklat från sin mammas. Släktklenod, helt enkelt!

Men jag försöker också att ta det lugnt. Vila mycket, läsa innan jag somnar och när jag äter frukost. Gå upp lite tidigare för att kunna ta det lugnt på morgonen. Skapar så fort jag hinner och orkar. Men framförallt struntar i att dokumentera allting. Det är visserligen lite småtråkigt att inte ha det senare, men just nu är prioriteringen att orka med alls – och då får det stå tillbaka.

Men det kanske viktigaste av allt: prioritera bort saker som inte är så viktiga. Vad gör en vissnad växt i ett fönster fyllt med annat som lever och frodas? Lite spindelnät i hörnen? (Nu är jag rädd för spindlar, men nu förstår poängen) Lite disk i diskhon eller ett projekt som fått ligga kvar på bordet? Kanske inte så mycket i det långa loppet, tänker jag. Det finns liksom viktigare saker att hålla ordning på. Som psyket.

Och, såklart en massa andra saker. Dåliga julfilmer på Netflix, bläddrar i mitt lilla bibliotek av julmagasin, planerar julklappar och letar efter dem på second hand. Lyssnar på julmusik från mina bästa listor. Ser om Sagan om Ringen-filmerna med Eric (och sen en gång till i Extended Cut-versionen). Skrattar åt alla misslyckade bakverk med jultema i Nailed It Holiday.

Så medan jag släcker datumljuset som vi tänder varje kväll, och lägger fram kläder inför morgondagens kursintroduktion, önskar jag er en fortsatt fin kväll och en trevlig kommande vecka. Och ställer frågan: Vad har ni för strategier för att överleva vintermörkret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram