Växter! Vi älskar dem, eller hur? Jag gör det i alla fall. Väldigt mycket, så till den nivå att jag äger runt 100 stycken. Osäker på exakt hur många det är just nu, men det är plus minus några stycken hela tiden. Växter dör, får ohyra eller förökar sig. Sticklingar byts och någon enstaka växt köps in. Så, eftersom jag älskar växter (och uppenbarligen lyckas ta hand om dem ganska bra) tänkte jag att en guide till hur man tar hand om dem skulle sitta fint! Det blir ganska grundläggande och basic. Men jag är övertygad om att de flesta, som inte typ har en utbildning inom Biologi/Hortikultur eller har ett enormt växtintresse, kan lära sig åtminstone någonting!

Placering

Var en växt bör stå är en fråga som ofta kommer upp i växtgrupperna jag är med i. Och det beror på vilken växt du fått hem dig hem! Vissa växter behöver mycket ljus, andra vill hellre stå skuggigt. I grund och botten handlar det om hur de växer i sin naturliga miljö. Var de växer när de växer i naturen alltså.

En växt som från början kommer från regnskogar i Asien vill ha det väldigt annorlunda än en som kommer från en öken i Centralamerika. När man lärt sig att tänka såhär är det ofta enklare att placera ut sina växter. Och att välja vilka som kommer hem över huvud taget. Bor du i en källare med enbart små fönster kanske inte en ökenkaktus i ett hörn är den bästa idén. Likaså kanske en samling ormbunkar som växer i skogar under träd passar sämre i ett söderfönster med full sol.

Med det sagt så finns det många växter som klarar sig fint i olika lägen om man vänjer dem sakta. Inga växter gillar att chockas genom en hastig flytt från full sol till en toalett utan fönster. Eller tvärt om, för den delen. Men har du ett soligt fönster där allting verkar brännas av solen så kan du börja med att flytta dit soltåliga växter på vintern så att de vänjer sig i takt med att ljuset kommer tillbaka.

Det finns också ett litet knep som fungerar ungefär… kanske 90% av gångerna? Och det är att utgå från färgen på bladen! Ljusare blad kräver mer ljus, mörkare blad klarar mindre ljus. Det stämmer inte alltid dock, så det är alltid bra att dubbelkolla! Det finns även växter som glittrar lite, detta för att de själva ska kunna reflektera det lilla ljus de naturligt får för att ta till sig det för sin fotosyntes. En sån växt är Zebrablad (Tradescantia zebrina), som är en marktäckare i regnskog i sin naturliga miljö.

En bra tumregel när det kommer till placering är alltså att utgå från var växter växer i naturen för att försöka imitera detta. Rätt ljus är en del av detta. Men också att ljusare blad oftast betyder att växten behöver mer ljus.


Några växter som trivs bra i soliga fönster: Gullranka, Ampellilja, Karlbergare, Palettblad, Pelargoner, Fönsterfikus, Porslinsblommor (Hoyor), Suckulenter och Kaktusar (inte bladkaktusar).
Några växter som trivs bra i mörka hörn: Garderobsblomma, Fredskalla, Dracaena, Aglaonema, vissa Calatheor, många Ormbunkar och Murgröna.

Vattning

Alla växter kräver olika mycket vatten. Min allra bästa tumregel är följande: Tjockare blad = mindre vatten, tunnare blad = mer vatten. Men också: Soligt läge = mer vatten, skuggigt läge = mindre vatten. Och Sommar = mer vatten, Vinter = mindre vatten. Okej, ska vi ta det igen?

Växter med tjockare blad, som suckulenter och många epifyta växter (växter som växer på andra växter utan att ta vatten eller näring från dem, t.ex. många Hoyor och Orkidéer), kräver sällan lika mycket vatten som växter med tunnare blad, som Calatheor eller Ampelliljor. Detta för att de sparar vatten i sina blad. Många suckulenter är också anpassade till att inte få vatten på väldigt länge, och klarar sig därför utan att man vattnar dem så ofta. Dock behöver även de vatten, så man kan inte strunta i det helt. Vet man med sig att man inte vattnat på länge och de börjar skrumpna lite i bladen så är det absolut dags! Men vattnar man de ofta och de skrumpnar så har man vattnat lite för mycket, så det kan vara klurigt det också.

En annan faktor är hur ljust växten står. Får den mycket ljus och det är varmt ute, som en svensk sommar i ett söderfönster, så kommer växten behöva mer vatten för att klara av att leva. Dels för att vattnet avdunstar snabbare än en kall, mörk vinter, men också för att solljus och vatten tillsammans med ett helt gäng saker i jorden, gör att växten växer. Sommar är tillväxtperiod, och det kräver helt enkelt vatten.

Det här är också det som gör det svårt att svara på frågor om någon vattnar lagom mycket. Allting beror på placering av växten, men också faktiskt på växten själv. Vissa enskilda exemplar älskar vatten och sol, andra exemplar av samma växt vill ha helskugga och dör om man vattnar mer än precis lagom. De är mer av individer än man kan tro.

Det är också detta som gör att jag personligen har väldigt svårt för att ha ett vattningsschema. Det vill säga att vattna exakt en gång i veckan, varannan vecka eller hur man nu lagt upp det. Jag tror absolut mer på att hålla koll, se tecken på att växterna behöver vatten och att se över sina växter ofta. Lyfta på krukor för att känna på vikten om jorden är torr, t.ex.

Och vi ska faktiskt inte ens gå in på växter som samlar vatten i rotknölar i jorden, för det är en helt egen diskussion. Men det påverkar såklart också vattningen.

Växter som generellt vill ha mycket vatten/vatten ofta/fuktig jord: Palettblad, Calathea, Ampellilja, Höblomster, Fittonia, Dieffenbachia, Rosenstänk, Pelargoner, Bananplantor, Strelitzia.
Växter som generellt klarar sig längre utan vatten/inte vill ha så mycket vatten/gillar att torka ut emellan vattning: Kaktusar, suckulenter (t.ex. Aloe, Echeveria, Crassula), Hoyor, många Philodendron-arter, Monstera (Deliciosa och Adansonii), Ampellilja, Garderobsblomma, Bladkaktusar (bl.a. Novemberkaktus), Sansevieria (alla sorter, ingår numera i släktet Dracaena).

Ohyra

Ohyra, det jobbigaste man kan drabbas av när man har många växter. Men det är också värt att tänka på att växter är en del av naturen, och insekterna följer liksom med vare sig man vill det eller inte. Och det kan därför vara bra att ha koll på vilka insekter som man inte vill ha på växterna!

Det finns framförallt några sorters ohyra som är vanligare än andra. Vissa följer med när man köper växter, andra kan flyga in genom fönster på sommaren, vissa kan följa med jorden man planterar i, och vissa kan faktiskt till och med komma hem med frukten från affären. Ja, det är sant.

Eftersom ohyra är ett sånt enormt ämne som skulle kunna få ett helt eget inlägg, så tänker jag att här kommer en kortfattad snabb-guide med sånt som kan vara bra att veta i stället:

Trips: Små, svarta avlånga insekter. Sitter oftast på undersidan av blad. Larverna är oftast vita. Lägger ägg inuti bladen. Livscykel på ca 3 veckor – en vecka som ägg, en som larv, en som vuxen. De vuxna tripsen kan flyga och är de som lägger äggen. Kan komma in genom fönstret på sommaren, men även följa med växter från affären. Hur ser jag dem? Bladen får ofta silveraktiga, tunna fläckar som syns från ovansidan. På undersidan av fläckarna finns små, svarta prickar – tripsbajs. Oftast finns även larver och vuxna trips i närheten.

Spinn: Eller spinnkvalster, som de egentligen heter. Små, runda kryp, oftast vita eller röda. Spinner små nät under bladen. Trivs när det är torrt i luften, ofta på Murgröna och Calatheor. Oklart var de kommer ifrån, men ofta med växter från affären. Hur ser jag dem? Blad får spräckliga, ljusa mönster. Undersidan har ofta små, täta nät, främst vid basen av ett blad. Ibland syns små insekter i nätet som rör sig. Svåra att se, de är mindre än 1 mm stora. Nätet är mer synligt och skiljer sig från klassiska spindelnät framförallt i hur tätt nätet är.

Ullöss/Sköldlöss: Djävulens avkomma, svåra att bli av med helt. Ullöss ser ut som små, ulliga tussar av vitt. Ofta vid basen av ett blad, på undersidan närmast stammen. Sköldlöss ser ut som små, bruna, ovala prickar. Honorna lägger ägg, hanarna kan flyga (åtminstone ullössen). Olika sorter kommer fram vid olika temperaturer. Kan gömma sig i jorden. Ullöss som enbart befinner sig i jorden och inte på växtdelar kallas rotlöss och är ännu värre att bli av med. Hur ser jag dem? Ullöss är enklare än Sköldlöss, eftersom Ullöss är vita och fluffiga. De är runt 1-5 mm stora, beroende på ålder och art. Vissa arter angriper bara specifika växter, bland annat finns en art som enbart angriper citrusväxter. Den här ohyran är relativt enkel att hitta. Ser du något fluffigt eller brunt som rör sig på din växt (oftast sakta men märkbart), titta lite närmre!

Sen finns även bladlöss, vita flygare och en drös andra probleminsekter, men de är antingen så enkla att bli av med (bladlöss), eller rätt ovanliga, så jag lämnar dem här. Jag utelämnar också Sorgmygg, eftersom de sällan gör skada på vuxna växter. Har man många sticklingar eller odlar från frö kan de vara bra att ha koll på dock!

Behandling av ohyra?
Olika sorters ohyra är olika svåra att bli av med. Det beror också på hur långt ett angrepp har hunnit, och vilka växter som är angripna. Generellt är en bra början att spraya med såpvatten (1 del såpa till 9-10 delar vatten), och att därefter duscha av växten noggrant. Även att mosa insekterna om du klarar det. Jag mosar gärna trips, men har svårare för att mosa ullöss.

Räcker inte sprayandet (det är effektivast på spinn, fungerar ibland på trips och är tveksamt på ullöss) så finns många andra metoder. En metod är rovinsekter som jagar ohyran och sen självdör. Jag har själv aldrig provat, men har hört både positiva och negativa upplevelser. En annan metod är neem-olja, som också blandas med vatten och sprayas på. Som jag förstår det så påverkar det ohyrans reproduktionssystem så att de har svårare att försöka sig, men jag är inte riktigt säker. Effektivt verkar det vara på trips i alla fall!

I nödfall (tycker jag, vissa vänder sig direkt dit), så finns gift. Dels Pyrsol, som sprayas på och ska vara mer naturvänligt, och dels Provado, som verkar från jorden och upp i själva växten. Jag har själv använt Pyrsol när jag fått trips, och det var väldigt effektivt. Men jag har samtidigt svårt att föreslå gift i onödan, och nämner det alltså bara såhär. Gift finns, men jag rekommenderar att testa annat först! Provado stannar nämligen kvar i jorden och jorden behöver då slängas i farligt avfall, så undvik om det inte är ett måste.

Det kan också vara en bra idé att rengöra ytterkrukor, byta jord och att rengöra runt sina växter om man hittar ohyra. Olika ohyra behöver också olika behandling. Kanske kan det vara värt att skriva ett eget inlägg om ohyra trots allt?

Luftfuktighet

Precis som med allt annat så vill olika växter ha det olika fuktigt i luften. Många lägenheter och hus idag är väldigt torra, framförallt på vintern med element igång, och vissa växter trivs därför sämre.

Framförallt är det många med Calatheor som har problem med torr luft, eftersom de vid för låg luftfuktighet får torra, bruna kanter och lättare får problem med spinn. Det går att öka luftfuktighet bland annat med hjälp av luftfuktare, men också genom att gruppera växterna och att vattna från fat. Vatten som avdunstar runt och från växterna påverkar luften runt omkring dem, och har man många växter i grupp som alla ger ifrån sig lite fukt ökar fukten i luften. En annan lösning som många gillar är så kallade Pebble Trays. Alltså brickor eller fat med stenar som man ställer krukorna på. Vatten hälls på brickan/fatet och idén är att vattnat som avdunster ökar luftfuktigheten. Men jag kan inte svara på hur bra det fungerar, för jag har aldrig testat själv.

Luftfuktare är ganska billiga numera, men är också ännu en pryl som kan kännas jobbig att köpa in. Strunta i det om du inte har väldigt känsliga, dyra växter, säger jag. Eller skaffa ett terrarium till dem i stället! Det blir allt vanligare i växtkretsar det också.

Många sprayar sina växter för att öka luftfuktigheten, en det finns inga bevis på att det faktiskt fungerar, så jag tänker inte tipsa om det. Det kan finnas andra fördelar med att spraya sina växter, men för just luftfuktigheten gör det ingen skillnad i mer än några sekunder.

Övrig skötsel

Okej, så nu har vi koll på placering och vattning. Sen då? Jo, det finns såklart massor. Jord, döda blad, duschning, val av kruka…. Här kommer lite i punktform:

Jordval
Vilken jord man använda kan vara avgörande för en växts överlevnad. Men det kan också vara lite strunt samma. Kaktusar trivs exempelvis inte i jord som håller kvar vatten länge, utan vill stå i sandig jord. Fredskalla, som är en sumpväxt, vill däremot gärna ha det konstant fuktigt och kräver annan jord. Generellt så vill de allra flesta krukväxter vi har idag ha en ganska väldränerad jord. Alltså en jord som håller vatten ganska bra, men som också släpper igenom vattnet fort. Många blandar ut med Perlite, Vermikulit och kokosjord för bättre dränering. Själv håller jag mig till skillnaden mellan kaktusar och andra växter. Det mesta är ganska härdigt och klarar sig fint ändå.

Duscha?
Inomhus fattas en viktig del av naturen – regn. Växter blir därför dammiga och får svårare att ta upp ljus. Därför är det bra att ibland duscha av sina växter, i den mån det går! Inte kaktusar (ni vet, de vill inte ha så mycket vatten), men de flesta andra växter tycker om att bli av med damm från sina blad.

Spraya växter?
Många sprayar sina växter med blomsprutor. För att öka luftfuktigheten eller för att det är mysigt att gå runt och greja. Det är såklart helt frivilligt att göra detta, men det finns alltså (som nämnt innan) ingenting som visar på att luftfuktigheten höjs mer än max någon sekund. Så sprayar du för att öka luftfuktigheten i rummet gör du det antagligen i onödan. Med det sagt inte att det inte finns växter som gillar det. Men det finns också många växter som helst inte vill ha vatten på bladen. Och sprayar du vid fel tillfälle och lämnar små droppar på bladen kan de brännas i solen. Själv sprayar jag alltså inte mina växter, men jag vet personer som svär på att det är anledningen till att deras växter trivs. Fritt fram alltså, men inget måste!

Val av kruka?
Åh, krukor! Det finns så mycket att välja på, så var ska man börja? Det viktigaste att hålla koll på är de tre vanligaste materialen: terrakotta (oglaserad keramik), glaserade krukor och plast. Plastkrukor är oftast innerkrukor, såna man köper växterna i i affären. De kan även vara väldigt stora, och gjorda för träd och liknande som ska gå att flytta över huvud taget. Plastkrukor håller vatten bra, och passar därför till växter som gillar vatten. Terrakottakrukor är de där klassiska bruna (eller ljusa, gula, och numera också grå) med fat som fungerar både inomhus och utomhus. De andas, eftersom leran inte är glaserad, och släpper igenom fukt. De drar ut vatten ur jorden och absorberar den, vilket gör att jorden torkar ut fortare. Passar därför fint till växter som gillar att torka ut, eller om du vet med dig att du lätt vattnar lite för ofta! Glöm inte fatet bara! Helst glaserat, för annars finns det risk för vattenskador där krukorna står. Går fint att plantera direkt i. Glaserade krukor är keramik som glaserats och därför inte släpper igenom vatten. De brukar användas främst som ytterkrukor, då med en plastkruka i. Det går att plantera direkt i dem, men det är på egen risk om du har lite dålig koll på hur mycket vatten du faktiskt ger dina växter.
Vilken kruka du väljer är helt upp till dig! Alla krukor har för- och nackdelar, beroende på hur du vattnar och vilken växt du vill plantera i dem.

Döda blad och andra växtdelar
Alla växter växer och tappar blad då och då. Det är ingen fara så länge det är de äldsta bladen som dör. Är det nyare blad är det en bra idé att kolla efter ohyra. Gula blad kan betyda övervattning (om du inte vattnar väldigt sällan alltså), och det finns en drös andra tecken på att växten inte trivs som kan vara bra att ha koll på. Men döda blad är alltså naturligt det också. Plocka bort och släng i soporna bara. Samma sak med andra döda växtdelar. Det är också bra att plocka bort dessa då och då, för att inte få mögel på jorden om de landar där.

Blommor!
Alla växter kan blomma. Ja, alla. Med väldigt, väldigt få undantag. Vissa blommar om de trivs, andra blommar om de tror att de ska dö. De blommar för att försöka sig, helt enkelt. Men med det sagt, inte alla växter blommar inomhus i en lägenhet i Sverige. Och inte alla blommor är särskilt vackra att titta på. Vissa krukväxter är kända för sina blommor, t.ex. Orkidéer, Porslinsblommor, Begonior och Saintpaulior. Dessa är enklare att få att blomma, och de blommar när de trivs. Andra som är enkla att få i blom är Palettblad, men de blommar generellt för att de är ettåriga och tror att de ska dö. Vissa växter blommar dock inte alls. Den enda jag är helt säker på i detta fallet är Gullranka. Gullrankor har faktiskt utvecklat ett helt annat sätt att föröka sig på, i att de har ovanligt mycket rothormon i sina växtdelar och lägger ut långa avlöpare för att slå rot på nya ställen och på så sätt försöka sig. Någonstans läste jag att Gullranka faktiskt inte blommar i naturen heller (åtminstone finns inga rapporter om att de blommat), vilket är väldigt spännande! Men alla andra växter kan alltså blomma, mer eller mindre enkelt.

Nya växter – bra att tänka på

När man får hem en ny växt, oavsett man har köpt den eller fått en stickling, är det bra att kolla efter ohyra. Redan i affären är det bra att gå över sin nya växt för att kolla om man ser något. Har den ohyra redan från början kan det indikera att den inte mår bra, och risken är att chocken från butik till ditt fönster gör att den dör.

Själv ställer jag alltid nya växter i karantän inne på toa. Tre veckor eller så, så att jag kan se om det ploppar fram något jag inte vill ska överföras till resten av mina växter. Jag brukar också spraya allting nytt med såpspray när jag kommer hem, för att inte råka få in något levande. Men det är inget måste. Man kan alltid chansa. Har man kollat av noga i affären brukar det sällan vara problem. Förutom gångerna jag fått med mig ullöss på nyköpta kaktusar, som kom fram först när det blev varmt ute. De syntes inte i jorden och var först väldigt små. Som tur var hann de inte sprida på sig, för jag hade koll på kaktusarna för säkerhets skull. Och då hade jag ändå kollat jorden också. Så – karantän är bra! Spray är också trevligt.

Var ska man börja?

Var man börjar med växter är upp till en själv. Har man pengar att lägga finns många underbara växtbutiker runt om i landet, varav flera även har onlinebutiker. Har man bara tillgång till Ica så är det också fint. Har man inga pengar alls kanske man känner någon man kan få sticklingar av? Vissa kommuner skänker bort plantor från sina planteringar mot slutet av sommaren, i stället för att slänga dem. Många fungerar fint även inomhus! Plattblad, t.ex. Sticklingbyten är också roligt, när Corona inte är en grej.

Vill man bygga upp en liten djungel hemma helt gratis så går det absolut! Kanske med undantag för jord och krukor. Men själva växterna behöver man faktiskt inte betala för. Sticklingar är det bästa med växter, men de kräver också ett helt eget inlägg. Stay tuned, det kommer väl i vår eller så, när nästa sticklingssäsong är igång!

Det viktigaste är att växter är roligt. Är det inte roligt så är det inte värt det.

Men allra viktigast är att växter är roligt. Har du inte kul när du håller på med dem, eller tycker att de är fina, strunta i det. Eller minska ditt antal. Eller byt bort dem mot någon annan växt du gillar. Gå med i nån grupp på Facebook! Diskutera med andra. På Instagram finns mängder med växtmänniskor från hela världen, och det är ett jättemysigt community.

Lär dig om dina växter om du vill. Jag är världens nörd och kan majoriteten av mina på tre språk (Svenska, Engelska och Latin), men det är ju absolut inget måste! Vill du bara ha koll på det svenska namnet på dina tre växter går det också bra. Så länge det är roligt.

Ja, då tror jag att jag har täckt det mesta som rör grundläggande växtskötsel. Det finns så mycket som ingår i att ta hand om sina växter, och det är svårt att få med allting. Jag kan heller inte allt, såklart, och jag har bara koll på det jag lärt mig de senaste 5-6 åren av mitt eget intresse. Genom grupper på Facebook, poddar och Instagram, för det mesta. För att jag tycker att det är kul. För det är såklart grunden för alltihop, mitt eget intresse.

Nu hoppas jag att ni har lärt er något nytt, eller kanske har blivit påminda om något ni hade glömt. Och att ni skaffar fler växter, om ni tycker det känns roligt! Det kan kännas som mycket när man börjar, som att alla kan en massa och man själv inte kan någonting, men det är inte så mycket ändå! Har man koll på placering, vattning och ohyra så löser sig det mesta andra av sig självt. Och dör en växt så dör den. Vi har alla gjort det misstaget. Jag också, fler gånger än jag kan räkna. Shit happens, skaffa en ny! Och kanske av en annan sort, hehe.

11 svar till ”Ta hand om sina växter – en guide”

 1. Profilbild för Mikaela

  Toopeninlägg!!!

 2. Profilbild för Linnéa

  Bra inlägg! Inser nu att vi antagligen både har ullöss och spinn på vårt citronträd. Kommer nog bli svårt att bli av med dem ?

  1. Profilbild för Beatrice

   Åh, men jäkla skit alltså! Hoppas ni gör vad som känns bäst. Det går ju att bli av med, men det tar tid och kan vara svårt. Men det är också okej att slänga om det känns alldeles övermäktigt, och det inte är en supersentimental växt, vill säga!

   1. Profilbild för Linnéa

    Min mamma tog hem den till sig (de bor lite större) för att byta jord och ge den en såpa behandling. Så hoppas att det hjälper. Annars åker citronen ut ?

    1. Profilbild för Beatrice

     Skönt när nån annan kan ta över! Och hoppas den klarar sig!

 3. Profilbild för Sara
  Sara

  Hej, jag har bruna prickar (varierar mellan 1 mm och 3 mm i storlek) på undersidan av ett av bladen på min Alocasia Zebrina. De andra bladen har inga prickar alls. En del av prickarna syns även från ovansidan, är fördelade på hela ytan, dvs inte i grupper. Plantan mår bra i allmänhet. Står i mycket ljus men inte direkt sol och tappar bara blad när de är gamla (väldigt sällan). Har du ideer om vad det kan vara och hur jag kan lösa problemet?

 4. Profilbild för Sara
  Sara

  Hej, jag har bruna prickar (varierar mellan 1 mm och 3 mm i storlek) på undersidan av ett av bladen på min Alocasia Zebrina. De andra bladen har inga prickar alls. En del av prickarna syns även från ovansidan, är fördelade på hela ytan, dvs inte i grupper. Plantan mår bra i allmänhet. Står i mycket ljus men inte direkt sol och tappar bara blad när de är gamla (väldigt sällan). Har du ideer om vad det kan vara och hur jag kan lösa problemet?

  1. Profilbild för Beatrice

   Hej! Det är tyvärr väldigt svårt att gissa sig till utan att se en bild på skadorna. Jag skulle avvakta lite om jag var du, se om det sprider sig och kolla noggrant om jag hittar några små djur på bladen. Just bruna fläckar kan vara så många olika saker att det blir svårt att säga. Är du orolig för att det ska sprida sig eller hittar några djur på bladet (titta med lupp!) så klipp av det bladet och spraya med såpvatten på resten av plantan. Men jag har för mig att just Alocasia är lite känsliga för såpan, så jag hade sköljt av den efteråt.

 5. Profilbild för Sara
  Sara

  Tack så jättemycket för svar. Jag skall tänka lite hur jag gör. Kram.

  1. Profilbild för Beatrice

   Jag hoppas att det inte är något allvarligt och att växten klarar sig ur det! Lycka till, kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram