Glad påsk på er! Här kommer ett lite försenat påsk-DIY i form av ytterligare en variant på fjädrar utan fjädrar. Ni vet, hållbart, miljövänligt och framförallt: djurvänligt! Kanske lite sent att göra idag eller imorgon, men faktum är att det går rätt snabbt att göra. Och så använder man upp de där knepiga stuvbitarna av tyger från när man sytt något! Det som på engelska kallas för cabbage eller scraps. Dock vill jag påpeka redan nu i det första stycket att detta tyvärr inte fungerar med stickade tyger, utan enbart med vävda. Detta på grund av tekniken man använder för att få dem lite mer genomskinliga och mer som riktiga fjädrar.

Förra veckan såg jag det här inlägget på Knapp-Carlssons instagram, och direkt kände jag att jag ville göra fjädrar som liknade deras! De hade då ännu ingen beskrivning, men den la de upp för några dagar sen. Tur för mig att jag ändå inte hade så breda satinband som de använde, för jag hittade helt enkelt på mitt eget sätt att göra fjädrar på!

Det kanske allra bästa med de här fjädrarna är att de absolut går att göra med barn! Det krävs pyttelite precision när man syr på bandet, men annars är det plättlätt och funkar med till och med ganska små barn! Inte så att jag testat, men jag tänker att åtminstone någon från runt 4 år och uppåt borde kunna klara av det med lite hjälp. Jag tänker faktiskt att jag ska ta med det till förskolan när jag börjar jobba och testa mig fram!

För att göra fjädrarna behöver du följande material:

Stuvbitar av vävt tyg (typ lakansväv)
Smala band
Sytråd
Nål
Sax
Papp (typ gamla förpackningar)
(Textillim)

Börja med att klippa ut mallar i någon form av papp. Jag använde en förpackning från choklad som vi åt kvällen innan jag fotade, men vilken lite tunnare kartong som helst borde gå fint. Leta i pappåtervinningen bara! Klipp en avlång oval med spetsiga toppar, valfri form i övrigt! Tänk fjäder, liksom.

Lägg formerna på tyget längs med väven. Det spelar ingen roll om det är varpen eller väften som går längs mitten av formen, men så länge mitten följer någon tråd i tyget så funkar det fint. Några ritade jag med vattenlöslig penna och klippte sen, andra klippte jag bara lite på känn. Men som sagt, följ trådarna i tyget.

Jag klippte ut mina bitar med en mindre spetsig del på ena sidan som är tänkt att hänga uppåt, men det är nog inte så noga egentligen. Här är det också bra att mäta upp sina band och klippa till längder som passar varje utklippt tygbit. Några av mina går på ena sidan tyget, några går på båda sidor, fritt val!

Nu börjar det roliga! Eller ja, jag tycker det. Fäst bandet med några stygn genom alla lager. Se till att det ligger längs med trådarna i väven.

Börja sy fast bandet med förstygn, hela vägen upp till toppen av tyget. Se till att hela tiden följa väven. Mina former är lite sneda, så jag har fått lösa det under tiden, men ju rakare former från början, desto enklare hela vägen genom!

När du kommit till toppen fäster du tråden igen med några stygn genom alla lager, och börjar sen sy förstygn tillbaka. Denna gång så att de mellanrum som skapades på vägen upp fylls igen. På vissa av mina fjädrar, som de här gröna, har jag bara band på ena sidan fjädern. Då är det extra viktigt att fästa tråden längst upp eftersom det är först då man viker ned bandet och gör det till en ögla. Har man band på båda sidor tyget så är öglan redan gjord från början och det ger bara lite extra stadga om man syr igenom ett par gånger längst upp.

Nu till det pilliga! Det är dags att börja peta ut de lodräta trådarna i väven. På tyger som det på bilden som har ganska tjocka trådar går det bara genom att pilla lite lätt på dem. Använder man lakansväv eller mer tätvävda tyger så är det skönt att peta lite med sin nål för att luckra upp kanterna och komma åt trådarna. När alla trådarna på båda sidor av bandet är borta är det extra fint att dra lite lätt neråt längs med trådarna så att de böjs som på en fjäder. Sen är det färdigt!

Färdiga fjädrar! Tycker själv att de är vackert transparenta som riktiga fjädrar. Och de är roliga att göra och går att variera i oändlighet beroende på vilket tyg man väljer, vilken färg på bandet man har och vilka kombinationer man vill göra!

Några fjädrar, som den här ovanför, är gjorda av ett gammalt lakan som jag först målat med akvarellfärg på. Då kan man göra små mönster och välja färger helt själv. Annars tycker jag att de mönstrade tygerna har blivit allra finast. De ser mest ut som äkta fjädrar.

Några fjädrar har jag gjort med hjälp av textillim! Detta är extra barnvänligt, men då är det nog allra enklast att använda klassiskt skollim som inte torkar lika fort. De fjädrarna blir lite styvare också, så de borde gå att sätta fast rakt upp!

Ja, som ni förstår så går de att variera i evigheter! Och blir väldigt vackra. En otippad favorit blev en jag gjorde av en bit av ett par avklippta jeans. Där såg jag till att peta bort den vita tråden och lämna de blå. Men fritt fram att experimentera!

Nu ska jag återgå till att fira en långsam och mysig påsk tillsammans med bara Eric. Imorgon ska vi cykla på utflykt och möta upp mina föräldrar utomhus. De åker ner med bilen och har med sig våfflor. Mums! Och på söndag firar vi med lite påskmat, påskgodis och bara… myser. Ja, en lugn och härlig helg kommer det bli.

Hoppas ni får en fin påsk, och för all del – skicka gärna en bild till mig om ni gör påskfjädrar på det här sättet! Ett par timmar så har man ett helt gäng i valfria färger!

2 svar till ”Gör påskfjädrar av stuvbitar vävt tyg!”

  1. Profilbild för Linnéa

    Så himla smart ju! Det här skall jag göra nästa påsk 😀

    1. Profilbild för Beatrice

      Ja, visst!? Är löjligt nöjd, och de hänger så fint i påskriset 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram