Så många jag följer runt om på internet har sammanfattat sin läsning från förra året, och jag vill väl inte vara sämre!? Så här kommer en lista. Delar av den är tagna från Flora och Julia, men några frågor har jag lagt till.

Antal lästa böcker under 2020?
36! Eller ska man vara väldigt petig så 34 färdiglästa och två jag valde att avsluta i förtid och inte plocka upp igen. Samt fyra eller fem påbörjade som jag någon gång vill fortsätta med. Så jag nådde målet på 36 böcker jag satte för året! Mycket nöjd.

Vilken typ av böcker läste du?
Mest romaner, men också en del facklitteratur och ett par kokböcker. Och någon sorts mellanting mellan roman och fackbok? Som jag inte riktigt vet vad jag ska kalla. De verkar allihop stå som facklitteratur på internet, så jag får väl kalla dem det!

Vilken månad läste du flest böcker?
Januari, då läste jag 9 böcker.

Vilken månad läste du minst?
Flera månader läste jag bara en bok, eller började på en till som jag sen lämnade. Mars, april, maj, september och oktober var såna månader.

En bok du inte läste klart?
Not That Kind of Girl av Lena Dunham, som jag faktiskt tyckte var riktigt dålig. Skrev mer om det här.
Men också ett gäng som jag påbörjade men inte läst klart än. Som Ett Jävla Solsken av Fatima Bremmer och The Sable Quean av Brian Jacques.

En ny genre för året?
Den här typen av mer romanliknande fackbok, antar jag. Där klassar jag in bland annat Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma och Klubben av Matilda Gustavsson. Facklitteratur, men som känns mer skönlitterär.

Några omläsningar?
Ett litet gäng! Några gamla favoriter som Twilight-serien och alla Tolkien-böckerna. Men också Stolthet och Fördom. Annars bara för mig nya böcker.

Ett fint läsminne från 2020:
Att sitta och läsa i en fåtölj i uterummet hos Erics föräldrar. Lite naturgodis i en skål brevid och regnet som öste ner utanför. Katten i den andra fåtöljen. En filt att kura in mig i.

Årets viktigaste bok?
Utan tvekan Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried, där hon som överlevare svarar på frågor hon ofta får när hon föreläser i skolor. En kort men viktig bok som också var väldigt lättläst trots det tunga ämnet. Lärde mig mycket genom den som jag inte visste innan, och fick tillbaka minnen från skolresan till Prag i nian där vi åkte ut och besökte ett arbetsläger.

En bok du köpte men aldrig läste?
Pinsamt många, faktiskt. Men bara second hand, till mitt försvar. Några jag ser fram emot att läsa under 2021 är Jane Eyre av Charlotte Brontë och Mrs Dalloway av Virginia Woolf.

I vilken form läste du böcker 2020?
Enbart i bokform! Som vanligt, med andra ord. Har noll tålamod för ljudböcker och gillar inte att läsa på skärm. Skulle uppskatta att ungefär 70% är pocket och 30% är inbundna.

Några särskilda teman du upptäckt i efterhand?
Jane Austen blev lite av ett tema! Läste fyra av hennes sex romaner under året, alla fyndade second hand. Också det här med facklitteraturen. Läste flera böcker av Marie Hermanson framförallt i början av året. Men också biblioteksböcker! Biblioteket <3

Mest minnesvärda böcker från året?
Klubben av Matilda Gustavsson
Musselstranden av Marie Hermanson
Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma
Northanger Abbey av Jane Austen
Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan
Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried
Vardagar av Ulf Lundell

Topp 10 böcker under året?
10. De två tornen av J.R.R Tolkien
9. Ringens brödraskap av J.R.R Tolkien
8. Konungens återkomst av J.R.R Tolkien
7. Hobbiten av J.R.R Tolkien
6. Klubben av Matilda Gustavsson
5. Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma
4. Stolthet och Fördom av Jane Austen
3. Northanger Abbey av Jane Austen
2. Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried
1. Musselstranden av Marie Hermanson

Några mål eller förväntningar på bokåret 2021?
Att det fortsätter på samma spår som förra och förrförra året! Alltså att jag läser hyfsat mycket igen. Vill få in rutinen att läsa innan jag somnar bättre om jag får sätta ett mål. Utforska lite fler genrer kanske. Läsa igenom min bokhylla och låna på bibblan mer. Och så har jag ett nytt läsmål för året, som är samma som förra året: 36 böcker. Det är tre varje månad, vilket känns ganska rimligt oavsett vad som händer.

Vilka var de bästa böckerna du läste förra året?

2 svar till ”Bokåret 2020 – en lista”

  1. Profilbild för Linnéa

    Jag läste en hel del bra böcker förra året. Men de böcker som jag gav högst betyg på goodreads var Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen av Annette Haaland, Bobbles and Broomsticks av Nancy Warren, Hämnden är ljuv AB av Jonas Jonasson, Stormvakt av Kristina Ohlsson och Livräddaren av Christina Olséni & Micke Hansen. En salig blandning av genrer.

    1. Profilbild för Beatrice

      Ja, tycker det är så kul att följa på Goodreads och se vad du tycker om olika böcker! De i listan är en blandning av de jag gett högst betyg och de jag helt enkelt minns mest från förra året. De som gjort intryck liksom. Inte nödvändigtvis samma som jag gav högst betyg i stunden, helt enkelt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jag är Bea.

Välkommen till min blogg! Här delar jag mest mitt skapande, och en del av livet. Nyligen skedde en flytt tillbaka hem till Falkenberg, efter 10 år i Malmö. Följ med mig när jag upptäcker min hemstad!

Följ mig också här:

Nytt på Instagram